Eetbare verpakking

Ingepakt, dichtgevouwen of opgerold. Voedsel wordt niet meer zo maar opgediend, nee, het wordt verpakt. Of het de invloed is van de oosterse keuken, de heimelijke wens het succes van de pizza calzone te evenaren of een verlangen naar de fondueborden van vroeger, die zo’n ordentelijke indeling hadden? Wij weten het niet. Feit is dat voedsel steeds vaker verpakt wordt opgediend, het liefst in iets dat zelf ook eetbaar is.

Soms doet deze manier van presenteren denken aan de eetbare borden en bakjes, die – jaren geleden alweer – gelanceerd werden als antwoord op de groeiende afvalberg. Na met smaak een lekkerbekje verorberd te hebben, werd de klant geacht ook nog zijn bordje op te eten. En had hij daar geen trek meer in, dan kon het ook altijd nog op de composthoop.

We hadden sterk de indruk dat de introductie van dit soort ‘serviesgoed’ niet helemaal naar wens verlopen was, want we zagen het nergens meer. Tot een paar weken geleden de eerste bakjes opdoken bij de mensa van de Universiteit van Amsterdam. Blijkbaar heeft een verkoper van eetbare bakjes toch nog succes gehad. Vooral vegetarische maaltijden worden nu vaak in zulke bakjes geserveerd, de gast in tweestrijd achterlatend: wel of niet opeten? Smakelijk is anders.

Een stuk lekkerder zijn gevouwen of opgerolde pannenkoeken met hartige vulling, ook wel modieus wraps genoemd. Het lentenummer van Smaakmakend staat er vol mee. Dat we daar nu pas me komen, nu het zomernummer bijkans in de winkels ligt, werd veroorzaakt door de slechte verkrijgbaarheid van de ingrediënten. Asperges zijn er nog niet in maart, in ieder geval niet van eigen bodem. Nu zijn ze er volop.

Pannenkoeken (wraps) met asperges en bieslooksaus
Gang: hoofdgerecht, lunchgerecht, paasbrunch
Keuken: vegetarisch
Porties: 4
Ingrediënten
Pannenkoekenbeslag
  • 400 gram bloem
  • 100 gram boekweitmeel
  • 1 ei
  • 1 liter melk
  • 1 mespunt zout
  • 4 eetlepels sesamzaad
saus
  • 2 eetlepels zure room
  • 1 eetlepel sherry
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels fijngeknipte bieslook
  • 600 gram groene asperges
  • 3 bosuitjes
  • 1 eetlepel sherry
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel citroensap
  • peper
  • zout
Bereiding
  1. Maak een beslag met bloem, boekweitmeel, melk, ei en zout.

  2. Rooster het sesamzaad en roer dat door het beslag.

  3. Maak een saus van zure room; sherry; citroensap en 2 eetlepels fijngeknipte bieslook.

  4. Was de groene asperges, snij de houtige onderkant eraf. Maak de bosuitjes schoon en snij de groente in stukken van 3 cm. Verhit een paar eetlepels olie in een wok of braadpan en roerbak de groenten in 5 tot 10 minuten op halfhoog vuur net gaar. Voeg de zachte toppen iets later toe dan de rest.

  5. Bak ondertussen 4 pannenkoeken per persoon.

  6. Roer door de groenten sherry; sojasaus en citroensap. Breng op smaak met peper en zout.

  7. Vouw de pannenkoeken in vieren en vul de zo ontstane buidels met de groente. Schep de bieslooksaus erover heen.

Notities

Voldoende voor 4 personen als hoofdgerecht, maar als lunch- of paasbrunch geschikt tot 16 personen.

 

Word je ook een keer geconfronteerd met een dubieus bakje op je bord en twijfel je aan de eetbaarheid daarvan, denk dan aan de Lucky Luke strip Tortillas voor de Daltons. De uitgehongerde Daltons eten daarin met smaak een Mexicaans gerecht. De domste van het stel vindt vooral het krokante korstje erg lekker. ‘Dat noemen we een aardewerken kommetje, Averell’ (vrij naar Morris).

 

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 16 mei 2001