De Keuken Vegetarisch

v/h Mensa

 
Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 23 februari 2000
Wie in geen jaren een mensa betrad, zal niet weten wat hem overkomt als hij nu aan zou schuiven in wat de uitbaters liever 'universitair restaurant' noemen. De standaardhap, al of niet met toetje, en het morsige interieur zijn verdwenen. In Utrecht is er keuze uit maar liefst zeven verschillende maaltijden, met vis, met vlees of zonder en onlangs is het interieur van de beide Amsterdamse mensa's onderhanden genomen. Het oogt nu zo mooi 'dat zwervers zich er niet langer thuisvoelen,' aldus Jaap van Loenen, directeur van de Amsterdamse mensa's, geciteerd in Folia.

Tot voor kort was het een probleem voor de mensa's in de binnensteden dat de klandizie meer uit niet-studerenden dan uit studenten bestond. Ook in Nijmegen ondervond men daar hinder van. 'Toen de eetzaal nog midden in de wijk Galgenveld stond, zat hij altijd vol. Met bejaarden. Maar de looprekjes en grijze permanentjes weten het universitair restaurant niet meer te vinden,' aldus Folia. De mensa is namelijk verplaatst naar de campus van de universiteit.

Vandaag vanaf 17.00 uur in de Amsterdamse mensa's o.a.: Italiaanse runderstoofschotel; varkenslapje met paprikasaus; lekkerbekje met limoensaus; kaastaartje; rode kool met appeltjes of bruine bonen; rijst, aardappelen of frites. Voor wie dat wel eens wil proeven, maar niet in de gelegenheid is zelf polshoogte te nemen, vroegen we naar het recept voor 'kaastaartje'. Woordvoerend kok Fred Kröner somde uit het blote hoofd de receptuur op, want het stond niet in de database. Bekleed een springvorm met korstdeeg. Vul de vorm met winterwortel, prei, courgette en ui, alle grofgesneden. Leg daarop quorn, geraspte belegen kaas en vul de vorm af met een mengsel van eieren en room, in de verhouding 4 op 1. Kruid met oregano, tijm, basilicum en gember.

Groententaart met quorn en kaas

Op basis van deze gegevens maakten we een taart voor vier personen. Snij voor het korstdeeg 75 gram koude boter met twee messen door 150 gram bloem, voeg een mespunt zout en ¾ dl koud water toe en roer met een lepel tot een samenhangend deeg. Rol het deeg uit, vouw het op, rol het weer uit, vouw het weer op en leg het twee uur in de koelkast. Snijd intussen een grote winterwortel, een prei, een courgette en een ui in grove stukken. Blancheer wortel en prei tot ze beetgaar zijn. Meng 175 gram quorn met de groenten en 200 gram kaas (vonden wij lekkerder dan de kaas bovenop de taart). Klop 4 eieren met een deciliter room, een halve theelepel zout, peper en kruiden.

Rol het deeg uit en bekleed hiermee een ingevette springvorm of grote taartvorm. Doe de groenten in de vorm en giet het eimengsel erover. Bak 40 tot 50 minuten in een oven van 200 graden. Wij vonden het een lekkere 'groententaart met quorn en kaas' - maar 'kaastaartje' ? Misschien hebben we iets niet goed gedaan; we gaan vanavond zelf proeven.

Elsje de Ruijter
  • Koude salade
  • Mensa
  • Sla (1)
  • Sla (2)
  • Sla (3)
  • Tofu
  • Van alle markten
  • Vegaburgers
  • Veganisten
  • Vleesvervangers
  • Voedingscentrum
  • Willem
  •   Top