De Keuken Gezondheid!

A tomato a day

 
Deze tekst is in augustus 1999 gepubliceerd in de Volkskrant

Rijpe, rode tomaten blijken nog gezonder dan we al dachten. Ze bevatten meer dan alleen vitamine A en C. In het tijdschrift 'Journal of the National Cancer Institute' beweren onderzoekers van de universiteit van Harvard dat de rode vrucht bescherming biedt tegen allerlei soorten kanker. Het schijnt niet uit te maken hoe de tomaat gegeten wordt: rauw, gekookt, in de saus of als ketchup.

Hun uitspraak baseren de onderzoekers op de uitkomsten van 72 onderzoeken, waarvan welgeteld 57 in meer of mindere mate aantonen dat het consumeren van tomaat vooral de kans op prostaat-, long- en maagkanker vermindert.

Het geheim zit 'm in de kleur. Een van de verantwoordelijke stoffen is lycopeen en die stof is verwant aan caroteen, de kleurstof in wortelen. Lycopeen behoort tot de groep van de carotenoiden, die het schadelijke oxidatieproces in de cellen verminderen. De onderzoekers houden wel een slag om de arm en verdere studie is gewenst. De conclusie uit het onderzoek luidt dan ook dat het eten van tomaat goed is in het voorkomen van kanker en dat deze uitkomsten aanleiding geven het eten van groente en fruit verder te stimuleren.

Het is misschien een aardig idee voor de onderzoekers te kijken naar de gezondheid van de Italianen in vergelijking met de rest van de Europeanen. Tomaten werden pas twee eeuwen geleden vanuit hun oorspronkelijke habitat, de Andes, in Europa ingevoerd. De Italianen waren de eersten die de tomaat waardeerden om zijn culinaire vermogens. Ze aten hem al toen de tomaat in de rest van Europa nog als sierplant gekweekt werd. In die tijd was men een beetje huiverig voor de nieuwe vrucht, die net als andere leden van de nachtschadefamilie, de tabaksplant en de doornappel, wel giftig zou kunnen zijn. Helemaal ongelijk hadden onze voorouders niet; het blad van de tomatenplant is inderdaad giftig.

Spinazie-tomaten-schotel

Rijk aan lycopeen en geschikt voor 2 personen. Ontdooi 300 gram diepvriesspinazie (of was 900 gram verse, blancheer of roerbak deze en druk het water eruit), meng er 2 eieren, 100 gram couscous en 2 eetlepels citroensap door. Breng op smaak met zout en peper. Warm de oven voor op 200 graden. Vet een taartvorm in met boter en bestrooi de binnenkant met paneermeel of 1 verkruimeld beschuit. Vul de schaal met het spinaziemengsel. Ontvel 3 rijpe, rode tomaten, snij ze in plakken en leg ze bovenop de spinazie. Verspil niets van het geleiachtige vocht rond de zaden, waarin de meeste vitamine C blijkt te zitten. Maal een beetje peper over de tomaten. Strooi er 100 gram geraspte pittig belegen kaas over en druk de bovenkant van de groenteschotel plat. Plaats de vorm 30 minuten in de oven.

Elsje de Ruijter
  • Bloedgroepdieet
  • Dagelijks groente
  • Gentechvrij
  • Gezonde tomaten
  • Groente koken
  • Hooikist
  • IJzer genoeg
  • Informatierecht
  • Koeien in de wei
  • Koken is gezonder
  • Lagere temperaturen
  • Leef bewust
  • Lekker gezond
  • Maatschappelijk verantwoord
  • Overgewicht
  • Pleidooi volvette kaas
  • Voedingsmonitor
  • Zen (1)
  • Zen (2)
  • Zoutloos

    Vitamine ABC

  •   Top