De kip en het ei

Eerst was er het ei, ’s morgens al, tijdens de tweede dag van de schepping, terwijl God aan de ontbijttafel zat (…). Het was pas later dat Hij besefte dat een ei ook gelegd moet worden en Hij er een dikke kip bij bedacht.

Stel de bekende, retorische vraag ‘wat er het eerst was’ en je kunt dit antwoord krijgen. Van André Wolf, auteur van het al eerder in deze rubriek genoemde De Tao van stamppot (Becht; f 34,90). De boodschap van Wolf: sta niet te krampachtig in de keuken, neem de tijd om te experimenteren en je bent altijd in staat iets lekkers te maken. ‘Koken met lichaam, ziel en geest’ luidt de ondertitel. Het boek is dan ook geen kookboek in de letterlijke zin van het woord, meer een leesboek met tips en recepten.

Handige tips. Zorg ervoor dat je tijdens het kneden van brood een paar plastic draagtassen hebt klaarliggen, want ‘er is altijd een moment dat je handen eruit zien alsof je met een buitenaards virus besmet bent, en de telefoon gaat.’

Heerlijke recepten. ‘Romige amandelsoep’, die maakten we al eerder. Vandaag kiezen we ‘Courgettesoep met kerrie’. Wolf legt uit waarom hij tot dit bijzondere recept gekomen is. Hij had een hartverwarmend soepje willen maken voor een zeer geliefde vriend, schoot uit met de kerrie en zat met zijn handen in het haar. De Chinese keukengod Jo Kwan, de rode draad door het verhaal, hielp hem uit de boze droom:

‘Denk na. Hoe verzacht je een scherpe smaak?’

– ‘Water, heel erg veel water.’

‘Dom, heel erg dom.’

– ‘Room. Room en suiker.’

‘Aha, wat let je. Probeer het. Koken is net als dansen. Je moet op je tenen blijven lopen en snel bewegen. Niet naar voren kijken, niet naar achteren. Koken is gymnastiek in de keuken.’

 

Courgettesoep met kerrie
Gang: soep, voorgerecht
Porties: 4
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 2 eetlepels olie
  • 1 ui middelgroot
  • 400 gram courgettes
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 7 dl groentebouillon
  • 1 handvol rozijnen
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 3 dl room
  • zout
  • peper
Bereiding
  1. Hak de ui fijn en smoor hem in de olie tot hij glazig ziet.
  2. Rasp de courgette en snij de knoflook fijn. Doe dit bij de ui en bak het op hoog vuur 3 minuten mee. Voeg de kerrie toe en roer alles nog eens goed door elkaar. Voeg de bouillon toe, breng de soep aan de kook.
  3. Was de rozijnen en doe ze in de soep. Laat alles 10 minuten koken. Laat de soep nu een uur afkoelen, zodat de rozijnen kunnen wellen.
  4. Warm de soep daarna weer langzaam op, zonder hem te laten koken. Giet de siroop in de soep.
  5. Klop de slagroom lobbig en roer deze door de soep. Breng op smaak met zout en peper.
Notities

Het resultaat is verrassend lekker.

 

Deze tekst is in juni 1999 gepubliceerd in de Volkskrant