Chevagne

De Belgische kaasmakerij Passendale bracht vorig jaar een nieuwe geitenkaas op de markt, die na een jaar al marktleider is geworden met een aandeel van 20 procent. Nu was dat laatste ook niet zo moeilijk, want Belgen schijnen niet van geitenkaas te houden. Dankzij een geslaagde promotie van de kaas, zegt maar liefst 70 procent van de consumenten die nooit geitenkaas eten, na het proeven bereid te zijn Chevagne te kopen.

De naam ‘Chevagne’ werd ontwikkeld in samenwerking met een marketingbureau. Chevagne klinkt vertrouwd in de oren en verwijst naar ‘chèvre’ en ‘montagne’. Samen met de Belgische TV-kok Piet Huyzentruyt werden zeven gerechten uitgewerkt en uitgegeven in het Chevagne-receptenboekje, dat in de winkels gratis verkrijgbaar was. Het tweede boekje met negen nieuwe recepten van dezelfde kok, loopt nu van de persen. Het eerste haalde een oplage van maar liefst 1.000.000 exemplaren.

Deze marketingstrategie werpt vruchten af; het Belgische publiek blijkt de kaas te waarderen. Een overgrote meerderheid vindt de kaas heel lekker. Jammer voor ons. De kaas is (nog) niet verkrijgbaar in Nederland, wel in Duitsland en Frankrijk. Toch is Chevagne een beetje van ons.

Om aan de vraag naar Chevagne te voldoen, importeert Passendale nu geitenmelk van Noordbrabantse melkgeitenhouders. In Nederland bedraagt de productie van geitenmelk zo’n 50 miljoen liter per jaar. Jaarlijks komen er – dankzij melkquota en mestheffing – nog geitenhouders bij. In België is geitenmelk schaars. De Belgische kaasmakerij hoopt vier tot vijf miljoen kilo Nederlandse geitenmelk te kunnen verwerken tot Chevagne.

Aardappel-preisoep met geitenkaas
Voor deze soep hoeft u de grens niet over. Nederlandse geitenkaas mag best.
Gang: hoofdgerecht
Porties: 6
Ingrediënten
  • 700 gram groene prei
  • 350 gram aardappels
  • 4 el boter
  • 1 liter heldere bouillon
  • 200 gram belegen geitenkaas
  • zout
  • dragon
  • 6 eetlepels room
  • kruidenbuiltje van 1 grote tak peperselie; 1 laurierblad; 1 tak tijm; 4 geplette korrels zwarte peper
Bereiding
  1. Was de prei en snij hem klein.

    Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes. Fruit ze samen in een dikwandige soeppan in de boter, af en toe roerend tot de groenten zacht zijn.

    Giet dan de bouillon erbij en doe het kruidenbuiltje in de soep. Breng het aan de kook, doe een deksel op de pan en sudder de soep 30 minuten. Doe dan het deksel half op de pan, het vuur hoog en kook de soep nog 3 minuten.

    Haal het tuiltje uit de soep en pureer deze. Rasp de geitenkaas en roer die los in de soep. Doe het vuur uit, breng de soep op smaak met zout en serveer hem in kommen met een eetlepel room en een beetje (vers erboven geknipte) dragon.

Notities

Nog lekkerder met Turks brood en geitenkaasspread.

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 3 mei 2000