Boeken top-10

Ben je op zoek naar een leuk cadeau? Of zoek je inspiratie voor nieuwe gerechten? Misschien kan deze persoonlijk top10 je daarbij helpen. Niet alle boeken zijn nog in de handel verkrijgbaar, maar probeer in dat geval je geluk eens bij een tweedehands boekhandel.

North Atlantic seafood

Alan Davidson (1979) Penguin Books ISBN 0 14 046915 3

Mijn meest gebruikte viskookboek. Recepten staan per land gerangschikt en Davidson noemt zijn bronnen. Alle landen die – indirect – grenzen aan de Atlantische Oceaan komen aan bod, zo ook Nederland. Het boek begint met beschrijvingen van alle vis-, schaal- en schelpdieren van de Noord-Atlantische zeeën en is in die zin ook een determinatieboek. Er bestaat sinds 2002 ook een Nederlandse vertaling.

Garlic garlic garlic; More than 200 exceptional recipes for the world’s most indipensable ingredient

Linda & Fred Griffith (1998) Houghton Mifflin company ISBN 0 395 89254 6

Shakespeare wist het al: ‘Eat no onions nor garlic, for we are to utter sweet breath’. Voor de auteurs van Garlic, garlic, garlic is dat echter geen reden om knoflook uit het eten te weren.

Na het succesvolle Onions, onions, onions heeft het Amerikaanse echtpaar Griffith zich op de knoflook gestort en daar zoveel anekdoten en recepten over gevonden dat ze weer een heel boek konden vullen. En een leuk boek bovendien. Lees verder…

Van andere markten; Een nieuwe selectie van vegetarische gerechten uit de hele wereld

Troth Wells (1999) Schuyt & Co ISBN 90 609 75421

Die ondertitel is een tikkeltje misleidend, want naar een recept uit Europa zal je tevergeefs zoeken. ‘De hele wereld’ is in dit geval Afrika, Azië, de Levant, de Cariben en Latijns Amerika. De oorspronkelijk Engelse titel dekt de lading beter: Quick and easy. Vegetarian recipes from around the world.

Snel en makkelijk zijn de recepten namelijk allemaal. Bovendien zijn ze erg lekker. We aten met plezier linzensoep uit Trinidad, pittige bloemkool uit India en aardappelen met yoghurt uit Pakistan.
Lees verder…

Zwam in de pan

Ria Loohuizen & Elizabeth Mollison (2000) Atlas ISBN 90 450 01616

Een heel leuk boekje over inheemse paddestoelen, waarmee heerlijke gerechten te maken zijn. Samenstellers Loohuizen en Mollison geven van negen bekende en tien meer onbekende paddestoelen een beschrijving en een aantal recepten. Tussendoor staan citaten van dichters en schrijvers. Lees verder…

Groente

Alma Huisken (2001) Stichting Kunstboek ISBN 90 585 60409

Het boek is gebonden en op dik, glanzend papier gedrukt. De fotografie is soms wat voorspelbaar, maar van hoge kwaliteit. De vormgeving is strak, helder en typografisch eenvoudig. Elke ‘groente’ beslaat drie pagina’s: een foto, een beschrijving en een pagina receptuur. Met een totaal van 70 ‘groenten’ heeft dat geresulteerd in een kloek boekwerk. Lees verder…

Seafood

Alan Davidson & Charlotte Knox (1988) Mitchell Beazley ISBN 0 855 337524

Dit boek is opgebouwd rond de fraaie illustraties van Charlotte Knox. Receptuur en begeleidende teksten zijn van de viskenner Davidson. Succes gegarandeerd!

Zen en de kunst van modern oosters koken; Een spirituele benadering van koken

Deng Ming-Dao (1998) Bosch & Keuning ISBN 90 246 04990

De strekking van ‘Zen en de kunst van modern Oosters koken’ – waar doet die titel toch aan denken? – is dat je zonder haast en met gevoel moet koken. Daar kunnen we ons wel in vinden. Het begint al bij de aanschaf van de ingredienten. ‘Alle voedingsmiddelen moeten persoonlijk op kwaliteit gekozen worden.’ ‘Ziet het er lekker uit? Ruikt het goed? Passen de kleuren bij elkaar?’ Lees verder…

Over eten en koken; Wetenschap en overlevering in de keuken

Harold McGee (1996) Bert Bakker ISBN 90 351 1819 7

Geen kookboek, maar een naslagwerk over voedsel en voedselbereiding. Geschreven vanuit een scheikundige en historische achtergrond. Hierin vind je wanneer bepaalde gewassen in Europa zijn geïntroduceerd en waarom eiwit van koken wit wordt. In 2006 is een herziene druk verschenen!

De complete pastakeuken

(1998) Könemann ISBN 3 829 004351

Een boek uit een serie kookboeken over verschillende landen en windstreken, zo goedkoop mogelijk uitgegeven. De serie is te koop op de ramsj-afdeling van de grotere boekhandel, maar ziet er niet goedkoop uit. Anders dan in andere ramsj-boeken van Könemann, heb ik hierin geen grove blunders kunnen ontdekken. En het boek staat werkelijk boordevol recepten.

De Tao van stamppot; Koken met lichaam, ziel en geest

André Wolff (1999) Becht ISBN 90 230 1012 4

Een zweverige ondertitel, maar de boodschap is: sta niet te krampachtig in de keuken, neem de tijd om te experimenteren en je bent altijd in staat iets lekkers te maken. Het boek is geen kookboek in de letterlijke zin van het woord, meer een leesboek met tips en recepten. Lees verder…