Boeken over vitamines

Voor de Volkskeuken schreef ik in 1998/1999 een serie over vitaminen. Daarvoor maakte ik gebruik van de meest recente literatuur en raadpleegde ik onderzoekers en andere deskundigen op dit gebied. De effecten van vitaminen blijken niet altijd zo makkelijk aan te tonen, omdat moeilijk vast te stellen is welk effect door de vitamine veroorzaakt wordt. De effecten kunnen voor hetzelfde geld het gevolg zijn van bijvoorbeeld een gezondere levenswijze van de proefpersoon in het algemeen.

Omdat er nog steeds nieuwe bevindingen op het gebied van vitaminen worden gedaan, kan het zijn dat sommige stukjes niet langer actueel zijn. Om te zorgen dat deze serie up to date blijft, vraag ik een ieder die op de hoogte is van nieuwe onderzoeksresultaten, deze aan mij te melden. Het liefst met een verwijzing naar het originele onderzoeksrapport. Dat kan via een formulier.

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend!

Ik heb veel gehad aan onderstaande boeken.

The Complete Idiot’s Guide to Vitamins and Minerals

Alan H. Pressman (1997) Alpha books ISBN 002 8621166

De bijbel voor beginnende en gevorderde vitaminendeskundigen. Veel uitleg, handig gerangschikt. Sommige Engels/Amerikaanse benamingen zijn lastig te vertalen als je geen chemicus bent, maar de overvloed aan informatie vergoedt veel.

Handboek Vitamines & mineralen

Amanda Ursell (2002) Tirion ISBN 90 43902160

Dit boekje geeft vooral een overzicht van voedingsupplementen, maar schenkt daarnaast ook aandacht aan natuurlijke vitaminen en mineralen.