Biologica

Misschien had de naam ons aan het denken moeten zetten: Nieuw Mexico. We waren afgelopen zondag waarschijnlijk door de hitte bevangen en de naam klonk ons in het geheel niet vreemd in de oren. Tuinbouwbedrijf Nieuw Mexico in De Kwakel, een van de deelnemers aan de ‘Open dagen bij de biologische boer’ dit weekend, bleek cactussen te kweken. En zo te zien geen eetbare.

Geitenboerderij Ridammerhoeve, in het Amsterdamse Bos bleek in die zin gelukkiger gekozen. Daar maakt men lekkere geitenkaas. De hoeve is een eldorado voor kinderen (en volwassenen) die niet bang zijn voor melkgeiten en kippen, want daarvan lopen er veel rond. De geiten laten zich met genoegen tussen de oren krabbelen en ze zijn heel rustig, maar dat laatste kan ook aan de temperatuur gelegen hebben. Op de boerderij worden elke dag – behalve op dinsdag – zelf gemaakte producten verkocht.

Deze bedrijven en de 200 andere deelnemende bedrijven aan de door Platform Biologica georganiseerde open dagen, stonden dit jaar in een handig, klein boekje. Wat direct opviel aan dit boekje, was dat de routebeschrijvingen vrijwel zonder uitzondering voor de auto geschreven waren. Wat is dat nu, Platform Biologica? Moeten de bezoekers die auto niet zoveel mogelijk thuis laten? Is het niet veel ‘biologischer’ om lekker op de fiets te stappen?

Een aantal bedrijven leek het hiermee eens te zijn. Zij hadden fiets- en wandelroutes uitgezet, zoals de natuurboerderij in Beuningen, Gelderland. Dat je om daar te komen – volgens de routebeschrijving – via de A73 moet is natuurlijk weer lastig, op de fiets.

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 19 juni 2000
Salade met geitenkaas
Porties: 4
Ingrediënten
 • 1/2 rode paprika
 • 1/2 gele paprika
 • 200 gram zeekraal nu volop verkrijgbaar
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 eetlepels droge witte wijn
 • 2 takjes basilicum
 • 4 sneetjes wit casinobrood
 • peper
 • 125 gram verse geitenkaas
Bereiding
 1. Paprika wassen, schoonmaken en in dunne reepjes snijden. Zeekraal in ruim, koud water goed uitspoelen. Laten uitlekken. In wok of grote koekenpan olie verhitten. Zeekraal en paprika al omscheppend circa 2 minuten bakken. Wijn toevoegen en met deksel op de pan nog 5 minuten laten pruttelen. Basilicumblaadjes zo nodig in stukken snijden of trekken.
 2. Pan van vuur nemen, basilicum erdoor scheppen en laten afkoelen tot lauwwarm. Korstjes van brood snijden en brood roosteren. Groenten met vocht over vier borden verdelen, geitenkaas erboven verkruimelen en bestrooien met peper. Even onder de grill tot de kaas begint te kleuren. Brood diagonaal halveren en naast de salade leggen.
Notities

Kan ook goed voor 2 personen met gekookte bulgur erbij als hoofdgerecht, maar laat dan de salade niet helemaal afkoelen.