Avondeten

Na een zware dag is het prettig als je een maaltijd kan klaarmaken die niet zoveel tijd en aandacht vereist. Bijna alle maaltijden in dit onderdeel van de site zijn snel klaar te maken. Sommige zijn zelfs heel eenvoudig. De hoeveelheden zijn voor twee personen, tenzij anders vermeld.

De maaltijden verschillen in de hoeveelheid water die toegevoegd moet worden, de kooktijd en de energie die ze je geven. Exacte hoeveelheden kiloJoule zijn niet te geven. De opgegeven energie is dus een grove inschatting.

Alle maaltijden zijn in de basis vegetarisch, sommige zijn echter wel aan te passen aan de behoeften van een verstokte carnivoor. Waar mogelijk heb ik aangegeven wat er aan toegevoegd zou kunnen worden. Vlees en vis zijn echter niet zo makkelijk mee te nemen onderweg. Al gauw loop je met zware blikken of potten te zeulen.

Bami goreng | Blauwe broccoli | Brandweersoep | Hete bliksem | Hutspot | IJslandse boerenkool | Kashmir curry | Moussaka | Nasi goreng | Nasi wasi | Paddo delight | Pasta primavera | Penne di papa | Pestopasta | Polentofu | Pomodori di mama | Risotto al Tonno | Riz tropical  | Spinnenpoten  | Tortellini du Cammawattes  | Tortilla | Vliegende schotel | Vulkaanrijst | Zoutezeepasta

Bami goreng
Gang: avondmaaltijd
Keuken: Buitensport
Porties: 2
Auteur: Intertrek wandelreizen
Ingrediënten
Zakje I
  • 20 gr prei gedroogd
  • 20 gr ui gedroogd
  • 40 gr witte kool gedroogd
  • snuf zout
Zakje II
Vega's
  • 60 gr sojabrokken pp gedroogd
  • 1 eetlepel ketjap
Vleeseters
  • 50 gr ham pp
Zakje III
  • 250 gr mie
  • 1 gram zout
Zakje IV
  • 20 gr eipoeder
  • 1 eetlepel melkpoeder
  • snuf peper
  • snuf zout
Zakje V
  • 1/4 theelepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel selderie
  • 1 eetlepel olie
Zakje VI
  • zakje satésaus 70 g
Zakje VII
  • 20 gr gebakken uien
  • 9 dl water
Bereiding
  1. Laat I 10 minuten op een warme plek in warm water weken. Week de sojabrokken 20 minuten in warm water of snij de ham in kleine blokjes.
  2. Breng 1 l water aan de kook en voeg de mie toe. Plaats de groentenpan op de mie. Laat 5 minuten koken. Plaats de mie 8 minuten in een slaapzak en kook ondertussen de groenten gaar. Meng IV met 1 dl water en bak er een omelet van. Hou hem warm. Kook de sojabrokken en laat het vocht indampen.
  3. Giet als dat nodig is de groenten en de mie af in de pan waarin je de saus gaat maken. Meng rijst, groenten en V goed door elkaar. Als er vega's en vleeseters zijn, verdeel je het mengsel over twee pannen. Voeg ham of sojabrokken toe, meng alles door elkaar en zet nog even warm weg.
  4. Maak een saus van VI met 125 ml water en laat die even doorkoken. Dien op met gebakken uitjes en de omelet in reepjes.
Notities

Energie en gewicht per portie

Vleesversie: ca. 4225 kJ

Vegaversie: ca. 4335 kJ

ca. 280 gram

 

Blauwe broccoli

Eenvoudige avondmaaltijd in gedroogde vorm

Gang: avondmaaltijd
Keuken: Buitensport
Porties: 2
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
I
  • 150 gr aardappelsnippers gedroogd
  • 25 gr broccoli gedroogd
  • 50 gr gedroogde zoete maïs gedroogd
  • 1 bouillonblokje voor 1/4 liter
II
  • 35 gr blauwschimmelkaas gedroogd
  • III:
  • 1,45 l water
Bereiding
  1. Breng het water aan de kook, voeg I toe. Laat dit alles 3 minuten doorkoken en plaats de pan vervolgens 5 minuten op een warme plaats (in slaapzak). Giet eventueel water af, maar helemaal droog mag de prut niet zijn. Roer de kaas erdoor. Proef en breng op smaak met extra zout.
Notities

Energie en gewicht per portie
ca. 2800 kJ
150 g

 

Brandweersoep

Kan gegeten worden met brood erbij. Zonder brood is dit een heel lichte maaltijd!

Gang: avondmaaltijd
Keuken: Buitensport
Porties: 2
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
I
  • 150 gr rode linzen
  • 30 gr wortel gedroogd
II
  • 20 gr gebakken uien gedroogd
  • 60 gr magere melkpoeder
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • bouillonblokje voor halve liter
  • 8 dl water
Bereiding
  1. Verwarm 3 dl water. Laat I daarin 10 minuten weken.
  2. Voeg 5 dl water toe en kook linzen en wortel 3 minuten. Roer II door de linzen, breng aan de kook en zet de pan nog 10 minuten op een warme plaats. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Notities

Energie en gewicht per portie

ca. 1820 kJ (+ ca. 900 kJ per 100 gram brood)

130 g

 

Hete bliksem
Hollandser kan haast niet, maar heb je dit wel eens thuis gegeten?
Gang: avondmaaltijd
Keuken: Buitensport
Porties: 2
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
I
100 g fijngesneden gedroogde appeltjes
1 theelepel nootmuskaat
1 theelepel zwarte peper
1/2 theelepel kaneel
1/2 theelepel kruidnagel
II
100 g aardappelpuree
40 g melkpoeder
20 g eipoeder
III
3 eetlepels gedroogde uitjes
1/2 eetlepel bloem
IV
3 eetlepels olie
V
100 g cashewnoten
  • 9,5 dl water
Bereiding
  1. Breng in de grootste pan I met 4,5 dl water aan de kook en laat het 10 minuten koken of plaats de pan zo lang onder een slaapzak. Voeg al roerend 4 dl water toe en zakje II en eventueel, als de puree te dik wordt, nog wat extra water. Haal de pan van het vuur en houd hem warm.
  2. Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin al roerend III. Voeg scheutje voor scheutje 1 dl water toe tot een dunne saus ontstaan is.
  3. Schep de saus over de bliksem en strooi de noten erover.
Notities

Energie en gewicht p.p.

ca. 2890 kJ

185 gram

 

 

 

Hutspot
Ofwel: Peen en uien.
Gang: avondmaaltijd
Keuken: Buitensport
Porties: 2
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
I:
  • 70 gr wortel gedroogd
  • 25 gr ui gedroogd
II:
  • 100 gr melkpoeder
  • 1 gram zout
  • peper
III:
  • 160 gr aardappelpuree gedroogd
IV:
  • 75 gr rookworst Vleeseters pp
  • 40 gr gemengde noten Vega's pp
V:
  • 1 zakje mosterdsaus à 50 gram of 2 zakjes mosterd (à 5 gram)
  • 9 dl water
Bereiding
  1. Laat I 10 minuten op een warme plek in een bodempje warm water weken. Voeg 8 dl water toe en breng het aan de kook. Laat de groenten 10 minuten koken. Roer vervolgens II in de pan. Breng weer aan de kook, doe het vuur uit en voeg al roerende III toe. Plaats de puree in een slaapzak.
  2. Warm de rookworst in 25 minuten op. Laat het water niet koken. (Ben je ergens bij een warmwaterbron; leg de worsten dan in het warme water).
  3. Maak een saus volgens recept of serveer de hutspot met mosterd.
Notities

Vleesversie: ca. 3755 kJ

Vegaversie: ca. 3710 kJ

+ 220 kJ voor elke eetlepel mosterdsaus (of + 5 kJ voor elke eetlepel mosterd)

180 + 75 (40) gram

 

IJslandse boerenkool
Een variant op een bekende Hollandse pot.
Gang: avondmaaltijd
Keuken: Buitensport
Porties: 2
Auteur: Globetrotter
Ingrediënten
I:
  • 50 gr boerenkool gedroogd
  • 50 gr IJslandse hardfiskur of een andere soort gedroogde stokvis*, in stukjes
  • 10 gr bouillonpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
II:
  • 120 gr aardappelpuree
  • 15 gr melkpoeder
III:
  • 1 l water
Bereiding
  1. Verwarm de helft van het water en laat de inhoud van zakje I daarin wellen. Plaats de pan op een warme plaats. Voeg de rest van het water toe. Breng het geheel vervolgens aan de kook en laat het 5 minuten doorkoken.
  2. Giet het vocht af in een andere pan, roer aardappelpuree en melkpoeder door de boerenkool en roer boven een laag vuur scheut voor scheut het warme water door de prut. Voeg eventueel nog extra water toe; het gerecht mag best smeuïg zijn.
  3. *Gebruik in geen geval zoute vis, die is namelijk niet volledig droog (dus zwaarder) en bovendien veel te zout!
Notities

Recept van Globetrotter

Energie en gewicht per portie

ca. 2115 kJ

130 g

 

Kashmir curry
Een kruidige maaltijd.
Gang: avondmaaltijd
Keuken: Buitensport
Porties: 2
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
I:
  • 150 g linzen
  • 2 eetlepels uitjes
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel komijn (djintan)
  • 1/2 theelepel geelwortel (koenjit)
  • 1/2 theelepel ketoembar
  • 1/3 theelepel chilipoeder
  • 1/3 theelepel gemberwortel (djahe)
  • 1/3 theelepel knoflookpoeder
II:
  • 100 g (zilvervlies)rijst snelkook
  • 1/2 theelepel zout
III:
  • 50 g cashewnoten
IV:
  • 1 zakje kerriesaus voor 2,5 dl
  • 7,5 dl water
Bereiding
  1. Doe de inhoud van I in een pan die groot genoeg is voor het hele gerecht. Breng 5 dl water aan de kook en giet dat over de linzen. Zet de pan 5 minuten in de slaapzak. Breng de linzen weer aan de kook en strooi II erbij. Kook even door en plaats de pan voor 15 minuten weer terug in de slaapzak. Leng IV aan met 2,5 dl water en breng dit al roerend aan de kook. Voeg wat water toe (wellicht overtollig water van de rijst) als het geheel te dik dreigt te worden. Roer III door de rijst.
Notities

Energie en gewicht per portie

ca. 2575 kJ

170 gram

 

Moussaka
Lekker en pittig. Houd wat heet water achter de hand, want de maaltijd moet beslist niet droog zijn.
Gang: avondmaaltijd
Keuken: Buitensport
Porties: 2
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
I:
  • 170 g aardappelsnippers
  • 15 g gedroogde ui
  • 30 g gedroogde courgette
  • 30 g (zon)gedroogde tomaat, fijngesneden
II:
  • 2 tl chilipoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 el gedroogde peterselie
  • 15 g eipoeder
  • 10 g melkpoeder
  • 1 tl zout
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1/2 tl gemalen peper
III:
  • 50 g Parmezaanse kaas
IV:
  • 1 l water
Bereiding
  1. Verwarm het water en laat de inhoud van zakje I daarin wellen. Plaats de pan op een warme plaats. Breng het geheel vervolgens aan de kook en laat het 5 minuten doorkoken.
  2. Giet het vocht vervolgens grotendeels af, maar laat een laagje van een vingerdikte achter. Roer nu de rest van de ingrediënten erdoor. Strooi de kaas pas op de borden over het gerecht.
Notities

Energie en gewicht per portie

ca. 2950 kJ

170 g pp

 

Nasi goreng
Neem de tijd voor deze maaltijd. Hij staat niet in een handomdraai op tafel. Om hem wat eenvoudiger te maken, laat je de omelet achterwege. De energiewaarde neemt dan af met ongeveer 125 kJ.
Gang: avondmaaltijd
Keuken: Buitensport
Porties: 2
Auteur: Intertrek wandelreizen
Ingrediënten
I:
  • 40 g nasigroenten gedroogd
  • 20 g ui gedroogd
  • 20 g witte kool gedroogd
  • snuf zout
II:
  • 60 g sojabrokken Vega's pp
  • 1 eetlepel ketjap per persoon
III:
  • 250 g snelkookrijst
  • 1 gram zout
IV:
  • 20 g eipoeder
  • 1 eetlepel melkpoeder
  • snuf peper
  • snuf zout
  • 1 eetlepel olie
V:
  • 1/4 theelepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel selderie gedroogd
VI:
  • zakje satésaus à 70 g
  • 20 gram gemalen kokos
VII:
  • 20 g gebakken uien gedroogd
  • 8,5 dl water
Bereiding
  1. Laat I 10 minuten op een warme plek in warm water weken. Week de sojabrokken 20 minuten in warm water of snij de ham in kleine blokjes.
  2. Breng per persoon 3 dl water aan de kook en voeg de rijst en de geweekte groenten toe. Laat 5 minuten koken. Plaats de rijst 8 minuten in een slaapzak.
  3. Meng IV met 1 dl water en bak er een omelet van. Hou hem warm. Kook de sojabrokken en laat het vocht indampen.
  4. Giet als dat nodig is de rijst af in de pan waarin je de saus gaat maken. Meng V er goed door. Als er vega's en vleeseters zijn, verdeel je het mengsel over twee pannen. Voeg ham of sojabrokken toe, meng alles door elkaar en zet nog even warm weg.
  5. Maak een saus met 125 ml water, voeg de kokos toe en laat de saus even doorkoken. Dien op met gebakken uitjes en de omelet in reepjes.
Notities

Energie en gewicht per portie

Vleesversie: ca. 4605 kJ

Vegaversie: ca. 4715 kJ

290 gram

Dit is een vrij bewerkelijke maaltijd.

 

Nasi wasi

Rijstmaaltijd met shi-take

Gang: avondmaaltijd
Keuken: Buitensport
Porties: 2
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
I:
  • 200 g snelkook (zilvervlies)rijst
  • 1 theelepel zout
II:
  • 30 g groente gedroogd
  • 100 gram seroendeng
  • 1 theelepel koriander
  • 1 theelepel laos
  • 1 theelepel sereh
  • 1 theelepel bruine suiker
  • 1 mespunt peper
  • 1 mespunt zout
  • 1 mespunt knoflookpoeder
  • 10 g gebakken uitjes
  • 10 g kokos
  • 25 g shi-take gedroogd, in reepjes gesneden
  • 25 g creamed coconut (pas op: dit wordt vloeibaar boven 25 graden celsius)
III:
  • 0,5 dl olie
  • 7 dl water
Bereiding
  1. Breng 5 dl water aan de kook. Voeg I toe en laat dit 10 minuten koken. Na 5 minuten (in de slaapzak) is de rijst gaar. Week II een half uur in 2 dl water.
  2. Verhit de olie in een pan en bak hierin II. Voeg wat water toe (wellicht overtollig water van de rijst) als het geheel te dik dreigt te worden. Zet de pan nog even bij de andere in de slaapzak. Roer de inhoud van beide pannen voor het serveren desgewenst door elkaar.
  3. Maak je deze maaltijd voor een grote groep, dan is het makkelijker om per persoon 3,5 dl water aan de kook te brengen met het groentemengsel en de olie er al in. Als het water kookt, voeg je de rijst toe, die je een minuut laat doorkoken en vervolgens plaats je de pan 10 minuten in een slaapzak.
Notities

Energie en gewicht per portie

ca. 4200 kJ

225 gram

 

Paddo delight
Een maaltijd die heel wat lijkt, maar verbazend eenvoudig is.
Gang: avondmaaltijd
Keuken: Buitensport
Porties: 2
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
I:
  • 50 g shii take
II:
  • 50 g champignons
III:
  • 200 g snelkook (zilvervlies)rijst
  • 1 g zout
IV:
  • 50 g magere melkpoeder
  • 1 zakje kerriesaus
V:
  • 100 g cashewnoten
  • 7,5 dl water
Bereiding
  1. Week de shii take en de champignons in een bodem heet water in twee aparte pannen. Kook de shii take vervolgens tot ze gaar zijn. Doe de paddestoelen in één pan, giet ze af en bewaar het vocht.
  2. Breng 5 dl water aan de kook. Voeg III toe en laat dit 10 minuten koken. Na 5 minuten (in de slaapzak) is de rijst gaar. Leng IV aan met het paddestoelenvocht en extra water (totaal: 2,5 dl) en breng dit al roerend aan de kook. Voeg extra water toe als de saus te dik dreigt te worden. Roer de paddestoelen erdoor en warm de saus goed door.
  3. Serveer de rijst met de saus eroverheen geschept en cashewnoten er bovenop.
Notities

Energie en gewicht per portie

ca. 3560 kJ

225 gram

 

Pasta primavera
Een complete maaltijd. Schrik niet van de hoeveelheid basilicum; die heb je echt nodig!
Gang: avondmaaltijd
Keuken: Buitensport
Porties: 2
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
I:
  • 50 g courgette
  • 20 g broccoli (of 70 g gemengde groenten samen)
II:
  • 20 g uien
  • 50 g paddestoelen
III:
  • 1 tl zout
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 2 el basilicum
  • 1/4 tl cayennepeper
IV:
  • 250 g pasta
V:
  • 50 g parmezaanse kaas
VI:
  • 2 el olie
VII:
  • 0,8 dl water
Bereiding
  1. Doe zakjes I en II in twee losse pannen en overgiet ze met resp. 375 en 175 ml kokend water. Laat dit 15 minuten weken.
  2. Breng 250 ml water aan de kook, giet het uien/paddestoelenmengsel boven de groente af, voeg de pasta en de geweekte courgette/broccoli mét het weekwater toe en laat het geheel even doorkoken. Zet de pan vervolgens 10 minuten warm weg.
  3. Verwarm de olie in een koekenpan, voeg de geweekte uien/paddestoelen toe en fruit ze even. Doe de smaakmakers erbij.
  4. Giet eventueel de pasta nog een beetje af, doe het uienmengsel erdoor en strooi de kaas erover.
Notities

Energie en gewicht per portie

ca. 3240 kJ

170 g pp

 

Penne di papa
Eten met Pomodori di mama (580 kJ).
Gang: avondmaaltijd
Keuken: Buitensport
Porties: 2
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
I:
  • 50 g paddestoelen
II:
  • 30 g pijnboompitten
III:
  • 200 g penne
  • bouillon voor een liter
IV:
  • 50 g parmezaanse kaas
  • 1/4 theelepel knoflookpoeder
V:
  • 1 l water
Bereiding
  1. Week de paddestoelen twee uur in een bodempje water.
  2. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Breng een liter water aan de kook, voeg de bouillon toe en kook hierin gedurende 5 minuten de penne. Voeg de paddestoelen toe, kook door en zet de pan weg in een slaapzak.
  3. Giet de pasta na 10 minuten af in een andere pan of meteen in drinkmokken. Voeg zakje IV toe en roer door. Strooi de pitten over de pasta. Drink de bouillon bij de maaltijd.

Notities

Energie en gewicht per portie (in combinatie met Pomodori di mama)

ca. 2445 kJ (+ 580 = 3125 kJ)

165 g (+ 35 = 200 g)

 

Pestopasta

Een eerste klasse pastamaaltijd!

Gang: avondmaaltijd
Keuken: Buitensport
Porties: 2
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
I:
  • 10 g pijnboompitten
II:
  • 50 g gemengde paddestoelen gedroogd
  • 50 g (zon)gedroogde tomaat
III:
  • 200 g kleinvormige pasta zoals penne
  • 1 bouillonblokje
IV: Gedroogde pesto (of: 2 el pesto uit pot)
  • 1 el gedroogde basilicum
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 2 el pijnboompitten (fijngemalen)
IV:
  • 50 g Parmezaanse kaas
V:
  • 0,5 dl (olijf)olie
VI:
  • 7 dl water + een eetlepel
Bereiding
  1. Rooster de pijnboompitten in een droge pan en hou ze apart.
  2. Verwarm 3 dl water en laat de inhoud van zakje II daarin wellen. Plaats de pan op een warme plaats. Giet hem vervolgens af in een tweede pan. Druk overtollig water eruit.
  3. Voeg nog 4 dl water aan de tweede pan toe en breng het water aan de kook. Roer hier de pasta (III) door, wacht tot het water weer kookt en laat het op laag vuur 3 minuten doorkoken. Zet de pan dan weg in een slaapzak.
  4. Voeg nu de olie aan de eerste pan toe en roerbak het paddestoel-tomaatmengsel. Voeg de gedroogde pesto toe en een eetlepel water. Roer tot een saus ontstaat.
  5. Giet eventueel overtollig water van de pasta (in een mok om op te drinken) en roer de pasta door de saus.
  6. Strooi pijnboompitten en kaas pas op de borden over het gerecht.
Notities

Maak je deze maaltijd voor een grote groep, dan kan je de pijnboompitten en de kaas er beter doorheen roeren.

Energie en gewicht per portie

ca. 2684 kJ

205 g

Polentofu

Polenta met gedroogde tofu

Gang: avondmaaltijd
Keuken: Buitensport
Keyword: gedroogd voedsel
Porties: 2
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
I
  • 50 g koya = gedroogde tofu, verkrijgbaar vij Japanse winkel of natuurvoedingswinkel
II
  • 50 ml olijfolie
  • 25 ml rode wijnazijn
III
  • 0,5 tl zout
  • 0,5 tl knoflookpoeder
  • 0,5 tl paprikapoeder
  • 0,5 tl gedroogde tijm
  • 0,5 tl gedroogde oregano
  • 0,25 tl cayennepeper
  • 0,25 tl zwarte peper
IV
  • 25 g gedroogde ui
  • 25 g gedroogde tomaten
  • 75 g boekweitmeel
  • 125 g polenta
V
  • 1 dl water
Bereiding
  1. Week de tofu in een pannetje in olie, azijn en de helft van het water. Roer de kruiden erdoor, zodat de tofu daarmee bedekt raakt.

  2. Verwarm de rest van het water, voeg al roerend de inhoud van zakje IV toe en kook het even door. Plaats de pan vervolgens op een warme plaats (in een slaapzak) en laat hem daar 15 minuten staan.

  3. Snij de geweekte tofu in repen en laat ze nog wat langer weken. Warm tofu in het pannetje op en giet het vocht af boven de polenta. Verhit een koekenpan en bak daarin de tofurepen gedurende 5 minuten.

  4. Roer de polenta goed door en serveer hem met de repen tofu er bovenop.

Notities

Energie en gewicht per portie
ca. 4415 kJ
190 g

Pomodori di mama
Lekker bij Penne di papa.
Gang: avondmaaltijd
Keuken: Buitensport
Porties: 2
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
I:
  • 50 g zongedroogde tomaten in reepjes
  • 10 g uien gedroogd
  • 10 g paprika gedroogd
  • 1/4 theelepel basilicum
  • 1/4 theelepel oregano
  • snufje knoflookpoeder
  • snuf peper
  • snuf zout
II:
  • 0,5 dl water
Bereiding
  1. Verwarm het water en laat de overige ingrediënten daarin op een warme plek 10 minuten weken!
  2. Breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel wat olie en azijn toe.
Notities

Energie en gewicht per portie

ca. 580 kJ

35 g

 

Risotto al Tonno
Hoeveelheden zijn voor 3 personen! Dit omdat de vis niet in kleinere hoeveelheden kan. Zijn er minder dan drie viseters, schakel dan over op de vegetarische versie.
Gang: avondmaaltijd
Keuken: Buitensport
Porties: 3
Auteur: Intertrek wandelreizen
Ingrediënten
I:
  • 60 g sperziebonen gedroogd
  • 30 g ui gedroogd
  • 30 g tomaten gedroogd
  • snuf zout
II:
  • 375 g snelkook (zilvervlies)rijst
  • 1 gram zout
III:
  • 70 g tomatenpuree blikje
  • 1 zakje olijven
  • peper
IV:
  • 1 blikje tonijn in olie Viseters
  • 1 blikje ansjovis Viseters
  • 40 g cashewnoten Vega's pp
IV:
  • sambal
  • 9 dl water
Bereiding
  1. Laat zakje I 10 minuten in warm water weken, in een deksel dat op de rijstepan past. Breng per persoon 3 dl water aan de kook en voeg de rijst toe. Plaats het groentendeksel op de rijst. Laat 5 minuten koken. Plaats de rijst 8 minuten in een slaapzak en kook ondertussen de groenten gaar. Laat de vis uitlekken als je niet meer dan 3970 kJ binnen wil krijgen.
  2. Giet als dat nodig is de groenten af en meng ze met III door de rijst. Als er vega's en viseters zijn, verdeel je het mengsel over twee pannen. Voeg vis of cashewnoten toe, meng alles door elkaar en dien op. Sambal naar smaak toevoegen.
Notities

Energie en gewicht per portie

Visversie: ca. 3970 kJ (+ 345 kJ voor elke eetlepel olie)

Vegaversie: ca. 4070 kJ

320 gram (visversie)

260 gram (vegaversie)

 

Riz tropical
Door de coconut in de saus is dit een romige maaltijd.
Gang: avondmaaltijd
Keuken: Buitensport
Porties: 2
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
I:
  • 30 g groente (prei, kool, wortel) gedroogd
  • 1 theelepel zout
II:
  • 200 g snelkookrijst
  • 25 g rozijnen
  • 25 g fruitmix , in kleine stukjes
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 theelepel zout
III:
  • 25 g gehakte walnoten
  • 25 g gehakte paranoten
  • 30 g seroendeng
IV:
  • 100 g gewone pindasaus in poedervorm (of 1 zakje satésaus)
  • 25 g creamed coconut (pas op: die wordt vloeibaar boven 25 graden celsius)
  • 6,5 dl water
Bereiding
  1. Breng 5 dl water aan de kook. Voeg I toe en voeg na 5 minuten koken II toe. Na 8 minuten (in de slaapzak) is de rijst gaar.
  2. Leng IV aan met 1,5 dl water (of volg de aanwijzingen op het zakje satésaus) en breng dit al roerend aan de kook. Voeg wat water toe (wellicht overtollig water van de rijst) als het geheel te dik dreigt te worden.
  3. Roer III door de rijst, eventueel nog een beetje water en warm het geheel door.
Notities

Energie en gewicht per portie

ca. 3725 kJ

195 gram

 

Spinnenpoten
Een maaltijd voor wie ook eet wat hij niet kent.
Gang: avondmaaltijd
Keuken: Buitensport
Porties: 2
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
I:
  • 250 g (ei)noedels
II:
  • 10 g sesamzaad
III:
  • 20 g arame (zeewier)
IV:
  • 20 g wortel
  • 20 g uien
V:
  • 1 zakje misobouillon of 2 eetlepels misopasta
  • 25 g cashewpasta
VI:
  • 6 eetlepels olie
  • 6 dl water
Bereiding
  1. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan. Week het wier een paar minuten. Giet het water weg. Doe zakje IV in een pan en voeg 1 dl kokend water toe. Laat op een warme plaats 10 minuten wellen en giet dan af in een andere pan.
  2. Verwarm de olie in een koekenpan, doe de gewelde groenten erin, bak die een paar minuten en leg dan het zeewier erop. Voeg eventueel nog wat extra water toe, doe een deksel op de pan en laat het geheel in een paar minuten gaar stomen.
  3. Kook de noedels in het welwater + 5 dl gaar (soms is dat al in 4 minuten of minder: kijk op de verpakking). Giet de noedels af in een andere pan, voeg daaraan de miso en de cashewpasta toe en kook nog even op tot een saus. Roer eventueel het groentenmengsel door de noedels. Schenk de saus pas op de borden erover heen. Bestrooi met sesamzaad.
  4. Maak je deze maaltijd voor een grote groep, neem dan geroosterd sesamzaad mee en volg de volgende bereidingswijze: (1) week het wier een paar minuten en giet het water daarna weg, (2) kook het wier en de groente in 3 dl water pp, (3) voeg dan de olie en de mie toe en kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing gaar, (4) giet de mie af in een pan, (5) voeg daaraan de miso en de cashewpasta toe en kook nog even op tot een saus. Schenk de saus pas op de borden erover heen. Bestrooi met sesamzaad.
Notities

Energie en gewicht per portie

ca. 4125 kJ

175 g

 

Tortellini du cammawattes
Energierijk en erg makkelijk te maken, maar wel aan het gewicht.
Gang: avondmaaltijd
Keuken: Buitensport
Porties: 2
Auteur: Maaike Pfann
Ingrediënten
I:
  • 250 g tortellini met kaasvulling
  • 100 g spinazie gedroogd
  • 1 g zout
II:
  • 1/8 l houdbare room
  • 1 zakje kaassaus (35 gram)
III:
  • 40 g cashewnoten Vega's pp
  • 50 g ham Vleeseters pp
  • 5 dl water
Bereiding
  1. De inhoud van zakje I opzetten met 5 dl water en 15 minuten koken (of 10 minuten en 5 minuten in de slaapzak)
  2. Vuur uit en II toevoegen aan de pan (niet afgieten) en eventueel water toevoegen tot gewenste sausdikte is ontstaan (niet meer laten koken).
  3. Noten of ham toevoegen. Lekker met salade, indien voorhanden.
Notities

Energie en gewicht per portie

ca. 4015 kJ (vegaversie)

ca. 4025 kJ (vleesversie)

295 (305) gram

 

Tortilla
Een goede koekenpan is een voorwaarde om dit gerecht te doen slagen.
Gang: avondmaaltijd
Keuken: Buitensport
Porties: 2
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
I:
  • 10 g ui gedroogd
  • 100 g aardappelvlokken gedroogd
II:
  • 75 g eipoeder
  • 1 tl zout
  • 2 tl peper
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl oregano
III:
  • 5 dl water
IV:
  • 0,6 dl olie
Bereiding
  1. Week I een half uur in 4,5 dl koud water (of korter in warm water), breng aan de kook en laat 5 minuten doorkoken. Zet de pan vervolgens 20 minuten op een warme plaats (slaapzak) weg. Laat vervolgens afkoelen en meng II erdoor.
  2. Verhit olie in de pan en schep een deel van het beslag in de pan. Bak op matig vuur aan één zijde bruin, keer voorzichtig om en bak de andere zijde. Houd de tortilla warm en bak de rest.
Notities

Energie en gewicht per portie

ca. 3180 kJ

125 g pp

 

Vliegende schotel
Pittige omeletten met aardappelpuree. Deze maaltijd is niet geschikt voor grote groepen eters. Beperk de grootte tot 6 personen.
Gang: avondmaaltijd
Keuken: Buitensport
Porties: 2
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
I:
  • 20 g groente (spinazie) gedroogd
  • 50 g eipoeder
  • 1 eetlepel melkpoeder
  • 20 g bloem
  • 100 g geraspte smeltkaas
  • 1 theelepel peper
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 3 eetlepels olie
II:
  • 120 g aardappelpuree
  • 50 g melkpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 2,5 dl + 5 dl water (of zie verpakking van puree)
Bereiding
  1. Leng mengsel I aan met 2 tot 2,5 dl water, iets meer als de massa niet vloeibaar genoeg wordt. Verwarm 5 dl water, houd 0,5 dl apart en giet zakje II in een pan met de 4,5 dl. Roer de puree goed door. Voeg nog wat van de 0,5 dl water toe als de puree niet vloeibaar meer is. Liever te nat dan te droog: de puree stijft nog op en moet beslist smeuïg blijven. Plaats de puree in een slaapzak.
  2. Verhit een eetlepel olie in de koekenpan en giet daarin een deel van het eimengsel. Afhankelijk van de grootte van de pan, bak je in totaal tot twee maal zoveel omeletjes als er personen zijn. Leg een deksel op de pan. De omelet rijst en wordt stevig door de bloem. Houd de eerste warm, terwijl je de volgende bakt. Eet de omeletten met de puree.
Notities

Kook je voor een grote groep, dan zijn de omeletten moeilijk warm te houden.

Energie en gewicht per portie

ca. 2990 kJ

190 gram

 

Vulkaanrijst

Een pittige rijstmaaltijd met saus. In de omstandigheden waaronder wij voor de eerste maal de Vulkaanrijst testten - 10 graden en miezerig weer op IJsland - smaakte het heerlijk. Het werd één van onze favorieten.

Gang: avondmaaltijd
Keuken: Buitensport
Porties: 2
Auteur: Milja de Zwart
Ingrediënten
I:
  • 200 g snelkook (zilvervlies)rijst
  • 1 eetlepel gebakken uitjes gedroogd
  • 2 eetlepels kerriepoeder
  • 1 theelepel zout
II:
  • 100 g fijngehakte, gedroogde vruchten , gedroogde vruchten
  • 100 g gehakte, gemengde noten , gemengde noten
  • 10 g kokos
  • 10 g zonnebloempitten
  • 5 gram sesamzaad
III:
  • 150 gram gewone pindasaus in poedervorm (of 0,4 zakje satésaus)
  • 7 dl water
Bereiding
  1. Breng 5 dl water aan de kook. Voeg I toe en laat dit 10 minuten koken. Voeg dan II toe en kook even door. Na 5 minuten (in de slaapzak) is de rijst gaar. Leng III aan met 2 dl water en breng dit al roerend aan de kook. Voeg wat water toe (wellicht overtollig water van de rijst) als de saus te dik dreigt te worden.
Notities

Energie en gewicht per portie

ca. 4500 kJ

290 gram

Als je geen kerie-smaak aan deze maaltijd wilt geven kan je de kerriepoeder vervangen door Indische kruiden. Je kunt hem ook met een andere saus maken: 100 g gewone pindasaus in poedervorm (of 1 zakje satésaus) 25 g creamed coconut (pas op: die wordt vloeibaar boven 25 graden celsius). Deze saus bevat meer kJ.

 

Zoutezeepasta
Eenvoudige maaltijd, die goed te combineren is met een salade.
Gang: avondmaaltijd
Keuken: Buitensport
Porties: 2
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
I:
  • 50 g courgette of prei gedroogd
II:
  • 50 (zon)gedroogde tomaat , fijngesneden
  • 250 g spaghetti
III:
  • 1 blikje ansjovis in olie
IV:
  • 5 g provençaalse kruiden
V:
  • 7 dl water
Bereiding
  1. Verwarm het water met de groente. Voeg de inhoud van zakje II toe, roer de spaghetti los en laat alles 5 minuten koken. Plaats de pan op een warme plaats en laat hem nog eens 5 minuten staan.
  2. Snijd de ansjovis in het blikje fijn en voeg dit met de kruiden aan de hete pasta toe.

Notities

Energie en gewicht per portie

ca. 2680 kJ

210 g pp