Na een zware dag is het prettig als je een maaltijd kan klaarmaken die niet zoveel tijd en aandacht vereist. Bijna alle maaltijden in dit onderdeel van de site zijn snel klaar te maken. Sommige zijn zelfs heel eenvoudig. De hoeveelheden zijn voor twee personen, tenzij anders vermeld.
De maaltijden verschillen in de hoeveelheid water die toegevoegd moet worden, de kooktijd en de energie die ze je geven. Exacte hoeveelheden kiloJoule zijn niet te geven. De opgegeven energie is dus een grove inschatting.
Alle maaltijden zijn in de basis vegetarisch, sommige zijn echter wel aan te passen aan de behoeften van een verstokte carnivoor. Waar mogelijk heb ik aangegeven wat er aan toegevoegd zou kunnen worden. Vlees en vis zijn echter niet zo makkelijk mee te nemen onderweg. Al gauw loop je met zware blikken of potten te zeulen.
Bami goreng | Blauwe broccoli | Brandweersoep | Hete bliksem | Hutspot | IJslandse boerenkool | Kashmir curry | Moussaka | Nasi goreng | Nasi wasi | Paddo delight | Pasta primavera | Penne di papa | Pestopasta | Polentofu | Pomodori di mama | Risotto al Tonno | Riz tropical | Spinnenpoten | Tortellini du Cammawattes | Tortilla | Vliegende schotel | Vulkaanrijst | Zoutezeepasta
- 20 gr prei gedroogd
- 20 gr ui gedroogd
- 40 gr witte kool gedroogd
- snuf zout
- 60 gr sojabrokken pp gedroogd
- 1 eetlepel ketjap
- 50 gr ham pp
- 250 gr mie
- 1 gram zout
- 20 gr eipoeder
- 1 eetlepel melkpoeder
- snuf peper
- snuf zout
- 1/4 theelepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel selderie
- 1 eetlepel olie
- zakje satésaus 70 g
- 20 gr gebakken uien
- 9 dl water
-
Laat I 10 minuten op een warme plek in warm water weken. Week de sojabrokken 20 minuten in warm water of snij de ham in kleine blokjes.
-
Breng 1 l water aan de kook en voeg de mie toe. Plaats de groentenpan op de mie. Laat 5 minuten koken. Plaats de mie 8 minuten in een slaapzak en kook ondertussen de groenten gaar. Meng IV met 1 dl water en bak er een omelet van. Hou hem warm. Kook de sojabrokken en laat het vocht indampen.
-
Giet als dat nodig is de groenten en de mie af in de pan waarin je de saus gaat maken. Meng rijst, groenten en V goed door elkaar. Als er vega's en vleeseters zijn, verdeel je het mengsel over twee pannen. Voeg ham of sojabrokken toe, meng alles door elkaar en zet nog even warm weg.
-
Maak een saus van VI met 125 ml water en laat die even doorkoken. Dien op met gebakken uitjes en de omelet in reepjes.
Energie en gewicht per portie
Vleesversie: ca. 4225 kJ
Vegaversie: ca. 4335 kJ
ca. 280 gram
Eenvoudige avondmaaltijd in gedroogde vorm
- 150 gr aardappelsnippers gedroogd
- 25 gr broccoli gedroogd
- 50 gr gedroogde zoete maïs gedroogd
- 1 bouillonblokje voor 1/4 liter
- 35 gr blauwschimmelkaas gedroogd
- III:
- 1,45 l water
-
Breng het water aan de kook, voeg I toe. Laat dit alles 3 minuten doorkoken en plaats de pan vervolgens 5 minuten op een warme plaats (in slaapzak). Giet eventueel water af, maar helemaal droog mag de prut niet zijn. Roer de kaas erdoor. Proef en breng op smaak met extra zout.
Energie en gewicht per portie
ca. 2800 kJ
150 g
Kan gegeten worden met brood erbij. Zonder brood is dit een heel lichte maaltijd!
- 150 gr rode linzen
- 30 gr wortel gedroogd
- 20 gr gebakken uien gedroogd
- 60 gr magere melkpoeder
- 1/2 theelepel chilipoeder
- bouillonblokje voor halve liter
- 8 dl water
-
Verwarm 3 dl water. Laat I daarin 10 minuten weken.
-
Voeg 5 dl water toe en kook linzen en wortel 3 minuten. Roer II door de linzen, breng aan de kook en zet de pan nog 10 minuten op een warme plaats. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Energie en gewicht per portie
ca. 1820 kJ (+ ca. 900 kJ per 100 gram brood)
130 g
- 9,5 dl water
-
Breng in de grootste pan I met 4,5 dl water aan de kook en laat het 10 minuten koken of plaats de pan zo lang onder een slaapzak. Voeg al roerend 4 dl water toe en zakje II en eventueel, als de puree te dik wordt, nog wat extra water. Haal de pan van het vuur en houd hem warm.
-
Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin al roerend III. Voeg scheutje voor scheutje 1 dl water toe tot een dunne saus ontstaan is.
-
Schep de saus over de bliksem en strooi de noten erover.
Energie en gewicht p.p.
ca. 2890 kJ
185 gram
- 70 gr wortel gedroogd
- 25 gr ui gedroogd
- 100 gr melkpoeder
- 1 gram zout
- peper
- 160 gr aardappelpuree gedroogd
- 75 gr rookworst Vleeseters pp
- 40 gr gemengde noten Vega's pp
- 1 zakje mosterdsaus à 50 gram of 2 zakjes mosterd (à 5 gram)
- 9 dl water
-
Laat I 10 minuten op een warme plek in een bodempje warm water weken. Voeg 8 dl water toe en breng het aan de kook. Laat de groenten 10 minuten koken. Roer vervolgens II in de pan. Breng weer aan de kook, doe het vuur uit en voeg al roerende III toe. Plaats de puree in een slaapzak.
-
Warm de rookworst in 25 minuten op. Laat het water niet koken. (Ben je ergens bij een warmwaterbron; leg de worsten dan in het warme water).
-
Maak een saus volgens recept of serveer de hutspot met mosterd.
Vleesversie: ca. 3755 kJ
Vegaversie: ca. 3710 kJ
+ 220 kJ voor elke eetlepel mosterdsaus (of + 5 kJ voor elke eetlepel mosterd)
180 + 75 (40) gram
- 50 gr boerenkool gedroogd
- 50 gr IJslandse hardfiskur of een andere soort gedroogde stokvis*, in stukjes
- 10 gr bouillonpoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 120 gr aardappelpuree
- 15 gr melkpoeder
- 1 l water
-
Verwarm de helft van het water en laat de inhoud van zakje I daarin wellen. Plaats de pan op een warme plaats. Voeg de rest van het water toe. Breng het geheel vervolgens aan de kook en laat het 5 minuten doorkoken.
-
Giet het vocht af in een andere pan, roer aardappelpuree en melkpoeder door de boerenkool en roer boven een laag vuur scheut voor scheut het warme water door de prut. Voeg eventueel nog extra water toe; het gerecht mag best smeuïg zijn.
-
*Gebruik in geen geval zoute vis, die is namelijk niet volledig droog (dus zwaarder) en bovendien veel te zout!
Recept van Globetrotter
Energie en gewicht per portie
ca. 2115 kJ
130 g
- 150 g linzen
- 2 eetlepels uitjes
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel komijn (djintan)
- 1/2 theelepel geelwortel (koenjit)
- 1/2 theelepel ketoembar
- 1/3 theelepel chilipoeder
- 1/3 theelepel gemberwortel (djahe)
- 1/3 theelepel knoflookpoeder
- 100 g (zilvervlies)rijst snelkook
- 1/2 theelepel zout
- 50 g cashewnoten
- 1 zakje kerriesaus voor 2,5 dl
- 7,5 dl water
-
Doe de inhoud van I in een pan die groot genoeg is voor het hele gerecht. Breng 5 dl water aan de kook en giet dat over de linzen. Zet de pan 5 minuten in de slaapzak. Breng de linzen weer aan de kook en strooi II erbij. Kook even door en plaats de pan voor 15 minuten weer terug in de slaapzak. Leng IV aan met 2,5 dl water en breng dit al roerend aan de kook. Voeg wat water toe (wellicht overtollig water van de rijst) als het geheel te dik dreigt te worden. Roer III door de rijst.
Energie en gewicht per portie
ca. 2575 kJ
170 gram
- 170 g aardappelsnippers
- 15 g gedroogde ui
- 30 g gedroogde courgette
- 30 g (zon)gedroogde tomaat, fijngesneden
- 2 tl chilipoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 el gedroogde peterselie
- 15 g eipoeder
- 10 g melkpoeder
- 1 tl zout
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1/2 tl gemalen peper
- 50 g Parmezaanse kaas
- 1 l water
-
Verwarm het water en laat de inhoud van zakje I daarin wellen. Plaats de pan op een warme plaats. Breng het geheel vervolgens aan de kook en laat het 5 minuten doorkoken.
-
Giet het vocht vervolgens grotendeels af, maar laat een laagje van een vingerdikte achter. Roer nu de rest van de ingrediënten erdoor. Strooi de kaas pas op de borden over het gerecht.
Energie en gewicht per portie
ca. 2950 kJ
170 g pp
- 40 g nasigroenten gedroogd
- 20 g ui gedroogd
- 20 g witte kool gedroogd
- snuf zout
- 60 g sojabrokken Vega's pp
- 1 eetlepel ketjap per persoon
- 250 g snelkookrijst
- 1 gram zout
- 20 g eipoeder
- 1 eetlepel melkpoeder
- snuf peper
- snuf zout
- 1 eetlepel olie
- 1/4 theelepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel selderie gedroogd
- zakje satésaus à 70 g
- 20 gram gemalen kokos
- 20 g gebakken uien gedroogd
- 8,5 dl water
-
Laat I 10 minuten op een warme plek in warm water weken. Week de sojabrokken 20 minuten in warm water of snij de ham in kleine blokjes.
-
Breng per persoon 3 dl water aan de kook en voeg de rijst en de geweekte groenten toe. Laat 5 minuten koken. Plaats de rijst 8 minuten in een slaapzak.
-
Meng IV met 1 dl water en bak er een omelet van. Hou hem warm. Kook de sojabrokken en laat het vocht indampen.
-
Giet als dat nodig is de rijst af in de pan waarin je de saus gaat maken. Meng V er goed door. Als er vega's en vleeseters zijn, verdeel je het mengsel over twee pannen. Voeg ham of sojabrokken toe, meng alles door elkaar en zet nog even warm weg.
-
Maak een saus met 125 ml water, voeg de kokos toe en laat de saus even doorkoken. Dien op met gebakken uitjes en de omelet in reepjes.
Energie en gewicht per portie
Vleesversie: ca. 4605 kJ
Vegaversie: ca. 4715 kJ
290 gram
Dit is een vrij bewerkelijke maaltijd.
Rijstmaaltijd met shi-take
- 200 g snelkook (zilvervlies)rijst
- 1 theelepel zout
- 30 g groente gedroogd
- 100 gram seroendeng
- 1 theelepel koriander
- 1 theelepel laos
- 1 theelepel sereh
- 1 theelepel bruine suiker
- 1 mespunt peper
- 1 mespunt zout
- 1 mespunt knoflookpoeder
- 10 g gebakken uitjes
- 10 g kokos
- 25 g shi-take gedroogd, in reepjes gesneden
- 25 g creamed coconut (pas op: dit wordt vloeibaar boven 25 graden celsius)
- 0,5 dl olie
- 7 dl water
-
Breng 5 dl water aan de kook. Voeg I toe en laat dit 10 minuten koken. Na 5 minuten (in de slaapzak) is de rijst gaar. Week II een half uur in 2 dl water.
-
Verhit de olie in een pan en bak hierin II. Voeg wat water toe (wellicht overtollig water van de rijst) als het geheel te dik dreigt te worden. Zet de pan nog even bij de andere in de slaapzak. Roer de inhoud van beide pannen voor het serveren desgewenst door elkaar.
-
Maak je deze maaltijd voor een grote groep, dan is het makkelijker om per persoon 3,5 dl water aan de kook te brengen met het groentemengsel en de olie er al in. Als het water kookt, voeg je de rijst toe, die je een minuut laat doorkoken en vervolgens plaats je de pan 10 minuten in een slaapzak.
Energie en gewicht per portie
ca. 4200 kJ
225 gram
- 50 g shii take
- 50 g champignons
- 200 g snelkook (zilvervlies)rijst
- 1 g zout
- 50 g magere melkpoeder
- 1 zakje kerriesaus
- 100 g cashewnoten
- 7,5 dl water
-
Week de shii take en de champignons in een bodem heet water in twee aparte pannen. Kook de shii take vervolgens tot ze gaar zijn. Doe de paddestoelen in één pan, giet ze af en bewaar het vocht.
-
Breng 5 dl water aan de kook. Voeg III toe en laat dit 10 minuten koken. Na 5 minuten (in de slaapzak) is de rijst gaar. Leng IV aan met het paddestoelenvocht en extra water (totaal: 2,5 dl) en breng dit al roerend aan de kook. Voeg extra water toe als de saus te dik dreigt te worden. Roer de paddestoelen erdoor en warm de saus goed door.
-
Serveer de rijst met de saus eroverheen geschept en cashewnoten er bovenop.
Energie en gewicht per portie
ca. 3560 kJ
225 gram
- 50 g courgette
- 20 g broccoli (of 70 g gemengde groenten samen)
- 20 g uien
- 50 g paddestoelen
- 1 tl zout
- 1 tl knoflookpoeder
- 2 el basilicum
- 1/4 tl cayennepeper
- 250 g pasta
- 50 g parmezaanse kaas
- 2 el olie
- 0,8 dl water
-
Doe zakjes I en II in twee losse pannen en overgiet ze met resp. 375 en 175 ml kokend water. Laat dit 15 minuten weken.
-
Breng 250 ml water aan de kook, giet het uien/paddestoelenmengsel boven de groente af, voeg de pasta en de geweekte courgette/broccoli mét het weekwater toe en laat het geheel even doorkoken. Zet de pan vervolgens 10 minuten warm weg.
-
Verwarm de olie in een koekenpan, voeg de geweekte uien/paddestoelen toe en fruit ze even. Doe de smaakmakers erbij.
-
Giet eventueel de pasta nog een beetje af, doe het uienmengsel erdoor en strooi de kaas erover.
Energie en gewicht per portie
ca. 3240 kJ
170 g pp
- 50 g paddestoelen
- 30 g pijnboompitten
- 200 g penne
- bouillon voor een liter
- 50 g parmezaanse kaas
- 1/4 theelepel knoflookpoeder
- 1 l water
-
Week de paddestoelen twee uur in een bodempje water.
-
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Breng een liter water aan de kook, voeg de bouillon toe en kook hierin gedurende 5 minuten de penne. Voeg de paddestoelen toe, kook door en zet de pan weg in een slaapzak.
-
Giet de pasta na 10 minuten af in een andere pan of meteen in drinkmokken. Voeg zakje IV toe en roer door. Strooi de pitten over de pasta. Drink de bouillon bij de maaltijd.
Energie en gewicht per portie (in combinatie met Pomodori di mama)
ca. 2445 kJ (+ 580 = 3125 kJ)
165 g (+ 35 = 200 g)
Een eerste klasse pastamaaltijd!
- 10 g pijnboompitten
- 50 g gemengde paddestoelen gedroogd
- 50 g (zon)gedroogde tomaat
- 200 g kleinvormige pasta zoals penne
- 1 bouillonblokje
- 1 el gedroogde basilicum
- 1 tl knoflookpoeder
- 2 el pijnboompitten (fijngemalen)
- 50 g Parmezaanse kaas
- 0,5 dl (olijf)olie
- 7 dl water + een eetlepel
-
Rooster de pijnboompitten in een droge pan en hou ze apart.
-
Verwarm 3 dl water en laat de inhoud van zakje II daarin wellen. Plaats de pan op een warme plaats. Giet hem vervolgens af in een tweede pan. Druk overtollig water eruit.
-
Voeg nog 4 dl water aan de tweede pan toe en breng het water aan de kook. Roer hier de pasta (III) door, wacht tot het water weer kookt en laat het op laag vuur 3 minuten doorkoken. Zet de pan dan weg in een slaapzak.
-
Voeg nu de olie aan de eerste pan toe en roerbak het paddestoel-tomaatmengsel. Voeg de gedroogde pesto toe en een eetlepel water. Roer tot een saus ontstaat.
-
Giet eventueel overtollig water van de pasta (in een mok om op te drinken) en roer de pasta door de saus.
-
Strooi pijnboompitten en kaas pas op de borden over het gerecht.
Maak je deze maaltijd voor een grote groep, dan kan je de pijnboompitten en de kaas er beter doorheen roeren.
Energie en gewicht per portie
ca. 2684 kJ
205 g
Polenta met gedroogde tofu
- 50 g koya = gedroogde tofu, verkrijgbaar vij Japanse winkel of natuurvoedingswinkel
- 50 ml olijfolie
- 25 ml rode wijnazijn
- 0,5 tl zout
- 0,5 tl knoflookpoeder
- 0,5 tl paprikapoeder
- 0,5 tl gedroogde tijm
- 0,5 tl gedroogde oregano
- 0,25 tl cayennepeper
- 0,25 tl zwarte peper
- 25 g gedroogde ui
- 25 g gedroogde tomaten
- 75 g boekweitmeel
- 125 g polenta
- 1 dl water
-
Week de tofu in een pannetje in olie, azijn en de helft van het water. Roer de kruiden erdoor, zodat de tofu daarmee bedekt raakt.
-
Verwarm de rest van het water, voeg al roerend de inhoud van zakje IV toe en kook het even door. Plaats de pan vervolgens op een warme plaats (in een slaapzak) en laat hem daar 15 minuten staan.
-
Snij de geweekte tofu in repen en laat ze nog wat langer weken. Warm tofu in het pannetje op en giet het vocht af boven de polenta. Verhit een koekenpan en bak daarin de tofurepen gedurende 5 minuten.
-
Roer de polenta goed door en serveer hem met de repen tofu er bovenop.
Energie en gewicht per portie
ca. 4415 kJ
190 g
- 50 g zongedroogde tomaten in reepjes
- 10 g uien gedroogd
- 10 g paprika gedroogd
- 1/4 theelepel basilicum
- 1/4 theelepel oregano
- snufje knoflookpoeder
- snuf peper
- snuf zout
- 0,5 dl water
-
Verwarm het water en laat de overige ingrediënten daarin op een warme plek 10 minuten weken!
-
Breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel wat olie en azijn toe.
Energie en gewicht per portie
ca. 580 kJ
35 g
- 60 g sperziebonen gedroogd
- 30 g ui gedroogd
- 30 g tomaten gedroogd
- snuf zout
- 375 g snelkook (zilvervlies)rijst
- 1 gram zout
- 70 g tomatenpuree blikje
- 1 zakje olijven
- peper
- 1 blikje tonijn in olie Viseters
- 1 blikje ansjovis Viseters
- 40 g cashewnoten Vega's pp
- sambal
- 9 dl water
-
Laat zakje I 10 minuten in warm water weken, in een deksel dat op de rijstepan past. Breng per persoon 3 dl water aan de kook en voeg de rijst toe. Plaats het groentendeksel op de rijst. Laat 5 minuten koken. Plaats de rijst 8 minuten in een slaapzak en kook ondertussen de groenten gaar. Laat de vis uitlekken als je niet meer dan 3970 kJ binnen wil krijgen.
-
Giet als dat nodig is de groenten af en meng ze met III door de rijst. Als er vega's en viseters zijn, verdeel je het mengsel over twee pannen. Voeg vis of cashewnoten toe, meng alles door elkaar en dien op. Sambal naar smaak toevoegen.
Energie en gewicht per portie
Visversie: ca. 3970 kJ (+ 345 kJ voor elke eetlepel olie)
Vegaversie: ca. 4070 kJ
320 gram (visversie)
260 gram (vegaversie)
- 30 g groente (prei, kool, wortel) gedroogd
- 1 theelepel zout
- 200 g snelkookrijst
- 25 g rozijnen
- 25 g fruitmix , in kleine stukjes
- 2 theelepels kerriepoeder
- 1 theelepel zout
- 25 g gehakte walnoten
- 25 g gehakte paranoten
- 30 g seroendeng
- 100 g gewone pindasaus in poedervorm (of 1 zakje satésaus)
- 25 g creamed coconut (pas op: die wordt vloeibaar boven 25 graden celsius)
- 6,5 dl water
-
Breng 5 dl water aan de kook. Voeg I toe en voeg na 5 minuten koken II toe. Na 8 minuten (in de slaapzak) is de rijst gaar.
-
Leng IV aan met 1,5 dl water (of volg de aanwijzingen op het zakje satésaus) en breng dit al roerend aan de kook. Voeg wat water toe (wellicht overtollig water van de rijst) als het geheel te dik dreigt te worden.
-
Roer III door de rijst, eventueel nog een beetje water en warm het geheel door.
Energie en gewicht per portie
ca. 3725 kJ
195 gram
- 250 g (ei)noedels
- 10 g sesamzaad
- 20 g arame (zeewier)
- 20 g wortel
- 20 g uien
- 1 zakje misobouillon of 2 eetlepels misopasta
- 25 g cashewpasta
- 6 eetlepels olie
- 6 dl water
-
Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan. Week het wier een paar minuten. Giet het water weg. Doe zakje IV in een pan en voeg 1 dl kokend water toe. Laat op een warme plaats 10 minuten wellen en giet dan af in een andere pan.
-
Verwarm de olie in een koekenpan, doe de gewelde groenten erin, bak die een paar minuten en leg dan het zeewier erop. Voeg eventueel nog wat extra water toe, doe een deksel op de pan en laat het geheel in een paar minuten gaar stomen.
-
Kook de noedels in het welwater + 5 dl gaar (soms is dat al in 4 minuten of minder: kijk op de verpakking). Giet de noedels af in een andere pan, voeg daaraan de miso en de cashewpasta toe en kook nog even op tot een saus. Roer eventueel het groentenmengsel door de noedels. Schenk de saus pas op de borden erover heen. Bestrooi met sesamzaad.
-
Maak je deze maaltijd voor een grote groep, neem dan geroosterd sesamzaad mee en volg de volgende bereidingswijze: (1) week het wier een paar minuten en giet het water daarna weg, (2) kook het wier en de groente in 3 dl water pp, (3) voeg dan de olie en de mie toe en kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing gaar, (4) giet de mie af in een pan, (5) voeg daaraan de miso en de cashewpasta toe en kook nog even op tot een saus. Schenk de saus pas op de borden erover heen. Bestrooi met sesamzaad.
Energie en gewicht per portie
ca. 4125 kJ
175 g
- 250 g tortellini met kaasvulling
- 100 g spinazie gedroogd
- 1 g zout
- 1/8 l houdbare room
- 1 zakje kaassaus (35 gram)
- 40 g cashewnoten Vega's pp
- 50 g ham Vleeseters pp
- 5 dl water
-
De inhoud van zakje I opzetten met 5 dl water en 15 minuten koken (of 10 minuten en 5 minuten in de slaapzak)
-
Vuur uit en II toevoegen aan de pan (niet afgieten) en eventueel water toevoegen tot gewenste sausdikte is ontstaan (niet meer laten koken).
-
Noten of ham toevoegen. Lekker met salade, indien voorhanden.
Energie en gewicht per portie
ca. 4015 kJ (vegaversie)
ca. 4025 kJ (vleesversie)
295 (305) gram
- 10 g ui gedroogd
- 100 g aardappelvlokken gedroogd
- 75 g eipoeder
- 1 tl zout
- 2 tl peper
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl oregano
- 5 dl water
- 0,6 dl olie
-
Week I een half uur in 4,5 dl koud water (of korter in warm water), breng aan de kook en laat 5 minuten doorkoken. Zet de pan vervolgens 20 minuten op een warme plaats (slaapzak) weg. Laat vervolgens afkoelen en meng II erdoor.
-
Verhit olie in de pan en schep een deel van het beslag in de pan. Bak op matig vuur aan één zijde bruin, keer voorzichtig om en bak de andere zijde. Houd de tortilla warm en bak de rest.
Energie en gewicht per portie
ca. 3180 kJ
125 g pp
- 20 g groente (spinazie) gedroogd
- 50 g eipoeder
- 1 eetlepel melkpoeder
- 20 g bloem
- 100 g geraspte smeltkaas
- 1 theelepel peper
- 1/4 theelepel nootmuskaat
- 3 eetlepels olie
- 120 g aardappelpuree
- 50 g melkpoeder
- 1/2 tl zout
- 2,5 dl + 5 dl water (of zie verpakking van puree)
-
Leng mengsel I aan met 2 tot 2,5 dl water, iets meer als de massa niet vloeibaar genoeg wordt. Verwarm 5 dl water, houd 0,5 dl apart en giet zakje II in een pan met de 4,5 dl. Roer de puree goed door. Voeg nog wat van de 0,5 dl water toe als de puree niet vloeibaar meer is. Liever te nat dan te droog: de puree stijft nog op en moet beslist smeuïg blijven. Plaats de puree in een slaapzak.
-
Verhit een eetlepel olie in de koekenpan en giet daarin een deel van het eimengsel. Afhankelijk van de grootte van de pan, bak je in totaal tot twee maal zoveel omeletjes als er personen zijn. Leg een deksel op de pan. De omelet rijst en wordt stevig door de bloem. Houd de eerste warm, terwijl je de volgende bakt. Eet de omeletten met de puree.
Kook je voor een grote groep, dan zijn de omeletten moeilijk warm te houden.
Energie en gewicht per portie
ca. 2990 kJ
190 gram
Een pittige rijstmaaltijd met saus. In de omstandigheden waaronder wij voor de eerste maal de Vulkaanrijst testten - 10 graden en miezerig weer op IJsland - smaakte het heerlijk. Het werd één van onze favorieten.
- 200 g snelkook (zilvervlies)rijst
- 1 eetlepel gebakken uitjes gedroogd
- 2 eetlepels kerriepoeder
- 1 theelepel zout
- 100 g fijngehakte, gedroogde vruchten , gedroogde vruchten
- 100 g gehakte, gemengde noten , gemengde noten
- 10 g kokos
- 10 g zonnebloempitten
- 5 gram sesamzaad
- 150 gram gewone pindasaus in poedervorm (of 0,4 zakje satésaus)
- 7 dl water
-
Breng 5 dl water aan de kook. Voeg I toe en laat dit 10 minuten koken. Voeg dan II toe en kook even door. Na 5 minuten (in de slaapzak) is de rijst gaar. Leng III aan met 2 dl water en breng dit al roerend aan de kook. Voeg wat water toe (wellicht overtollig water van de rijst) als de saus te dik dreigt te worden.
Energie en gewicht per portie
ca. 4500 kJ
290 gram
Als je geen kerie-smaak aan deze maaltijd wilt geven kan je de kerriepoeder vervangen door Indische kruiden. Je kunt hem ook met een andere saus maken: 100 g gewone pindasaus in poedervorm (of 1 zakje satésaus) 25 g creamed coconut (pas op: die wordt vloeibaar boven 25 graden celsius). Deze saus bevat meer kJ.
- 50 g courgette of prei gedroogd
- 50 (zon)gedroogde tomaat , fijngesneden
- 250 g spaghetti
- 1 blikje ansjovis in olie
- 5 g provençaalse kruiden
- 7 dl water
-
Verwarm het water met de groente. Voeg de inhoud van zakje II toe, roer de spaghetti los en laat alles 5 minuten koken. Plaats de pan op een warme plaats en laat hem nog eens 5 minuten staan.
-
Snijd de ansjovis in het blikje fijn en voeg dit met de kruiden aan de hete pasta toe.
Energie en gewicht per portie
ca. 2680 kJ
210 g pp