Asperges

Het is aspergetijd en dat zullen we weten ook. Iedereen schrijft over asperges, ze staan overal op het menu en er blijken – net als vorig jaar – niet voldoende asielzoekers bereid om ‘het witte goud’ uit de grond te trekken. Geen wonder als je bedenkt dat ze zelf er nauwelijks aan verdienen. En het is nog zwaar werk ook.

Over de productie van biologische asperges lezen we weinig. We deden her en der navraag. Nederland blijkt zo’n zes biologisch telende aspergetelers te tellen. Samen zijn ze goed voor een vijftien hectare, groen en wit. Aspergeteler Henk Hidding in Drenthe verbouwt vijf hectare en heeft een productie van gemiddeld 30 ton. Omgerekend komt de totale productie aan Nederlandse asperges dan op een kleine 100 ton per jaar. In vergelijking met de gangbare aspergeteelt is dat peanuts. Hoewel het totaal areaal asperges terugloopt, is dat met ruim 2200 hectare en een opbrengst van 13.500 ton (in 1999) vele malen groter dan de biologische teelt.

Volgens Lou van Reij, aanbodmanager bij Nautilus, een coöperatie van zo’n 100 biologische boeren, leveren de biologische asperges van AA-kwaliteit de boer ongeveer F9,50 op. Asperges van mindere kwaliteit doen F7,50 per kilo. Recent werden biologische asperges uit Hongarije aangeboden voor F4,75. ‘En wat vangt de boer er dan uiteindelijk voor?’ vroeg Van Reij zich af. Veilinghuis Zon noemt gemiddelde bedragen van zeven gulden, met uitschieters naar twintig gulden voor de beste kwaliteit uit de gangbare teelt. Asperges lijken dus de veelgehoorde mening te weerspreken dat biologische groenten zoveel duurder zijn dan gangbare.

De eerste biologische asperges van het jaar komen uit Spanje (maart), later in het jaar uit Frankrijk, maar inmiddels komt het totale aanbod uit Nederland zelf. Er is zelfs sprake van overproductie; van een bij Nautilus aangesloten aspergeteler uit Grubbenvorst gaat het overgrote deel van de witte asperges naar België.

 

Tuinbonen-aspergesoep
Gang: hoofdgerecht
Porties: 4
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
 • 1,5 kg tuinbonen
 • 1 liter water
 • 2 groentebouillonblokjes
 • 16 witte asperges
 • 1 teen knoflook
 • 3 eetlepels olijfolie
 • zout
 • peper
 • brood
Bereiding
 1. Pel 1,5 kilo tuinbonen en leg de bonen in een pan met 1 liter water en 2 groentebouillonblokjes.
 2. Verwijder het harde uiteinde van 16 witte asperges en schil ze. Snij ze in stukjes, leg ze in een stoommandje en plaats ze boven de tuinbonen.
 3. Kook alles 20 minuten op laag vuur tot de tuinbonen boterzacht zijn.
 4. Verwarm vier diepe borden.
 5. Pel een teen knoflook, snij hem fijn, vermeng hem met 3 eetlepels olijfolie en giet dit bij de bonen. Pureer dit met een staafmixer tot een zachte en gladde crème. Voeg zout naar smaak toe en driekwart van de aspergestukjes.
 6. Verdeel de soep over de vier borden, garneer met de overgebleven aspergestukjes, de olie met knoflook en maal er wat peper overheen.
 7. Serveer met brood.
Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 3 juni 2000