Aardappeloogst

Berichtgeving over een slechte aardappeloogst ten gevolge van het natte weer in september 1998, is verontrustend. De meeste Nederlanders eten 4 of 5 keer per week aardappelen, wat goed is voor 53 kilo per persoon per jaar. Met een slordige 15 miljoen inwoners zou er dan toch 795.000 ton aardappelen geoogst moeten worden, anders moeten we op rantsoen.

Gelukkig komen niet alle consumptieaardappelen uit Nederland. In het voorjaar worden zogenoemde primeuraardappelen uit de landen rond de Middellandse zee geÎmporteerd. Te vrezen valt dat ook die oogst echter zal tegenvallen, want het pootgoed voor deze aardappelen komt uit Nederland en ook die oogst is minder dan verwacht.

Pootaardappelen vormen maar liefst 15 procent van de totale aardappeloogst in ons land. Consumptieaardappelen nemen 50 procent voor hun rekening en de overige aardappelen worden verwerkt tot lijm, papier, medicijnen en bindmiddelen.

De consumptie van aardappelen is de laatste jaren licht gedaald. Vooral in 1995 werden beduidend minder aardappelen gegeten dan in het voorgaande jaar. Ten dele werd dit veroorzaakt door de slechte opbrengst en daardoor hoge prijzen van de oogst van 1994. Een herhaling van aardappelrampjaar 1994 lijkt ons nu te wachten te staan.

Er is echter toch nog reden tot feest: de opening van het aardappelseizoen. Ter gelegenheid hiervan vond vorige maand in Emmeloord, de aardappelhoofdstad van Nederland, de overhandiging plaats van het boek ‘Versier eens een aardappel’ (uitgeverij BBZTÓH, ISBN 9055015547). Het boek werd gesponsord door Calvé Aardappel Anders en bevat 133 recepten met aardappel. Na de leuke omslag viel de vormgeving van het binnenwerk wat tegen, maar naast de ‘gewone’ aardappelgerechten, zoals hutspot en rösti, vinden we in dit boek wel een aantal bijzondere recepten, bijvoorbeeld

Deense aardappelgratin met peren
Volgens de samensteller van het boek lekker met 'kruidig gestoofd vlees', maar met een groene salade erbij ook prima als vegetarische hoofdmaaltijd.
Gang: hoofdgerecht
Porties: 4
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
 • 500 gram iets vastkokende aardappelen
 • 500 gram niet te rijpe handperen
 • boter
 • 25 gram fijngehakte walnoten
 • 150 gram Danish blue
 • 1 ei
 • 125 ml melk
 • 125 ml slagroom
 • 1 eetlepel fijngesneden bladselderie
 • peper
Bereiding
 1. Schil 500 gram iets vastkokende aardappelen en 500 gram niet te rijpe handperen. Halveer de peren en haal het kokhuis eruit. Snij aardappelen en peren overdwars in plakken van 5 mm. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een wijde schaal in met boter en betrooi de binnenkant met 25 gram fijngehakte walnoten. Leg een bodempje aardappelschijfjes in de schaal, dwars daarbovenop een laagje peerplakjes. Eindig met aardappelen. Breek 150 gram Danish blue met een vork in kleine stukjes. Voeg hieraan een ei toe en 125 ml melk, 125 ml slagroom en een eetlepel fijngesneden bladselderie. Klop dit geheel tot een glad mengsel -een staafmixer is hiervoor uitermate geschikt. Roer er wat versgemalen peper door en verdeel het mengsel over de schaal.
 2. Dek de schaal af met een deksel of aluminiumfolie en plaats hem in het midden van de oven. Kijk na een uur of de aardappelen gaar zijn. Is dat het geval, plaats de schaal dan onbedekt nog 5 minuten in de oven of onder een grill voor een bruin korstje.
Deze tekst is in oktober 1998 gepubliceerd in de Volkskrant