Zoutloos

Zoutloos eten is uit. Het effect van een zoutloos dieet op de bloeddruk is verwaarloosbaar klein. Beter is om veel voedingstoffen te eten met kalium, calcium en magnesium. Dat blijkt uit een artikel in het Wetenschapskatern van de Volkskrant van augustus 1998. In een eerder uitgevoerd onderzoek, niet in het artikel genoemd, kreeg een groep een typisch Amerikaans dieet; arm aan fruit en groente. De andere groep kreeg een dieet voorgeschoteld dat juist wel veel fruit en groente bevatte.

Beide groepen namen met het dieet ongeveer 3000 milligram zout per dag in. De groep met extra fruit en groente kreeg echter 4700 milligram kalium binnen, tegen 1700 milligram in de andere groep. De mensen in de fruit-groep zagen hun bloeddruk substantieel dalen. Hoe hoger die was voordat ze aan het dieet begonnen, hoe meer hij daalde.

Kalium, calcium en magnesium hebben alle drie, op een of andere manier, invloed op het bloed. De belangrijkste taak van kalium is het op peil houden van de hoeveelheid water. Kalium zit in de lichaamscellen en natrium in de vloeistof daarbuiten. Beide stoffen bewegen door de celwand heen en weer om het evenwicht in stand te houden.

Calcium heeft o.a. invloed op de hartslag en de bloeddruk. Niet meer dan 1 procent van de hoeveelheid calcium in het lichaam zit in het bloed, tegen 98 procent in de botten. Het is echter zo belangrijk in het bloed, dat het lichaam calcium aan de botten onttrekt als het gehalte in het bloed te laag wordt.

Ook magnesium heeft invloed op de hartslag; calcium is nodig om spieren -en dus het hart- samen te trekken, magnesium ontspant deze weer. Daarnaast zorgt magnesium voor een betere werking van vitamine C en calcium. Voedingstoffen rijk aan de drie ‘bloeddruk-mineralen’ zijn, naast groente en fruit: linzen en melkproducten. Daarom een, licht aangepaste, ovenschotel met zout, voor 6 personen.

 

Mexicaanse ovenschotel met courgette, kaas & linzen
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Mexicaans, vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 450 gram linzen
  • 750 gram courgettes
  • 1 ui
  • 0,5 dl sesamolie
  • 150 gram verse broodkruimels
  • 120 gram geraspte belegen kaas
  • 4 tenen knoflook
  • tl zout
  • tl versgemalen zwarte peper
  • tl chilipoeder
  • tl mierikswortel
  • tl gemalen piment
  • 5 champignons
Bereiding
  1. Kook de linzen gaar. Snij de courgettes in de lengte doormidden en hol ze uit. Blancheer ze enkele minuten in water met zout. Hak de ui en het uitgeholde vruchtvlees fijn en meng dit met de sesamolie, broodkruimels, geraspte belegen kaas en uitgeperste knoflooktenen. Voeg er de volgende smaakmakers aan toe: zout, versgemalen zwarte peper, chilipoeder, mierikswortel en gemalen piment.

  2. Leg de uitgeholde courgettes in een beboterde schaal, zodat ze een bodem vormen, verdeel de linzen hierover, leg daarop het broodmengsel en tenslotte een paar schijfjes champignon. Plaats het geheel onder de grill totdat de kaas gesmolten is.
Notities

Opdienen met zure room.

 

Deze tekst is in augustus 1998 gepubliceerd in de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *