Ga terug
Print

Tatsuta-tofu

(genoemd naar de Tatsuta-rivier, die zo mooi kleurt in de herfst). Daarvoor heeft u 7,5 dl dashi nodig. De rest kunt u invriezen om later te gebruiken.
Gang bijgerecht, soep
Keuken vegetarisch
Porties 4
Auteur Elsje de Ruijter

Ingrediƫnten

  • 400 gram tofu
  • 2 eetlepels gele paprika
  • 3 eetlepels wortel
  • 3 sperziebonen
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel sake rijstwijn
  • sojasaus
  • sake
  • zout
  • 4 grote, gehalveerde cantharellen of shi-takes
  • 12 grote spinaziebladeren
  • citroenschil

Bereiding

  1. Spoel de tofu in koud water, leg hem op een plank met een bord erbovenop, waarop u een gewicht plaats (bijv. een conservenblik). Dit drukt het water uit de tofu.
  2. Snij paprika, wortel en perziebonen in 3 mm grote blokjes, blancheer wortel en sperzieboon in kokend water en laat ze goed uitlekken.

  3. Prak de tofu met een vork in een kom fijn en meng er bloem, suiker, zout, sake, wortel, sperzieboon en paprika door.

  4. Maak twee stukken kaasdoek vochtig en leg elk stuk op een sushimatje. Schep de helft van het mengsel op een matje in een reep van ongeveer 2,5 bij 5 cm. Rol de matjes stevig op en bind ze vast met een stukje touw. Leg de matjes in een voorverwarmde stomer en stoom ze 15 minuten op een matig vuur. Laat ze daarna tot kamertemperatuur afkoelen.

  5. Breng de dashi op smaak met sojasaus, sake en zout. Verhit de dashi en kook daarin de cantharellen of shi-takes in 5 minuten gaar. Blancheer de spinaziebladeren. Ontrol de tofurollen, snij de uiteinden eraf en snij de rollen in vieren.

  6. Rangschik alles in een kom of diep bord en schep de dashi erin. Garneer met een reepje citroenschil.