250gzwammenchampignons, inktzwammen, oesterzwammen of: boleten voor een sterkere variant
2elversterkte wijnport, marsala, madeira
200gdroogkokende witte rijst
1literbouillon
50ggeraspte Parmesan of Pecorino
70gboter
3eieren
Bereiding
Snijd een paar mooie plakjes van de zwammen en snijd de rest in kleine stukjes. Smoor ze 5 min. in een beetje olie en wijn. Voeg wat zout toe en laat ze afkoelen. Houd de mooie plakjes apart. Kook de rijst gaar in de bouillon en laat ze uitlekken. Doe de afgekoelde rijst met de zwammen, de kaas en de boter in een kom. Breng op smaak met peper en zout.
TOT HIER VOOR TE BEREIDEN: 20 MIN
Verwarm de oven op 175 graden. Vet een soufflévorm (of kleine soufflébakjes) in. Splits de eieren. Roer de dooiers met een druppel water los en meng ze door de rijst. Klop de eiwitten stijf en schep ze losjes door het rijstmengsel. Vul de vorm(pjes) en bak de soufflé in 45 (30) min. lichtbruin. Leg de achtergehouden plakjes paddenstoel als garnering bovenop. Serveer direct.