Print

Tonijn teriyaki

Gang bijgerecht, hoofdgerecht, tussengerecht, voorgerecht
Keuken vis
Porties 4

Ingrediƫnten

  • 4 stukken tonijn van 100 gram
  • 2 dl kooksake
  • 1 dl rijstazijn
  • 0,5 dl zoute sojasaus
  • bruine basterdsuiker
  • gembersiroop
  • 2 dl room
  • 50 gram koude boter in blokjes gesneden
  • bieslook
  • foreleitjes of andere visseneitjes

Bereiding

  1. Doe de sake, de azijn, de sojasaus, een scheutje gembersiroop en een lepel basterdsuiker in een pan en breng het aan de kook. Laat afkoelen.
  2. Marineer de stukken tonijn een kwartier in het sake-mengsel, dep ze vervolgens droog en grill ze in een paar minuten (afhankelijk van de dikte) net niet gaar. Kook 2 dl van de marinade met de room een beetje in en klop de stukjes boter door de saus. Leg de vis op vier borden en schep er een beetje van de saus over. Garneer met bieslook en foreleitjes.

Notities

We ontdekten dat het gerecht makkelijk is uit te breiden tot hoofdgerecht. Roerbak Chinese kool of paksoi. Kook wat witte rijst, roer daar een beetje geroosterde sesamolie door en schep het naast de vis, eventueel vanuit een vormpje, zodat een torentje ontstaat. Geef daar de rest van de saus bij.