Ga terug
Print

Nagerecht met mispel


Gang nagerecht
Porties 4
Auteur Elsje de Ruijter

Ingrediënten

  • 500 gr rotte misepel
  • 1 scheutje slagroom
  • 1 snuf vanillepoeder of zakje vanillesuiker

Custardvla

  • 3 dl melk
  • 1 vanillestokje
  • 3 eierdooiers
  • 1 el witte basterdsuiker
  • 1 tl maïzena

Bereiding

  1. De basis voor drie tot vier personen is een ruime pond rotte mispels. Was de mispels, doe ze per vijf in een zeef en druk ze daar met een houten lepel doorheen. Schraap het vruchtvlees van de onderzijde van de zeef. Voeg een scheutje slagroom toe en wat vanillepoeder of -suiker.

  2. Doe de melk en het vanillestokje in een pan met dikke bodem en verwarm de melk tot die zachtjes kookt. Neem de pan van het vuur en laat die 10 minuten staan.

  3. Roer ondertussen de eierdooiers, suiker en maïzena in een kom tot een smeuïg mengsel.

  4. Neem het vanillestokje uit de melk. Voor extra vanillesmaak kunt u de zaadjes aan de melk toevoegen. Giet de warme melk al roerend bij het eimengsel.

  5. Giet het mengsel weer in de pan en laat het, al roerend met een pollepel, zachtjes koken tot het dik genoeg is en er een dun laagje van de custardvla op de lepel achterblijft. Het mengsel mag niet koken. Neem de pan van het vuur zodra een gebonden vla is ontstaan. Laat de vla afkoelen.

  6. Roer de afgekoelde custardvla door de mispels. Breng op smaak met citroen- of sinaasappelsap, suiker en vanille.

  7. Schep het mengsel in bakjes en laat het in de koelkast door en door koud worden.

Notities

De luie kok kan ook kant en klare vanillevla nemen in plaats van custardvla.