Ga terug
Print

Artisjokkentaart


Gang hoofdgerecht
Porties 4
Auteur Elsje de Ruijter

Ingrediënten

deeg:

  • 300 gram volkorenmeel
  • 150 gram boter, in kleine stukjes
  • 1 ei
  • ijskoud water
  • snufje zout
  • halve tl tijm
  • halve tl sesamzaad
  • blinde vulling

vulling:

  • 6 artisjokken
  • 200 gram champignons
  • 1 sjalotje
  • 1 el olie
  • 100 gram rookkaas
  • 100 gram geraspte oude kaas
  • 6 eieren
  • 2,5 dl room
  • 1 el provençaalse kruiden
  • zout
  • peper

Bereiding

  1. Kook de artisjokken in ruim water met zout in 30-45 minuten gaar. Laat ze afkoelen. Kneed een deeg van meel, ei, boter, zout en kruiden en voeg net zoveel ijswater toe als nodig is om een soepel deeg te krijgen. Laat het minstens een half uur rusten.
  2. Hak de champignons grof, snipper het uitje en bak ze samen in hete olie. Laat dit afkoelen. Maak de artisjokken schoon. Snij de bodem in reepjes. Bewaar de blaadjes voor een voorgerecht met een vinaigrette.
  3. Rol het deeg uit tot een lap van een halve centimeter dik en bekleed een ingevette vorm van 24 cm ? met het deeg. Prik de bodem in met een vork, bedek hem met bakpapier of alufolie en leg de blinde vulling erop. Bak hem 15 minuten op 200 graden.
  4. Klop de eieren los met de room, meng de geraspte kaas erdoor en breng op smaak met de kruiden, peper en zout. Haal de blinde vulling uit de vorm, doe de artisjokken, de champignons en de rookkaas erin en giet het eieremengsel erover. Bak de quiche op 175 graden in 40 minuten goudgeel.

Notities

Gebruik voor een snelle versie bladerdeeg en een blik artisjokbodems.

Wijntip: Bordeaux rosé