Go Back
Print

Deense aardappelgratin met peren

Volgens de samensteller van het boek lekker met 'kruidig gestoofd vlees', maar met een groene salade erbij ook prima als vegetarische hoofdmaaltijd.
Gang hoofdgerecht
Porties 4
Auteur Elsje de Ruijter

Ingrediƫnten

  • 500 gram iets vastkokende aardappelen
  • 500 gram niet te rijpe handperen
  • boter
  • 25 gram fijngehakte walnoten
  • 150 gram Danish blue
  • 1 ei
  • 125 ml melk
  • 125 ml slagroom
  • 1 eetlepel fijngesneden bladselderie
  • peper

Bereiding

  1. Schil 500 gram iets vastkokende aardappelen en 500 gram niet te rijpe handperen. Halveer de peren en haal het kokhuis eruit. Snij aardappelen en peren overdwars in plakken van 5 mm. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een wijde schaal in met boter en betrooi de binnenkant met 25 gram fijngehakte walnoten. Leg een bodempje aardappelschijfjes in de schaal, dwars daarbovenop een laagje peerplakjes. Eindig met aardappelen. Breek 150 gram Danish blue met een vork in kleine stukjes. Voeg hieraan een ei toe en 125 ml melk, 125 ml slagroom en een eetlepel fijngesneden bladselderie. Klop dit geheel tot een glad mengsel -een staafmixer is hiervoor uitermate geschikt. Roer er wat versgemalen peper door en verdeel het mengsel over de schaal.
  2. Dek de schaal af met een deksel of aluminiumfolie en plaats hem in het midden van de oven. Kijk na een uur of de aardappelen gaar zijn. Is dat het geval, plaats de schaal dan onbedekt nog 5 minuten in de oven of onder een grill voor een bruin korstje.