Ga terug
Print

Spaanse omelet

(Tortilla espanola)

Voeg voor een pittige variant 3 tenen knoflook aan de uien toe, in plakjes gesneden.

Gang bijgerecht, lunchgerecht
Keuken vegetarisch

Ingrediƫnten

  • 750 g vastkokende aardappelen
  • 2 dl olijfolie
  • 1 ui
  • 1 tl zout
  • peper
  • 4 grote eieren

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en rasp of schaaf ze in dunne plakken.
  2. Snijd de ui (en de knoflook) in dunne plakken. Meng ze met de aardappelschijfjes en roer er wat zout en peper door.
  3. Verhit de helft van de olijfolie in bij voorkeur een grote anti-aanbakpan of anders een grote koekenpan.

  4. Doe het aardappelmengsel in de pan en smoor de aardappelen op middelhoog vuur in circa 10-15 minuten zo goed als gaar. Schep ze regelmatig om en zorg dat ze niet bruin bakken; dan staat het vuur te hoog. Laat ze vervolgens tot lauwwarm afkoelen.
  5. Klop de eieren met zout schuimig. Schep de aardappelen erdoor en laat dit 15 min. intrekken.

  6. Veeg de koekenpan schoon, zet hem op een laag vuur, giet er een kwart deciliter olie in en schep het eimengsel in de pan.
  7. Verdeel de aardappelen gelijkmatig over de pan en druk ze licht aan. Doe geen deksel op de pan.
  8. Laat de onderkant van de tortilla in 15-20 min. goudbruin bakken. Maak hem dan voorzichtig los van de bodem, laat hem op een groot deksel glijden en leg de pan daar omgekeerd bovenop.
  9. Keer beiden met een soepele beweging, til de tortilla op en schenk er nog een paar eetlepels olie onder.
  10. Bak de tweede kant in 5-10 min. net zo bruin als de eerste.
  11. Serveer de tortilla warm of koud.

Notities

Wijntip: Franse Chardonnay

Raya Lichansky - Versier eens een aardappel