Wokken

Wok, wokte, gewokt, heel Nederland aan de wok. Dat is onze indruk na het lezen van de lente-uitgave van Smaakmakend. Net als het februari-nummer van grootgrutter Allerhande besteedt de vierjaarlijkse uitgave van Platform Biologica ruim aandacht aan het koken met de wok. Beide bladen beginnen het artikel ook nog eens op pagina 16.

Toeval of niet, dat Allerhande over de wok schrijft is niet zo verwonderlijk; in de winkels van Albert Heijn zijn gietijzeren wokken te koop en die moeten natuurlijk wel verkocht worden. Een woordvoerder liet daarover niets los. Feit is wel dat er in geen enkele AH-winkel nog een wok te koop is.

Voor de redactie van Smaakmakend is er geen commerciële motivatie om te constateren dat de wok ‘de meest veelzijdige pan’ is, wel om ons toe te roepen: ‘Alles kan in de wok!’ De stichting streeft er immers naar de consumptie van biologische producten te vergroten. Wat bedoeld wordt is: ‘Alles kan in de wok, zolang het maar biologisch is!’

We kochten een wok bij Albert Heijn. Het voordeel van deze massief gietijzeren wok is dat de temperatuur heel gelijkmatig verdeeld wordt. En niet, zoals bij onze oude, plaatstalen wok met gasring, tot een cirkel beperkt blijft, waardoor de pan daarop altijd inbrandt. Een nadeel is dat deze zware pan minder geschikt is voor mensen met RSI-klachten.

En wat kan er allemaal in de wok? Volgens Allerhande kunnen we ‘winter-wokken’: rode-koolschotel met rookworst, paddenstoelragout en winterfruit met kaneelstroop. Smaakmakend doet een tempura van voorjaarsgroenten, kip met spitskool en spinazie met sesamdressing in de wok. Dat laatste lijkt ons geschikt om mee te ‘lente-wokken’. En vooruit, het winterfruit kan ook nog wel een seizoentje mee.

 

Spinazie met sesamdressing
Gang: bijgerecht, groentegerecht
Keuken: veganistisch, vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 300 gram wilde spinazie
  • 2 theelepels sesamzaad
  • 1 eetlepel frituurolie
  • 2 theelepels sesamolie
  • peper
  • zout
Bereiding
  1. Snij van de wilde spinazie de bladeren los, was ze en laat ze goed uitlekken.

  2. Verhit de wok en rooster kort het sesamzaad, schep het uit de wok en verhit beide soorten olie in de wok. Draai de wok rond om de olie goed over het oppervlak te verspreiden. Roerbak de spinazie in een minuut beetgaar. Breng op smaak met peper en zout.

  3. Verdeel over 2 kommen en strooi de sesamzaadjes erover.

 

Fruit uit de wok
Gang: nagerecht
Keuken: veganistisch, vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 25 gram walnoten
  • 1 handpeer
  • 1 appel zachtzuur
  • citroensap
  • roomboter of olie om te bakken
  • 1 eetlepel suiker
  • 3 eetlepels appelsap
  • 0,5 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel rozijnen
Bereiding
  1. Snij de walnoten in stukken.

  2. Schil peer en appel. Haal het klokhuis eruit en snij het fruit in schijfjes.

  3. Besprenkel ze met een paar eetlepels citroensap.
  4. Verhit de wok, smelt roomboter en roerbak hierin gedurende een halve minuut het fruit.

  5. Strooi er over en laat dit al roerende smelten. Voeg appelsap, kaneel en rozijnen toe en laat het geheel een minuutje sudderen.

  6. Doe het vuur uit en roer de walnoten door het fruit.
  7. Dien onmiddellijk op.

 

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 22 maart 2000