Warmonderhof

De eerste meeloopdag van land- en tuinbouwschool Warmonderhof is achter de rug. Belangstellenden konden eens ervaren hoe de opleiding in elkaar steekt.

Goede kans dat afgelopen vrijdag de meelopers door Aafke Gratama van Andel gemarineerde wortel en prei is voorgezet, geserveerd als een salade. Of kruidenscones uit Nieuw Zeeland. Of dorstlessende, verkwikkende dennenscheutensiroop. Aafke verzorgt de inwendige mens tijdens de meeloopdagen, in de Hofzaal van Warmonderhof. Verzocht om een recept om deze rubriek op te luisteren, stuurde ze er drie op.

We kregen ook tips en recepten van lezers naar aanleiding van een stukje over artisjokken en kardoen. In een volgende rubriek komen we daarop terug, met receptuur van lezers. Nu is het woord aan Aafke. Over de kruidenscones schrijft ze: ‘Voor mij zijn deze recepten zo leuk want ik loop dan even naar de kruidentuin om verse kruiden te oogsten.’

De scones zijn ook heerlijk tijdens een forse (Pinkster)wandeling. Neem in de veldfles wat aangelengde dennensiroop mee.

 

Kruidenscones
Bereidingstijd
10 mins
Kooktijd
30 mins
Totaaltijd
40 mins
 
Porties: 10 stuks
Ingrediënten
  • 500 gram bloem
  • 1 tl zout
  • 1 tl suiker
  • 1 el bakpoeder
  • 5 el margarine
  • 1 kop gehakte, verse kruiden naar wens (bieslook, peterselie, basilicum, tijm, oregano) of 1 eetlepel gedroogde kruiden
  • 1 kop geraspte kaas
  • 3,5 dl melk of karnemelk
Bereiding
  1. Maak hiervan vlot een deeg, rol dit tot een worst en snij die in 10 scones. Bak de scones op een ingevette bakplaat in een hete oven (240 graden). In 20 minuten zullen ze knapperig en gaar zijn. Eet ze met boter.
Dennenscheutensiroop
Ingrediënten
  • 1 pan jonge, frisgroene dennenscheuten
  • 1 kg suiker per 5 liter water
  • sap van 3 of 4 citroenen per 5 liter water
Bereiding
  1. Pluk voor de siroop jonge, frisgroene dennenscheuten. Aafke plukt ze in het Wisentbos naast de Warmonderhof. Pluk een grote pan vol en giet hier gekookt heet water overheen, totdat alles onder water staat. Laat dit 12 uur trekken. Zeef dit en kook het vocht op met 1 kilo suiker en het sap van 3 of 4 citroenen per 5 liter water. Giet de kokend hete siroop in een Weckglas en doe het deksel erop. De siroop krijgt een helder lichtgroene kleur. Om te drinken, leng je hem aan met 2/3 water.
Notities

De scones zijn ook heerlijk tijdens een forse (Pinkster)wandeling. Neem in de veldfles wat aangelengde dennensiroop mee.

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 18 mei 2002

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *