Vitamine K

Het alfabet der vitamines loopt ten einde. Onderzoekers zijn nog niet verder gekomen dan de K, die net zo goed vitamine F of vitamine M had kunnen heten als hij niet in de jaren twintig door Denen was ontdekt. Die Deense onderzoekers wilden hem namelijk vernoemen naar de belangrijkste functie die de vitamine heeft in het menselijk lichaam; de stolling van het bloed, ‘koagulation’ in het Deens.

Met deze vitamine hoeft je niet voorzichtig te zijn. Overdoses van menadion, zoals vitamine K ook wordt genoemd, zijn niet bekend. Ook een tekort zal je niet snel oplopen, want onze darmflora maakt deze vitamine zelf. Langdurig gebruik van antibiotica, die de darmflora vernietigen, kan eventueel een tekort veroorzaken. Bloedneuzen en zelfs darmbloedingen kunnen het gevolg zijn.

Naast de stolling van bloed heeft de vitamine een belangrijke rol in de bouw van onze botten; hij helpt calcium daar te krijgen waar het nodig is en het daar ook te houden. Vitamine K komt voornamelijk voor in groene bladgroenten als spinazie en daarnaast in alfalfa, yoghurt, eidooiers en zuurkool.

We maakten soep met yoghurt, goed als voorgerecht voor 4 personen en heerlijk op een zonnige dag.

 

Griekse komkommersoep
Gang: soep, voorgerecht
Keuken: vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 1 komkommer groot
  • 1 bosje bieslook
  • 8 muntblaadjes
  • 0,5 citroen
  • 125 ml yoghurt
Bereiding
  1. Schil een grote komkommer, snij er 4 of 8 mooie plakjes vanaf voor decoratie. Rasp de komkommer zo fijn mogelijk. Hak de bieslook en de helft van de muntblaadjes fijn en pers de citroen uit. Klop komkommer, bieslook, gehakte muntblaadjes, citroensap en yoghurt goed door elkaar. Wordt de soep te lobbig, voeg dan een beetje water toe. Laat de soep in de koelkast afkoelen. Schep de soep in vier kommen en versier met de komkommerplakjes en een muntblaadje.

 

Deze soep combineert goed met een worteltjessoufflé, rijk aan eidooiers.

 

Worteltjessoufflé
Gang: hoofdgerecht
Keuken: vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 500 gram bospeen
  • suiker
  • zout
  • 1,5 eetlepel boter
  • 2 tenen knoflook
  • 4 eetlepels bloem
  • 4 eetlepels melk
  • 250 ml melk
  • 2 eetlepels gehakte bieslook
  • zout
  • peper
  • 4 eieren
Bereiding
  1. Kook de bospeen gaar in weinig water met een snufje suiker en zout. Verwarm de oven op 200 graden. Vet een soufflévorm in. Maak een puree van de worteltjes. Smelt de boter, pers er de knoflook boven uit en laat deze kleuren op een heel lage vlam. Voeg de wortelpuree toe en laat dit al roerende warm worden. Roer bloem met een paar eetlepels melk tot een glad papje, voeg de rest van de melk toe en roer dit vervolgens door de wortelpuree. Blijf roeren tot het mengsel zich bindt. Doe het vuur uit en kruid het wortelmengsel met gehakte bieslook, zout en peper.

  2. Splits de eieren en roer de eidooiers een voor een door de worteltjes. Klop de eiwitten stijf en schep ze luchtig door de puree. Schep de puree in de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de soufflé onder het midden van de oven in ongeveer 30 minuten goudgeel en gaar. Dien hem direct op.

Notities

In plaats van 1 grote kunnen ook vier kleine soufflépotjes gevuld worden.

 

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 4 juli 1999

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *