Vitamine E (deel 2)

Een geleerde lezer stuurde een e-mail, waarin hij uitlegde hoe het nu echt zat met die vrije radicalen. Het komt erop neer dat een radicaal elektrisch niet alleen positief, maar ook neutraal of negatief geladen kan zijn, waarbij in het eerste geval wordt gesproken van een radicaal kation, in het laatste van een radicaal anion.

De schadelijke kettingreactie die dit in het menselijk lichaam kan opleveren blijft gelijk. Dezelfde lezer maakt ons er ook op attent dat we geen calorieën kunnen verbranden: ‘De calorie is een eenheid van de warmte die ontstaat bij het verbranden van materie’.

Een andere lezer maakte van de gelegenheid gebruik om een anekdote te vertellen over Sean Connery, die als James Bond van de dokter wat aan zijn conditie moet doen en zijn ‘free radicals’ kwijt moet zien te raken. Als hij onderweg naar het trainingskamp het kantoor van miss Moneypenny aandoet, vraagt ze waar hij heen gaat. Bond: “I’m going to destroy all the free radicals!” Moneypenny, menend dat hij ‘loslopende linksen’ bedoelt en dus diep bezorgd: “Oh, James, please be careful.”

We selecteerden nog een recept met veel vitamine E, ditmaal uit een boek met de intrigerende titel ‘De Tao van stamppot’, waarover een volgende keer meer.

 

 

Romige amandelsoep met rozemarijn
Gang: soep, voorgerecht
Keuken: vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 25 gram roomboter
  • 1 ui
  • 2 venkelknollen middelgroot
  • 1 dl droge witte wijn
  • 750 ml groentebouillon
  • 1 eetlepel verse rozemarijn fijngehakt
  • 200 gram amandelpasta verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels
  • 1 scheutje amandellikeur
  • 50 gram geroosterd amandelschaafsel
  • venkelloof
  • zout
  • peper
Bereiding
  1. Smelt de boter en fruit hierin de fijngehakte ui glazig. Voeg de fijngesneden venkel toe. Houd het loof achter voor decoratie. Bak de venkel 5 tot 10 minuten op hoog vuur, giet de wijn erbij en laat die verdampen. Voeg de rozemarijn en de bouillon toe, breng de soep aan de kook en laat hem 10 minuten sudderen tot de venkel zacht is. Roer de amandelpasta door de soep, breng hem opnieuw aan de kook en doe het vuur dan uit. Laat de soep een beetje afkoelen. Giet er dan een beetje amandellikeur door, pureer de soep en roer hem voor een superglad resultaat eventueel door een zeef. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de soep in kommen en strooi er fijngehakt venkelloof en amandelschaafsel over.
Notities

Lekker met geroosterd brood.

 

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 17 mei 1999. Dit is het tweede deel van een serie van twee. Lees voor aanvullingen ook deel 1 .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *