Vitamine B6

Vlees, groente of bananen, als u die maar eet, krijgt u voldoende pyridoxine ofwel vitamine B6 binnen. Pyridoxine, geïsoleerd in 1934, is goed voor de vorming van afweerstoffen en hemoglobine. Vooral onder ouderen in de Nieuwe Wereld komt vaak een licht tekort aan vitamine B6 voor.

Vitamine B7 werd in 1940 ontmaskerd door Du Vigneaud. De Amerikaanse wetenschapper ontdekte dat de vitamine die tot dan toe onder de naam vitamine H bekend stond net als de andere B’s een rol speelt bij de stofwisseling. Dat betekende het einde voor vitamine H en de geboorte van B7, biotine, een merkwaardige vitamine; onze dagelijkse behoefte wordt in het lichaam zelf geproduceerd door bacterien in het darmstelsel. Daarnaast haalt het lichaam biotine uit rundvlees, bakkersgist, eigeel, noten en granen.

Een tekort kan optreden in extreme situaties, bijvoorbeeld door het volgen van een zwaar vermageringsdieet, het langdurig consumeren van veel rauwe eieren en het innemen van antibiotica voor lange tijd. Antibiotica doden alle bacteriën – ook de goede die biotine maken.

Net als pantotheenzuur wordt biotine vaak aan haarproducten toegevoegd, omdat het goed is voor het haar. Haaruitval ten gevolge van een biotine-gebrek lost echter vanzelf op als het lichaam weer voldoende biotine krijgt en haaruitval door ‘kaal worden’ wordt met biotine niet voorkomen. De ervaring van paardenfokkers dat biotine de hoeven sterker maakt klopt wel. Of het in grote hoeveelheden genuttigd een vergelijkbaar effect heeft op onze nagels is niet bekend. U kunt het zonder meer uitproberen; van biotine kunt u geen overdosis binnenkrijgen.

 

 

Bananencake
Een recept vol pyridoxinen en biotinen, lekker om mee te nemen tijdens fietstocht of wandeling.
Gang: nagerecht, tussendoor
Keuken: vegetarisch
Porties: 12
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 75 gram rozijnen
  • 1 dl rum
  • 4 bananen rijp
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 125 gram boter
  • 125 gram suiker
  • 2 eieren
  • 125 gram bakmeel
  • 100 gram walnoten fijngehakt
Bereiding
  1. Week de rozijnen in de rum. Prak de bananen fijn met citroensap en vanillesuiker. Klop in een kom boter met suiker tot een romige massa. Klop er de eieren door. Giet de rozijnen af boven de bananenpuree en roer de rum goed door de puree. Schep afwisselend beetje voor beetje bakmeel en de bananenpuree door het botermengsel. Roer er ten slotte de rozijnen en fijngehakte walnoten door. Schep het deeg in een ingevette cakevorm en bak de cake in 75 minuten in een warme oven op 175 graden goudbruin en gaar. Laat de cake even in de vorm en daarna op een rooster afkoelen.

 

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 1 juli 1998