Groenten enzo

Over groenten valt veel te vertellen. We hebben het over vergeten groenten als pastinaak en snijbiet, over vergeten vruchten als mispels, over goede en slechte oogsten als gevolg van het weer, over het zelf plukken van Geschubde Inktzwammen en het kweken van champignons.

Aardappel in glansrol

Odin biedt haar abonnees met het Groente-Abonnement een keur aan groente- en fruitsoorten. Daarbij zijn vergéten groenten, als pastinaak en ...

Snijbiet

Het is nog steeds voorjaar, we zouden het bijna vergeten. De warme dagen van de afgelopen weken brachten ons in ...

Linzen

Nederlanders zijn geen linzeneters. Spanjaarden wel: 'Alhier in het zuiden van Europa is het een must om ze toch eenmaal ...

Glastuinbouw

'Sterke daling tuinders met groenten onder glas', meldde afgelopen dinsdag een kort berichtje in deze krant. Zowel in aantal bedrijven ...

Spruitgroenten

Er zijn speciale kiemsetjes voor te koop bij natuurvoedingswinkels, maar een doodeenvoudige, witte diepvriesdoos voldoet ook. Binnen vier tot zeven ...

Groente?

Een grote, gele paprika glimt ons vanaf de voorpagina tegemoet. De fotografie in Groente (€ 40,40; Stichting Kunstboek) is van ...

De Bruine Boleet

Gedroogde paddestoelen zijn verkrijgbaar op de zaterdagse markt in Leiden. Daar staat een kraam met paddestoelen, zowel vers als gedroogd, ...

Pastinaak

Vandaag onttrekken we weer een oude, Nederlandse groente aan de vergetelheid: de pastinaak of pastinak. Hij is afkomstig uit Eurazië ...

Paddenstoelen (AH)

Soms zouden we als keukenpersoneel wensen dat we wisten waar onze lezers hun boodschappen doen. Puur om te kunnen inschatten ...

Maïs en ruwe huid

Maïs is na tarwe 's werelds meest verbouwde graansoort en het is al een eeuwenoud gewas; de Inca's aten het, ...

Tomaten

Ineens kunnen bepaalde groenten of fruit bij groenteboer of marktventer spotgoedkoop zijn. Omdat het te rijp is om nog een ...

Ingeburgerde lamsoor

De kwelders langs de Zeeuwse en Waddenkust kleuren weer paars; het Lamsoor (Limonium vulgare) staat in bloei. Deze uitbundig bloeiende ...

Blauwe bessen

In Scandinavische landen is de Blauwe Bosbes (Vaccinium myrtillus) veel algemener dan in Nederland. Misschien wel simpelweg omdat er meer ...

Tweemaal paksoi

Eerder verzuchtten we nog dat er zo weinig recepten met paksoi voorhanden waren ...

Kapucijners en winderigheid

Er blijken nog steeds tuinbouwproducten te zijn die zich niets aantrekken van de wens van de consument en daarom lekker ...

Artisjokken

Over voedsel kan je filosoferen; bijvoorbeeld over de scheidingslijn tussen groenten en fruit. Neem eens een avocado in gedachten. Een ...

Eindelijk iets met paksoi

Paksoi is een groente die al weer een hele tijd op de Nederlandse markt verkrijgbaar is, maar die je maar ...

Oranje reus (3)

Halloween is alweer achter de rug. Dit Amerikaanse kinderfeest wil in Nederland nog niet erg doordringen, een enkele gedecoreerde pompoen ...

Zelfgeplukte parasolzwam

Er gaat geen dag voorbij of een krant besteedt aandacht aan de opzienbarend grote paddenstoelengroei dit jaar, waaraan het warme ...

Staatsbosbeheer zoekt paddenstoelen

Iedereen behoort nu al wel zooveel van paddestoelen af te weten, dat hij er niet bang voor hoeft te zijn ...

Cantharellen

Het is weer paddenstoelentijd. Dit jaar werden we daarop tot drie keer toe opmerkzaam gemaakt. Door de parasolzwammen langs de ...

Zwammen

We zijn zeker een half jaar te laat met deze recensie, of een half jaar te vroeg. Er kwam echter ...

Zo rot als een mispel

Mispels zijn oude, Europese vruchten en de laatste jaren een beetje in de vergetelheid geraakt. In de herfst duiken ze ...

Champignonkweek

'Kweek nu zelf uw eigen, verse champignons!', zo jubelt de verpakking ons toe. Voor ons op tafel staat een rechthoekige, ...

Wasabi

Bezoekers van een Amerikaanse discussiegroep over eten en koken, maken zich druk over wasabi. Volgens sommigen is de meeste wasabi ...

Truffels

Soms kan voedsel mysterieus zijn. Kaviaar is dat bijvoorbeeld. Dat heeft doordat het duur en schaars is een zekere status, ...

Verse peulvruchten

Nu de maand juli bijna ten eind loopt willen we hem uitroepen tot 'maand van de verse peulvruchten'. We denken ...

Oranje reus (2)

Die leuke pompoenen met neus, waar we het in Oranje reus (1) over hadden, ergens gezien? Waar we ook keken, ...

Wakame

In mei 1999 werd in de Oosterschelde, in de buurt van Yerseke, een zeewier ontdekt dat niet eerder in de ...

Oranje reus (1)

De oranje reus, Cucurbita maxima, zouden we de koning onder de pompoenen kunnen noemen. Zijn koninklijke kleur, zijn ronde vorm ...

Trostomaten

Trostomaten zijn niet meer weg te denken uit het groenteassortiment. We hebben ze te danken aan Ton en Anny Janssen ...

Aardappeloogst

Berichtgeving over een slechte aardappeloogst ten gevolge van het natte weer in september 1998, is verontrustend. De meeste Nederlanders eten ...

Saffraan

De van oorsprong Aziatische, herfstbloeiende Crocus sativus, de Saffraankrokus, is het duurste specerij ter wereld. Voor een kilo saffraan moeten ...

Mosterd

Jeremiah Colman, eigenaar van een graanmolen in Norwich, begon in 1923 met de productie van de beroemde Colman's mosterd. Hij ...

Knoflook (3)

Over een handige knoflookpeller schreven we 5 februari jl en dat we niet wisten waar die in Nederland te koop ...

Knoflook (2)

Bent u ook tevergeefs naar de boekwinkel geweest voor Garlic, garlic, garlic (Houghton Mifflin, importeur Nilsson & Lamm; f37,75), het ...

Knoflook (1)

Shakespeare wist het al: Eat no onions nor garlic, for we are to utter sweet breath. Voor de auteurs van ...

Eten en drinken