Tussendeurtje 2013

Voor de vijfde maal streek ITGWO op Vlieland neer. En wij deden weer mee met Tussendeurtje, nu voor de vierde keer.

Anders dan andere jaren, werd onze tuin het sprekende decor van een discussie over Gezondheid, ingeleid door Frits Muskiet, hoogleraar medische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

We plukten pruimen, kruiden, courgettes en rode bieten. We verzamelden kippeneieren en zagen de kuikens achter insecten aan rennen. We aten haringbietensalade, courgetteschotel en 'donderdagse' pruimentaart. En we luisterden naar Jeroen Kant, die een optreden gaf in onze tuin!

Het werd gezellig laat. We genoten van de (bijna niet door hinderlijk licht overstraalde) sterrenhemel.

 

Haring-bietensalade
Roggebrood met haring, dus. Of als je liever wat langer in de keuken staat om voor twee personen een frisse, nazomerse maaltijd te bereiden: haringsalade.
Gang: lunchgerecht, voorgerecht
Keuken: vis
Porties: 4
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 250 gram nieuwe aardappelen
  • 2 bieten middelgroot
  • 2 nieuwe haringen schoongemaakt
  • 1 zure appel
  • 1 uit klein
  • 1 dl yoghurt
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • blaadjes sla
  • 1 ei hardgekookt
  • 2 augurken
Bereiding
  1. Kook de aardappelen en de bieten gaar. Laat ze afkoelen. Was de schoongemaakte haringen, dep ze droog en snij ze in blokjes. Schil de appel. Ontvel de aardappelen en de bieten. Snij appel, biet en aardappel in blokjes. Hak het uitje fijn. Roer yoghurt door witte wijnazijn. Doe alles in een kom en schep het door elkaar.

  2. Bedek een platte schaal met blaadjes sla, schep de haringsalade erop en garneer met fijngeprakt, hardgekookt ei en de in waaiervorm gesneden augurken.

Notities

Ook geschikt als maaltijdsalade voor 2 personen.

 

Courgetteschotel met feta
Oorspronkelijk met aardappelblokjes i.p.v. pasta. Kook dan nieuwe aardappelen in de schil, pel ze en snijd ze in blokjes. Bak de blokjes even in de olie voordat de voordat de courgette erbij gaat.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 250 g pasta
  • 2 sjalotjes of een ui
  • 1 teen knoflook
  • olie of boter
  • 500 gram courgette
  • 2 tl Italiaanse kruiden kan ook vers: rozemarijn, salie en selderie
  • 2 eieren
  • 150 gram feta
  • 1 dl melk of room
  • peper
  • zout
Bereiding
  1. Pasta gaarkoken volgens gebruiksaanwijzing.
  2. Sjalotjes en knoflookteen pellen en fijn snipperen. In hapjespan of wok olie verhitten en sjalotjes zachtjes goudgeel fruiten. Intussen courgette wassen en in blokjes snijden.

  3. Oven voorverwarmen op 200 graden.
  4. Courgette en kruiden door sjalotjes scheppen en ca 5 minuten meebakken. Op smaak brengen met peper en zout.
  5. Melk en eieren los kloppen. Feta erboven verkruimelen. Ovenschaal invetten. Pasta met courgettes mengen en in de ovenschaal scheppen.

  6. Los geklopte eieren erover schenken. Beetje olie erop sprenkelen.

  7. In het midden van de oven in ca 30 minuten gaar en goudbruin laten worden.
  8. Direct serveren.

 

Donderdagse pruimentaart

Gegeten op Tussendeurtje 2013 en daarom 'donderdagse' pruimentaart genoemd Oorspronkelijk 'zondagse' pruimentaart. Recept uit Voor de bakker.

GEBRUIK JE HONING, SCHEP DAN TWEE EETLEPELS EXTRA BLOEM DOOR HET BESLAG EN GEBRUIK 1/6 ROOM MINDER IN DE VULLING.

Gang: nagerecht
Keuken: vegetarisch
Porties: 12
Ingrediënten
Bodem:
  • 250 g zachte boter
  • 150 g basterdsuiker of honing
  • 150 bloem
  • 150 g volkorenmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 3 eieren
Vulling:
  • 10 pruimen
  • 3 dl zure room
  • 2 eieren
  • 1 el vanillepoeder
  • 150 g basterdsuiker of honing
Bereiding
  1. Doe alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine of grote kom en meng het geheel (met handmixer) tot een glad deeg.
  2. Bekleed een rechthoekige vorm of braadslee (20x30) met een stuk bakpapier en schep of giet het beslag op de bodem. Strijk de bovenkant vlak met de bolle kant van een lepel.
  3. Verwarm de oven op 200 graden C.
  4. Ontpit de pruimen, halveer ze en schik ze over de taartbodem. Leg ze met de bolle kant naar boven.
  5. Klop de rest van de ingrediënten voor de vulling goed door elkaar en giet het mengsel over de pruimen.
  6. Bak de taart 30 minuten in het midden van de oven tot de rand donker goudbruin is en de vulling net is gestold. Laat de taart even afkoelen voordat je hem uit de vorm tilt, in stukken snijdt en serveert.
Notities

Warm lekker bij koffie of thee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *