Trostomaten

Trostomaten zijn niet meer weg te denken uit het groenteassortiment. We hebben ze te danken aan Ton en Anny Janssen uit Venlo. Dit tomaten kwekende echtpaar besloot begin jaren negentig de tomaat uit het verdomhoekje te halen. Jarenlang was de Hollandse tomaat te smakeloos bevonden, te waterig. De Duitsers noemden hem zelfs een ‘Wasserbombe’. De consumptie van tomaten was gedaald, zowel in Nederland als in Duitsland.

Mede dankzij de tomatenkwekers uit Limburg is er weer veel vraag naar tomaten. Ze organiseerden smaaktests en toonden daarmee aan dat de Duitsers ongelijk hadden. Bovendien trokken ze veel aandacht met de trostomaat, een tomaat die niet los geplukt wordt, maar in een tros en daardoor wat beter door kan rijpen en op smaak kan komen.

Voor hun voorbeeldige rol krijgt het echtpaar Janssen vandaag uit handen van minister Apotheker van Landbouw de Nationale Tuinbouw Ondernemersprijs 1999 uitgereikt. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend voor een belangrijke bijdrage aan de vooruitgang van de Nederlandse tuinbouw. Volgens de jury gaat de prijs naar het echtpaar Janssen, omdat hun acties veel succes hadden en hun optreden in Nederlandse en Duitse media geprezen werd.

 

 

Kikkererwtenstoofschotel

Een van oorsprong Noord-Afrikaans gerecht met bonen en (tros)tomaten.

Gang: hoofdgerecht
Keuken: Noord-Afrikaans
Porties: 4
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 300 gram gedroogde kikkererwten of witte bonen
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 3 eetlepels peterselie gehakt
  • 1 stukje rode peper zonder zaadlijsten
  • 1/4 gele paprika in stukjes gesneden
  • 2 laurierblaadje
  • 1 eetlepel zout
  • 1 dl olie
  • 5 tomaten ontveld en in stukjes gesneden
  • 1 theelepel gemalen komijn
Bereiding
  1. Week de bonen 8 uur in koud water. Giet ze af en voeg er de hele ui, een ongepelde knoflook en een kwart liter vers water aan toe. Kook dit tot de bonen gaar zijn. Giet dan de helt van het vocht af.
  2. Doe in een andere pan de peterselie, de rode peper, de paprika, de laurierblaadjes, een eetlepel zout en de olie. Breng dit geheel aan de kook en voeg dan de tomaten toe, de komijn en 1 dl water. Als dit mengsel kookt, doe er dan de gare bonen bij en breng het geheel weer aan de kook. Vis vlak voor het opdienen de knoflook, de laurierblaadjes en het stukje peper uit de pan. Lekker met brood en kruidenboter of tapenade.

 

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 7 januari 1999

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *