Tofu

Voor keizers en grote heren een delicatesse, voor het volk een basisvoedingsmiddel. De naam is Teu Fu, hetgeen pasta van bonen betekent.

Zo beschreef frater Domingo Navarrete in de 17de eeuw dat wat wij nu tofu of tahoe noemen. Hij wist niet precies hoe het gemaakt werd: ‘Ze persen de melk uit de bonen en maken er een soort grote kaas van, vijf of zes vingers dik en zo wit als versgevallen sneeuw.’

Wat je allemaal kan doen met tofu wordt duidelijk na het doorbladeren van The tofu cookbook. Uit de Aziatische keuken zijn tal van originele recepten met tofu bekend. Daarnaast kan tofu simpel recepten met vlees of vis omtoveren in vegetarische of zelfs veganistische. Schrijfster Leah Leneman gaat daarin zo ver, dat ze in nagerechten melk en yoghurt door tofu vervangt en over de pizza tofu strooit in plaats van mozzarella. Ze geeft echter ook veel recepten met een ogenschijnlijk oorspronkelijkere inslag, zoals
Paddestoelensoep met tofu.

Paddestoelensoep met tofu
Gang: soep
Keuken: veganistisch, vegetarisch
Porties: 4
Ingrediënten
  • 2 uien
  • olie om te bakken
  • 400 gram champignons
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 0,5 liter water
  • bouillonpoeder
  • 200 gram tofu
  • 1 eetlepel olie
  • 3 theelepels citroensap
  • zout
  • peper
Bereiding
  1. Hak de uien fijn en smoor ze gedurende 5 minuten in olie. Hak de champignons fijn en voeg ze met paprikapoeder en cayennepeper aan de uien toe. Roer even in de pan, doe het deksel erop en smoor de champignons in 10 minuten gaar. Voeg water en bouillonpoeder toe en laat de soep nog een paar minuten sudderen.

  2. Maal de tofu fijn met een roerzeef of in een blender. Voeg olie en citroensap toe en meng dit goed door de tofu. Doe het vuur onder de pan uit en doe het tofumengsel al roerende voorzichtig bij de soep. Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Als de soep er 'geschift' uit ziet, doet dat niets af aan de smaak; die moet een beetje zurig zijn.

 

De frater had dit recept zeker gewaardeerd:

Afzonderlijk gegeten is het flauw, maar heerlijk met een sausje als ik zo vrij mag zijn…

 

Deze tekst is in mei 1999 gepubliceerd in de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *