Sla (1)

Het leek zo handig, het ‘menu voor een week’, waarmee Sla, lekker eten zonder vlees ons verblijdde. Zeven dagen vegetarisch eten, zonder na te denken ‘over wat je nu weer zult eten’. Zelfs het boodschappenlijstje is al voor ons gemaakt. Het viel zo tegen. En nadenken moesten we juist veel, zoveel zelfs dat we na drie dagen het ‘menu voor een week’ terugbrachten naar een ‘menu voor drie dagen’. We hadden het helemaal gehad.

Hoe kwam dat?

We kunnen natuurlijk de pech gehad hebben: net een aflevering met wat schoonheidsfoutjes. Maar om te beginnen was het boodschappenlijstje voor een hele week opgesteld, zodat je – als je niet als een gek wilt gaan zitten rekenen – op de eerste dag alle groenten in huis moet halen voor de hele week. Dat kan handig zijn als de groenten voor dag zeven, zes dagen koelkast met gemak overleven. Courgettebloemen doen dat niet en frambozen zien er ook vast niet appetijtelijk meer uit.

Vervolgens struikelden we over de ‘basisingrediënten’. Olie en knoflook behoren wel tot de basisvoorraad, maar wat te denken van saffraan, harissa, sesamzaad, truffelolie en creme fraiche? Wie heeft dat allemaal standaard in keuken- en koelkast staan? Tot overmaat van ramp klopten de paginaverwijzingen bij de recepten niet en bij de noedelsalade ontbrak er zelfs een. We vroegen Sla om een toelichting. Daarover een volgende keer meer.

Trouwens, we hebben de tweede dag genoten van die Thaise roerbakschotel. Het duurde even voordat we begrepen dat de twee Maïskolven uit het boodschappenlijstje de bron waren van de 200 gram Maïs uit het recept en dat seitan in potjes te koop is in de natuurvoedingswinkel. Maar dan is het recept ook snel gemaakt – hoewel in iets meer dan de opgegeven 30 minuten – en gewoonweg heerlijk!

 

Thaise roerbakschotel
Gang: hoofdgerecht
Keuken: veganistisch, vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 200 gram seitan
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 dl sesamolie
  • 3 chilipepers
  • 250 gram pompoen geschilde en in blokjes gesneden
  • 500 gram groene asperges in stukken gesneden
  • 200 gram maïskorrels gekookt
  • 1 teen knoflook uitgeperst
  • 500 gram spinazie panklaar
  • 2 mango's in stukken gesneden
  • 1 el tamari
  • 1 blikje kokosmelk
  • basilicum
Bereiding
  1. Laat de seitan uitlekken, snij het in plakken en haal die door de bloem. Verhit de sesamolie in een wok en bak de seitan goudbruin. Vis de seitan uit de wok en leg hem opzij. Bak chilipepers en pompoen een paar minuten in dezelfde olie, voeg dan de in stukken gesneden groene asperges en gekookte maïskorrels toe. Als het geheel al dente is, voeg dan de uitgeperste knoflook en panklare spinazie toe. Laat de spinazie slinken en bak nog even de in stukken gesneden mango's mee. Tamari en kokosmelk toevoegen en de gebakken seitan. Knip er een paar blaadjes basilicum boven en serveer.

Notities

Lekker met couscous.

 

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 3 juli 2000

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *