Roald Dahl

Aardbeiencrème-gevulde bonbons, eeuwigdurende waffelvullers, aflikbaarbehang met bananensmaak, heet ijs voor koude dagen. Het water loopt de lezer van Sjakie en de chocoladefabriek in de mond. Wat gedacht van kauwgom-maaltijd, Zo’n stukje kauwgom dat de kauwer de sensatie geeft van het eten van een complete maaltijd, beginnend met een romige tomatensoep gevolgd door biefstuk met gebakken aardappeltjes en tot slot bosbessentaart met room.

Roald Dahl, geboren op 13 september 1916, gestorven op 23 november 1990 en de bedenker van dit alles, hield van chocolade. Zijn levenslange verslaving hieraan werd, naar eigen zeggen, veroorzaakt doordat hij in zijn kostschoolperiode veel repen van Cadbury at. Deze Britse Verkade deed toen een marktonderzoek naar nieuwe repen en bracht die op de markt in een onbedrukte verpakking, waarop de proever een waarderingscijfer moest schrijven.

In Sjakie en de chocoladefabriek erft Sjakie de fabriek van Willie Wonka, een soort Willie Wortel op snoepgebied. Zijn vier concurrenten zijn stuk voor stuk verwende kinderen en daarmee loopt het slecht af. Een van hen eet van de kauwgom-maaltijd en verandert langzaam in een grote, rode bosbes, omdat de kauwgom nog niet helemaal werkt naar wens. ‘Het gaat altijd mis bij het toetje.’ Dahl hield niet van verwende kinderen. In een interview uit 1985 zegt hij: ‘Kinderen weten zich absoluut niet te gedragen en zetten de leraar voor gek. Dat kan alleen omdat de ouders alles best vinden.’

Dahl zelf zal een braaf kind geweest zijn. Zijn bijnaam The Apple krijgt hij omdat hij de oogappel van zijn moeder Sofie was. Zijn vader Harold sterft als Roald drie jaar is. Zijn moeder neemt dan de opvoeding van zes kinderen op zich; twee dochters uit een vorig huwelijk van Harold en drie dochters en Roald uit haar eigen huwelijk. Vakanties bracht de familie in Noorwegen door, het geboorteland van Roalds ouders. Ze aten daar verse vis en luisterden naar de verhalen over trollen en heksen.

Die verhalen verwerkte Roald later in zijn eigen verhalen. In de chocoladefabriek van Willie Wonka bijvoorbeeld, werken Oempa Loempa’s; heel kleine mannetjes en vrouwtjes, die door Willie uit de wildernis van Zuid Amerika gehaald zijn waar ze langzaam aan het verhongeren waren, omdat hun lievelingseten, cacaobonen, zo schaars was. Willie sloot vriendschap met ze en kreeg ze allemaal mee toen hij vertelde dat ze bij hem in de chocoladefabriek konden werken en zoveel cacaobonen mochten eten als ze maar wilden. In de eerste uitgave van Sjakie en de chocoladefabriek waren de Oempa Loempa’s zwart met krulhaar. Roald Dahl werd daarop van racisme beschuldigd. In latere uitgaven zien we dan ook blanke Oempa Loempa’s met lang, blond haar.

 

 

Bondepige med slør (gesluierde boerenmeid)
Een Noors recept met chocolade en appel:
Gang: nagerecht, tussendoor
Porties: 8
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 115 g boter
  • 0,75 liter droge roggebroodkruimels
  • 40 g suiker
  • 25 g chocoladehagelslag
  • boter
  • 0,5 liter appelmoes
  • 30 g boter in stukjes
  • 0,25 liter gekoelde slagroom
Bereiding
  1. Smelt de boter in een grote braadpan en voeg de kruimels en de suiker toe. Draai het gas laag en blijf roeren tot het mengsel egaal bruin is en de kruimels droog en knapperig. Neem de pan van het vuur en roer de hagelslag erdoor tot deze gesmolten is. Laat het geheel afkoelen.
  2. Verwarm de oven voor tot 190 graden. Vet een cakeblik in en bedek de bodem met een centimeter van de gebruinde kruimels. Smeer daarop een dikke laag appelmoes en weer een laag kruimels. Ga zo door en eindig met kruimels. Verdeel de stukjes boter over de cake en bak hem in 25 minuten in het midden van de oven. Af laten koelen tot kamertemperatuur en serveren met stijfgeklopte slagroom.

 

Deze tekst is in november 1998 gepubliceerd in de Volkskrant