Podane

In Francois’ geboorteland Frankrijk is het blijkbaar nog voorjaar als bij ons de zomer al begonnen is. Of het is daar al voorjaar als het bij ons nog volop winter is. Hoe dan ook, de ingredienten voor zijn ‘Salade du printemps’ zijn nu volop in Nederland te krijgen, in de lente nog niet. Het recept voor deze salade komt uit het boekje ‘de Podane Menu’.

In 1998 kwam de papiergroothandel Grafisch Papier met de nieuwe papiersoort Podane op de markt. Om afnemers, waaronder vormgevers, bekend te maken met nieuw papier, geeft het bedrijf regelmatig kleine boekjes uit waarin een kunstenaar of ontwerper zich helemaal heeft kunnen uitleven. De belangrijkste voorwaarde is: gebruik dit nieuwe papier.

Ook Francois Gervais werd gevraagd vorm te geven aan zo’n boekje. De illustrator heeft iets met witte vlakken. Hij tovert net zo makkelijk illustraties en calligrafie op een mooi vel papier, als de heerlijkste gerechten op een met damast beklede tafel. Het wit van Podane ‘deed hem denken aan tafellinnen, dat ernaar hunkert zijn maagdelijkheid te verliezen door culinaire hoogstandjes.’

Het boekje is behalve een staalkaart van de vier verschillende gewichten van Podane ‘beter houtvrij wit natuurkarton’, een presentatie van de losse pen van Francois. De illustraties en calligrafie buitelen over het inderdaad maagdelijk witte papier.

Het binnenwerk werd gedrukt in vier kleuren. Niet de vier kleuren waarmee full color drukwerk tot stand komt, maar vier gemengde kleuren; een rood, een blauw, een groen en een geel. Stuk voor stuk warme kleuren, die goed passen bij de Franse sfeer die het boekje oproept. Ook de salade ziet er gekleurd uit.

 

Salade du printemps
Gang: bijgerecht, salade, voorgerecht
Keuken: vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 150 gram gemengde sla raketsla, veldsla, rode sla en krulsla;
  • 200 gram ongepelde tuinbonen
  • 100 gram verse doperwten
  • 2 bosuitjes
  • 200 gram pittige kaas of 100 gram kaas en 4 plakjes rauwe ham
  • 1 handvol pijnboompitten
  • 6 gedroogde tomaten
  • grof boerenbrood
dressing
  • 1 eetlepel wijnazijn
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • zout
  • peper
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 eetlepel notenolie
  • koriander of basilicum fijngesneden
Bereiding
  1. Was de sla, snij hem grof en doe hem in een grote schaal. Dop de erwtjes en de tuinbonen, strooi ze in het midden van de schaal. Snij de uitjes in ringen en strooi ze er bovenop. Snij de kaas (en de ham) en de tomaten in dunne reepjes en strooi dit met de pijnboompitten over de sla.

  2. Schenk de dressing over de sla en eet hem met een snee brood.

Notities

Wijnadvies van Francois is een frisse Muscadet.

Wij dronken er op een warme zomeravond een frisse rose bij en dat smaakte ook prima.

NB! Rauwe peulvruchten kunnen bij sommige mensen vervelende reacties oproepen. Je kunt daarom voor de zekerheid de erwten en tuinbonen even kort stomen.

 

Deze tekst is in juli 1999 gepubliceerd in de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *