Over Eader Vorm

Form follows function

 

'Form follows function' was het uitgangspunt van de vormgevers van Bauhaus. Wie de moeite neemt vandaag de dag deze zin in een zoekmachine in te voeren, krijgt meer dan 5,25 miljoen links naar sites waarin de uitspraak genoemd wordt. Lang niet allemaal websites over vormgeving; er zit zelfs een bodybuildingcentrum voor vrouwen tussen!

De uitspraak is wel op mijn werk van toepassing. Ik gebruik liever geen toeters en bellen, als opdrachtgever en gebruiker daarop niet zitten te wachten. De functie van een gebruiksartikel, of dat nu een website is of een clickable map, moet zichtbaar zijn in de vormgeving. De gebruiker moet als het ware vanzelfsprekend met het ontwerp om kunnen gaan. Het moet niet zo zijn dat 'Wenn es auf dem Monitor blitzt, zuckt, ruckelt, und blaßblaue Schrift vor einem schwarzen Hintergrund kaum zu lesen ist, dann befindet man sich im World Wide Web' (GBO in Zone).

Ik bewaar de bijzondere dingen liever voor dat wat het ook echt verdient de aandacht te krijgen.

Voor USoft maakte ik grafische elementen voor hun softwareprogramma's en een website voor een introductie van een nieuw pakket. De grafische elementen zijn ingetogen en simpel door hun terughoudende kleurgebruik, de website Bluebullet (afbeelding) oogt dynamisch door een subtiel gebruik van Flash. Helaas is deze website niet meer online.

Voor een educatief project van NenM in Rotterdam maakte ik illustraties. Ze tonen de verschillen in draagtijd en ontwikkeling van de jongen bij vijf zoogdieren, waaronder de mens.

Mijn werk voor de Volkskrant website kenmerkte zich door een grote vrijheid, experimenteren en lol in het werken voor een nieuw medium.

Heel oud alweer, maar recent 'gedigitaliseerd', zijn enkele voorbeelden van vormgeving van pagina's van de Volkskrant in druk.

  Top