Oranje reus (2)

Die leuke pompoenen met neus, waar we het in Oranje reus (1) over hadden, ergens gezien? Waar we ook keken, winkels met decoratiespullen, groenteboeren, bakkers, restaurants, de pompoen a la Elffers is hier nog niet doorgedrongen. En toch was het afgelopen zondag Halloween.

Toegegeven, we zijn zelf het experiment ook niet aangegaan. In een hoek ligt wel quasi nonchalant een pompoenenfamilie, maar in onbesneden staat. De mooiste daarvan is een witte patisson, met een gelobde rand. De leukste is een zogenaamde flespompoen, een damestorso in pompoenuitvoering, waarvan ons exemplaar iets teveel (pompoen)vlees op de heupen heeft. Deze pompoenen wachten geduldig tot we een leuk recept gevonden hebben. Haast geboden is er niet; de meeste pompoenen zijn, mits niet te koel bewaard, enkele maanden houdbaar.

Een kleine ‘groene reus’ heeft het weekend niet overleefd. Hij is verwerkt tot een frisse sinaasappel-pompoensalade. Het recept komt uit de oktoberuitgave van ‘Wining & Dining’, het tijdschrift voor fijnproevers.

Sinaasappel-pompoensalade


Gang: voorgerecht
Porties: 4
Auteur: Wining & Dining
Ingrediënten
  • 1 kilo pompoen
  • 2 eetlepels suiker
  • 50 ml maïskiemolie
  • 2 sinaasappels
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie of koriander
  • 2 cm geschilde en fijngehakte verse gember
Bereiding
  1. Snij de pompoen doormidden of laat hem hard op een stevige vloer vallen. Haal de pitten en het draderige vlees daaromheen eruit, snij hem met een scherp mes in smalle repen en snij de schil eraf. Verdeel het pompoenvlees in kleine blokjes en hussel er de suiker door.
  2. Verhit de olie 5 minuten in een oven van 240 graden. Voeg de pompoenblokjes toe, bak deze in 30-40 minuten gaar en laat ze afkoelen.

  3. Snij van de sinaasappels de schil en snij de partjes los van de velletjes. Pers het overgebleven deel uit boven een schaal, voeg de partjes toe, de fijngehakte peterselie of koriander en de geschilde en fijngehakte verse gember. Schep de pompoenblokjes hier doorheen.

 

Ook de helft van een grote oranje reus is met smaak verorberd. Het recept dat we hiervoor gebruikten komt uit een van oorsprong Italiaans boek, gekocht in de ramsj. ‘De pompoen’ (Könemann; f19,90) ligt daar niet voor niets. Het boek is slecht geredigeerd. Bij sommige recepten duikt in de beschrijving ineens een ingrediënt op, dat daarvoor niet genoemd werd. ‘Klop de eieren met de suiker’, staat er. Welke eieren en hoeveel? Het recept voor ‘pittige pompoentaart’ hebben we dus maar even gelaten voor wat het is. Het boekje bevat gelukkig ook foutloze recepten, waar we ‘pompoenschuitjes’ uitkozen.

 

 

Pompoenschuitjes
Gang: bijgerecht
Porties: 4
Ingrediënten
  • 800 gram pompoen schoongemaakt
  • 1 potje zoute ansjovis
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 eetlepel suiker
  • zout
  • peper
Bereiding
  1. Snij van de pompoen plakken van een centimeter dik en leg op elk plakje een ontgraat reepje zoute ansjovis. Meng olie met azijn, suiker, zout en peper en giet dit in een platte, ovenvaste schaal. Leg de pompoenplakjes in de schaal en bak ze in 15 minuten in een oven van 180 graden gaar. Serveer de plakjes lauwwarm.

 

Deze tekst is in 1999 gepubliceerd in de Volkskrant