Leef bewust

Wie denkt verantwoord te eten (weinig vlees, zoveel mogelijk biologische producten) en van het tegendeel overtuigd wil worden, moet ‘Leef bewust, eet gerust’ van Wilma van den Roovaart lezen (Uitgeverij Jan van Arkel; f29,90). In dit boek worden de kwalijke kanten van ons voedsel zelf en de productie ervan op een rij gezet.

Zo is een hoofdstuk aan additieven gewijd, de bindmiddelen, kleur- en smaakstoffen, die soms aan voedingsmiddelen worden toegevoegd opdat fabrikanten toe kunnen ‘met een mindere kwaliteit van de grondstoffen’. Een met sojabonen gevulde koek zal zonder additieven waarschijnlijk niet te eten zijn, laat staan lekker. Additieven worden vaak ook noodgedwongen toegevoegd: ‘De grondstoffen voor producten zijn zo geraffineerd, (…) dat ze nauwelijk meer voedingsstoffen bevatten en nergens meer naar smaken of ruiken’.

Nu moeten we die gevulde koek sowieso maar vergeten, want daar zit veel suiker in (65%) en suiker ‘geeft niet, maar neemt’. Over suiker is Van den Roovaart heel duidelijk: suiker is slecht en verslavend, suiker doet de bloedsuikerspiegel schommelen, suiker onttrekt belangrijke voedingsstoffen aan het lichaam en suiker maakt dik.

Dat suiker ongezond is willen we wel geloven, maar zuivel ook? Volgens Van den Roovaart wel. Wie denkt zuivel nodig te hebben om voldoende calcium binnen te krijgen, heeft het mis. Het tegendeel blijkt eerder waar: melkproducten bevatten wel veel calcium, maar tegelijkertijd te weinig magnesium en teveel fosfor om de opname van calcium te optimaliseren. Gelukkig worden een aantal alternatieve calciumbronnen aangedragen. Sesamzaad blijkt heel veel calcium te bevatten, net als boerenkool, broccoli en amandelen.

 

Vis met sesampasta
Gang: bijgerecht
Keuken: vis
Porties: 6
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 1,5 kg gefileerde vis bijvoorbeeld Victoriabaars
  • 2 eetlepels citroensap
  • zout
  • olijfolie
  • 2 grote, in ringen gesneden, uien
  • 150 gram tahin of sesampasta
  • 2 citroenen
  • zout
Bereiding
  1. Was en droog de vis. Wrijf een paar eetlepels citroensap en wat zout in het vissenvlees en laat het een paar uur op een koele plek rusten. Droog het dan opnieuw, bestrijk het met een beetje olijfolie, leg het op een bakplaat en plaats het 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Strijk nogmaals olie op de visfilets en grill ze tenslotte om een mooi korstje te krijgen.

  2. Fruit ondertussen de uien en spreid ze over de vis uit. Draai de oventemperatuur lager, naar 180 graden. Meng tahin of sesampasta met het sap van de citroenen, wat zout en voldoende water om een lekker smeersel te krijgen en giet dit over de vis.

  3. Bak het geheel nog 30 minuten of korter tot de saus ingedikt is.

Notities

Luie koks doen de uien rauw bij de vis, dat smaakt ook goed.

Geen zuivel toe nemen, want 'dan gaan de niet-afgebroken eiwitten 'rotten' in de darm en dit is zeer ongezond.'

 

Deze tekst is in februari 1999 gepubliceerd in de Volkskrant