Koken met de Novib

De armoede bestrijden en het Nederlandse publiek informeren over niet-westerse culturen, zo zou de doelstelling van de Novib kunnen worden samengevat. In het tweede lijken ze in ieder geval te slagen; hun jaarkalender met grote foto’s van niet-westerse taferelen vrolijkt bij menige Nederlander de kleinste kamer op. Minder bekend is dat de organisatie ook een viertal kookboeken van Troth Wells heeft uitgegeven, in samenwerking met uitgeverij Schuyt.

Van andere markten (Schuyt; f 41.76) is het vierde deel in deze serie. Het biedt een nieuwe selectie van vegetarische gerechten uit de hele wereld.

Die ondertitel is een tikkeltje misleidend, want naar een recept uit Europa zal je tevergeefs zoeken. ‘De hele wereld’ is in dit geval Afrika, Azië, de Levant, de Cariben en Latijns Amerika. De oorspronkelijk Engelse titel dekt de lading beter: Quick and easy. Vegetarian recipes from around the world.

Snel en makkelijk zijn de recepten namelijk allemaal. Bovendien zijn ze erg lekker. We aten met plezier linzensoep uit Trinidad, pittige bloemkool uit India en aardappelen met yoghurt uit Pakistan.

Voorafgaand aan de recepten geeft Wells een duidelijk overzicht van de voedingswaarde van levensmiddelen en beschrijft ze een aantal bijzondere ingrediënten. Het boek begint met een paginalang pleidooi tegen genetische manipulatie. Daarover is het laatste woord nog niet gezegd en daarom bevreemdt het ons dit te lezen in een kookboek, dat toch jarenlang mee zal gaan. Straks is het verhaal over GM misschien wel hopeloos verouderd. Daarom een tip: koop het boek nu, lees eenmaal de inleiding, zodat je op de hoogte bent en gebruik het boek daarna alleen nog maar voor de heerlijke, simpele recepten.

Heerlijk voor een warme dag:

 

Aardappelen met yoghurt
Gang: bijgerecht
Keuken: vegetarisch
Porties: 2
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 4 aardappelen nieuwe, schoon geborstelde en in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 2 tomaten
  • 200 ml yoghurt
  • ¼ eetlepel chilipoeder
  • 2 eetlepels verse koriander fijngehakt
  • zout
Bereiding
  1. Snij de aardappelen in blokjes (schillen is niet nodig en het scheelt in de tijd). Kook ze in 10 minuten gaar en giet ze af. Rooster in een droge koekenpan het komijnzaad. Meng in een schaal de in kleine stukken gesneden tomaten; yoghurt; chilipoeder; fijngehakte, verse koriander; het komijnzaad en zout naar smaak. Schep de aardappelen hier doorheen. Dien het gerecht warm of koud op.

Notities

Lekker met: Pittige bloemkool

 

 

Pittige bloemkool
Gang: bijgerecht
Keuken: veganistisch
Porties: 2
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 0,5 bloemkool
  • 1 eetlepel olie
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 1 teen knoflook
  • ¼ theelepel kurkuma geelwortelpoeder
  • ½ theelepel djinten gemalen komijnzaad
  • ¼ theelepel paprikapoeder
  • zout
  • peper
  • water
Bereiding
  1. Snij de bloemkool in kleine roosjes. Verhit de olie in een koekenpan en fruit daarin het mosterdzaad totdat de zaadjes gaan springen. Deksel op de pan! Voeg de knoflook toe; kurkuma; djinten ; paprikapoeder en zout en peper naar smaak. Fruit de specerijen een halve minuut en voeg dan de bloemkoolroosjes toe. Schep de roosjes goed door de specerijen, giet er een beetje water bij en doe een deksel op de pan. Stoof de bloemkool in 5 tot 10 minuten gaar.

Notities

Hier past een Gewürtztraminer bij.

 

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 6 juni 2001