Hooikist

Het werd al eerder geconstateerd in de Volkskrant (Dag in dag uit, 30 september): de VAkbeurs voor NAtuurvoeding & REform, VARENA ’99, was niet wat we ervan verwachtten. Tussen de vele soorten en merken aromatherapieën, voedingspreparaten en sportdranken, moesten we zoeken naar stands met biologische en milieuvriendelijke producten.

Vlakbij de ‘Noviteitenstand’ – niets nieuws onder de zon – ontwaarden we de stand van Voedingsinstituut Dúnamis. Deze organisatie geeft voorlichting over voeding, met oog voor het milieu en de mens. Daartoe worden boekjes en brochures uitgegeven, cursussen gegeven en een informatietelefoon bemand. Op de stand een vierkante kist, gevuld met vrolijk geruite kussentjes. Ernaast een stapel van het boekje ‘Koken met de hooikist’ door kookboekenschrijfster Vreni de Jong-Müggler (Dúnamis; f 13,95).

Dat gaan we eens uitproberen. Het spaart brandstof en voorkomt stress in de keuken. Of de rijst nu een uur of de hele middag in het bedje van wol en houtsnippers staat te garen, maakt helemaal niets uit. Geen aangekoekte of aangebrande rijst meer en je hebt lekker de handen vrij voor andere dingen. Daarnaast is de hooikist geschikt voor het maken van yoghurt en nuttig bij het laten rijzen van deeg.

Oudere lezers kennen de hooikist misschien nog wel van vroeger. De kist werd in de Tweede Wereldoorlog door de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen aangeprezen. In een oude kist stond eens: ‘Ik Spaer en Maek Gaer’. Oorsronkelijk had deze kist een vulling van hooi – vandaar de naam – die jaarlijks vervangen moest worden. Van de moderne hooikist hoeven hoogstens eens de kussensloopjes in de was.

 

Rijstebrij
Ideaal te maken in de hooikist is rijstebrij
Gang: nagerecht, ontbijt
Porties: 4
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 200 gram ronde witte of bruine rijst
  • 3 cm vanillestokje
  • 2 eetlepels suiker
  • 1/2 tl zout
  • 2 dl room
Bereiding
  1. Was de rijst. Snij een centimeter of 3 van een vanillestokje overlangs open en krab de korreltjes eruit. Je kunt ook een theelepel vanillepoeder nemen.

  2. Breng de rijst met het vanillestokje en de -korreltjes in 5 dl water langzaam aan de kook. Laat de rijst op een sudderstand 10 minuten koken, bruine rijst 30 minuten.

  3. Roer suiker en zout door de rijst. Laat de rijst in de hooikist een half uur wellen, bruine rijst een uur.

  4. Verwijder dan het vanillestokje en voeg zoveel room toe tot de brij de gewenste dikte heeft. Je kunt ook melk toevoegen en een klontje boter.

  5. Klop de rijstebrij luchtig.

Notities

Lekker als nagerecht bij een lichte maaltijd of als hoofdmaaltijd in een kindermenu.

Nog lekkerder wordt de rijstebrij met een bessensaus.

Weet je nog niet of zo'n hooikist wel handig is, dan kun je voor de rijstebrij best je bed een keer als hooikist gebruiken. Hebben wij ook gedaan. Vouw voor de zekerheid een handdoek om de pan tegen de hitte.

 

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 3 oktober 1999