Het hoe en waarom

‘Soms moet je waanzinnig veel betalen om heel weinig op je bord te krijgen. Dat heet dan nouvelle cuisine, met een duur woord.’ Dit en meer van deze leuk bedoelde tekst staat in het kook- en leesboek Lekker eten: het hoe, wat en waarom van gezonde voeding, uitgeverij Clavis, ISBN 906822557X. Er staat echter ook veel informatie in over (gezond) eten.

Vooral bedoeld voor kinderen, hoewel de uitgeverij zelf rept over ‘alle leeftijden’, geeft het boekje uitleg over de verschillende voedingsstoffen en hoeveel je waarvan het beste kan nemen om gezond te blijven. Daarnaast bevat het twaalf recepten en helaas geen inhoudsopgave.

Uit de categorie weetjes: ‘Je proeft eten met je tong. Op je tong zitten duizenden smaakpapillen. Die zorgen ervoor dat je het verschil proeft tussen zoet, zout, zuur en bitter. Meer kan je tong niet proeven. Je neus doet gelukkig de rest.’

De categorie spreekwoorden: ‘Je kunt wel spinazie in zijn nek zaaien (hij heeft een vieze, ongewassen nek)’. De categorie Vlaams: pladijs, waar wij schol zeggen.

Uit de categorie ‘pluk- en kooktips’: Verliefde kikkerprinsjes. ‘Ze heten zo omdat prinsessenboontjes en kikkererwten samen in een dekentje gewikkeld zitten. Daar komen kikkerprinsjes van!’ Maar om die nu meteen verliefd te noemen…

 

Verliefde kikkerprinsjes

Zet 's morgens de kikkererwten in de week, giet 's avonds het weekwater weg en kook ze in vers water in ongeveer een uur gaar (een kwartier in de snelkookpan).

Gang: hoofdgerecht
Keuken: vegetarisch
Porties: 4
Ingrediënten
  • 250 gram droge kikkererwten of uit blik/pot
  • 250 gram prinsessenboontjes sperciebonen
  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 1 ei
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 scheutje olijfolie
  • 175 gram tofu
  • 1 eetlepel zoute sojasaus of tamari
  • 2 eetlepels zoete sojasaus of ketjap manis
  • zout
  • peper
  • paprikapoeder
  • zoete sojasaus voor erbij
Bereiding
  1. Breek van de prinsessenboontjes (sperziebonen) de steeltjes af, kook ze 20 minuten, laat ze uitlekken en snij ze in kleine stukjes. Leg het bladerdeeg uitgespreid op het aanrecht om te ontdooien, met de bebloemde kant naar onderen. Splits het ei en roer het eigeel los.

  2. Hak ui en knoflook fijn en bak ze samen in olijfolie goudbruin. Doe het vuur uit, snij de tofu in blokjes, voeg ze bij de gebakken ui en giet er zoute zoete sojasaus over. Voeg daar de boontjes, de gare kikkererwten, wat zout en peper en paprikapoeder bij en verdeel het mengsel over de plakjes bladerdeeg. Vouw de plakjes aan de boven- en zijkanten dicht en strijk met een kwastje het eigeel over de pakketjes. Leg ze op een beboterde plaat en bak ze in een voorverwarmde oven op 200 graden in 15 a 20 minuten goudbruin.

Notities

Zet een fles zoete ketjap op tafel en een salade.

 

Deze tekst is in augustus 1998 gepubliceerd in de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *