EKOokboek

Het is alweer een tijdje geleden dat we op deze plaats schreven over een kookcursus voor studenten. Inmiddels hebben ook andere partijen zich op deze nichemarkt gestort en heeft zelfs deze krant een kookboekje voor studenten op de markt gebracht. Studenten zijn de krantenlezers van de toekomst en die moet je een beetje in de watten leggen.

De genoemde kookcursussen van Jongeren Milieu Aktief (JMA) waren echter niet zomaar kookcursussen voor studenten; in de cursussen werd de nadruk gelegd op milieubewust koken. ‘En dan kom je al snel uit bij biologisch en/of vegetarisch koken’, aldus het medio dit jaar uitgebrachte kookboekje EKOokboek (JMA; € 8,00). Milieuvriendelijk koken kan ‘simpel, dicht bij huis, zonder een geitenwollen sok te zijn.’

Het boekje is het resultaat van de succesvol verlopen cursussen van eind vorig jaar en bevat naast allerhande instructies ook nog eens 70 recepten, die per thema zijn gegroepeerd. Over die indeling valt te twisten, want die is naar onze smaak onduidelijk en heel arbitrair. Het beschreven gerecht Salieverrassing valt bijvoorbeeld onder de noemer ‘Oud-Hollandse kost en folklore’ en de vraag is of een pastagerecht daar thuishoort.

Dit neemt niet weg dat het boekje heel informatief is. Buiten het hoofdstukje over de Hollandse pot is er aandacht voor basisvaardigheden, wel of geen vlees eten, zo gezond mogelijk en – voor studenten waarschijnlijk minstens zo belangrijk – zo goedkoop mogelijk eten, energiezuinig koken en koken voor grote groepen. Hoewel de meeste aanbevelingen mogelijk overkomen als ‘oude deuren’, kunnen toch ook niet-studenten er hun voordeel mee doen: ‘Neem een tas mee naar de winkel. Een tas in de winkel kopen kost geld en belast het milieu.’ En: ‘Voorkom dat de vlam om de bodem van de pan komt om onnodig energieverlies tegen te gaan. Neem dus geen te kleine pan en zet de pan recht op het vuur.’

Het boekje is bovendien met een handige ringband uitgevoerd, zodat het netjes plat op het aanrecht blijft liggen. Het is leuk vormgegeven en gelardeerd met illustraties van Reid, Geleijnse & Van Tol: ‘Fokke en Sukke zijn dolblij dat ze de cursus gevolgd hebben.’ ‘Dit,’ zegt Fokke, ‘is ónze eko-pot’, terwijl hij een dame met piekhaar en tuinbroek op de schouder klopt. Sukke: ‘En die kookt voortaan voor ons!’

Salieverrassing
Gang: bijgerecht
Porties: 4
Ingrediënten
  • 500 g pasta
  • 1 grote bos verse salie
  • 6 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 50 g geschaafde amandelen
  • 100 g geraspte Parmezaanse kaas
Bereiding
  1. Is heel smakelijk in combinatie met een groene salade. Kook de pasta in ruim water met zout beetgaar. Stroop de salieblaadjes af, hak grote bladeren eventueel in grove stukken en bak ze in de hete olie. Pers de knoflook boven de pan uit, voeg de amandelen toe en fruit ze tot ze goudbruin zijn. Roer dit mengsel door de afgegoten pasta en bestrooi het geheel met de geraspte kaas.
Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 2 oktober 2002

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *