Eco of Oké?

Goedbedoelde initiatieven kunnen elkaar soms in de wielen rijden. De Oké-bananen van Max Havelaar, geproduceerd met het oog op een eerlijke prijs voor de bananenboer, dreigen het onderspit te delven tegen Eco-bananen, die worden geproduceerd met respect voor het milieu.

Dat meldt het oktobernummer van Milieudefensie. Stephan Peijnenburg, familie van die van de koek en sinds vorig jaar april directeur marketing van de stichting Max Havelaar, meent dat consumenten van Oké-bananen grote overeenkomsten vertonen met consumenten van Eco-bananen. Waarmee de gewetensvraag – Oké of Eco? – bij de consument wordt gelegd. Kan het dan niet allebei?

Peijnenburg in Milieudefensie: ‘Onze coöperaties proberen zo verstandig mogelijk met bestrijdingsmiddelen om te gaan. Maar de bananenteelt heeft te maken met lastige tropische ziektes, die niet allemaal in één keer biologisch kunnen worden bestreden.’ Omgekeerd proberen ook biologische producenten verstandig om te gaan met hun mensen, meldt desgevraagd Koos Bakker, directeur van Odin: ‘Wij nemen bananen af van Horizontes Organicos, een bedrijf van Christoph Meijer uit de Dominicaanse Republiek. De biologische bananen zijn afkomstig van tientallen kleine boeren, die daarvoor van Meijer eerlijke prijzen krijgen.’

Zuurkoolstamppot met banaan naar keuze
Gang: hoofdgerecht
Porties: 4
Ingrediënten
  • 1 kilo aardappelen
  • 500 gram zuurkool
  • 1 blok rooktofu
  • 2 bananen
  • 2 el boter
  • 1 el kerriepoeder
  • 150 gram rozijnen
  • 125 ml room
  • zout
Bereiding
  1. Schil de aardappelen en zet ze met de zuurkool op in ruim water met wat zout. Kook ze in 25-30 minuten gaar. Snij de tofu in blokjes en de bananen in plakjes. Verhit de boter en bak hierin zachtjes 1 minuut het kerriepoeder. Voeg de tofu toe en bak de blokjes enkele minuten om en om. Bak de banaan 1 minuut mee, doe de rozijnen erbij en haal de pan van het vuur.
  2. Giet de aardappelen af en stamp ze met de zuurkool. Giet de helft van de room erbij en plaats de pan terug op het vuur. Schep het tofumengsel door de stamppot, maak hem eventueel wat smeuïger met de rest van de room en breng op smaak met peper en zout.
Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 20 oktober 2001

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *