De Keuken Vegetarisch

The tofu cookbook

 
Deze tekst is in mei 1999 gepubliceerd in de Volkskrant

'Voor keizers en grote heren een delicatesse, voor het volk een basisvoedingsmiddel. De naam is Teu Fu, hetgeen pasta van bonen betekent.' Zo beschreef frater Domingo Navarrete in de 17de eeuw dat wat wij nu tofu of tahoe noemen. Hij wist niet precies hoe het gemaakt werd: 'Ze persen de melk uit de bonen en maken er een soort grote kaas van, vijf of zes vingers dik en zo wit als versgevallen sneeuw.'

Wat je allemaal kan doen met tofu wordt duidelijk na het doorbladeren van The tofu cookbook. Uit de Aziatische keuken zijn tal van originele recepten met tofu bekend. Daarnaast kan tofu simpel recepten met vlees of vis omtoveren in vegetarische of zelfs veganistische. Schrijfster Leah Leneman gaat daarin zo ver, dat ze in nagerechten melk en yoghurt door tofu vervangt en over de pizza tofu strooit in plaats van mozzarella. Ze geeft echter ook veel recepten met een ogenschijnlijk oorspronkelijkere inslag, zoals

Paddestoelensoep met tofu

Hak 2 uien fijn en smoor ze gedurende 5 minuten in 2 eetlepels boter. Hak 400 gram champignons fijn en voeg ze met een eetlepel paprikapoeder en een mespunt cayennepeper aan de uien toe. Roer even in de pan, doe het deksel erop en smoor de champignons in 10 minuten gaar. Voeg ruim een halve liter water toe en bouillonpoeder en laat de soep nog een paar minuten sudderen.

Maal 200 gram tofu fijn met een roerzeef of in een blender. Voeg een eetlepel olie en 3 theelepels citroensap toe en meng dit goed door de tofu. Doe het vuur onder de pan uit en doe het tofumengsel al roerende voorzichtig bij de soep. Breng op smaak met zout en peper. Als de soep er 'geschift' uit ziet, doet dat niets af aan de smaak; die moet een beetje zurig zijn. Lekker met gestoomde tofu en wortel met tahin-saus.

Neem ongeveer 450 gram tofu en 250 gram wortelen en snij die in reepjes. Doe dit in een stoommandje en stoom het in een paar minuten beetgaar. Doe in een sauspan: 5 eetlepels tahin (sesampasta); 5 eetlepels sesamolie; 4 eetlepels sojasaus; 3 theelepels azijn; 3 theelepels chilisaus; 4 theelepels water en 2 theelepels rietsuiker. Verwarm dit langzaam, al roerende, tot een zachte saus. Serveer de tofu en wortel op een bedje van bruine rijst en schenk er een beetje van de saus over.

De frater had dit recept zeker gewaardeerd: 'Afzonderlijk gegeten is het flauw, maar heerlijk met een sausje als ik zo vrij mag zijn…'

Elsje de Ruijter
  • Koude salade
  • Mensa
  • Sla (1)
  • Sla (2)
  • Sla (3)
  • Tofu
  • Van alle markten
  • Vegaburgers
  • Veganisten
  • Vleesvervangers
  • Voedingscentrum
  • Willem
  •   Top