De Keuken Kliekjes

Zivilschutz

 
Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 21 september 1999
Het millenniumprobleem of de angst daarvoor is nu ook de keuken ingeslopen. Natuurlijk had je jezelf al afgevraagd of de magnetron, de elektrische oven, het koffiezetapparaat en de vaatwasser het nog wel zouden doen op 1 januari 2000, maar stel dat de bevoorrading van de winkels stokt? Geen verse groenten, geen melk.

Innova heeft daarop een antwoord gevonden. Het Oostenrijkse bedrijf richt zich op 'Zivilschutz', de persoonlijke bescherming tegen 'hedendaagse gevaren'. Het bedrijf maakt gasmaskers en luchtfilters en het bouwt bunkers tegen radio-aktieve straling. Daarnaast vervaardigt het bedrijf gedroogd, lichtgewicht voedsel, bijvoorbeeld voor kampeerders en trekkers. Sinds 7 jaar stelt Innova voedselpakketten voor noodsituaties samen.

In Nederland loopt de verkoop van deze pakketten via VOF Zaaling, een natuurvoedingswinkel in Leiden. Volgens medewerker Paul van Ginkel wordt de vraag elk jaar groter. Per maand worden er zo'n 800 tot 1000 van deze 'millenniumpakketten' verkocht, voornamelijk in Oostenrijk en Zwitserland. Wij, nuchtere Nederlanders, denken misschien dat het met die 'hedendaagse gevaren' wel zal meevallen, want hier zijn tot nu toe slechts enkele tientallen pakketten verkocht.

Wat zit er in zo'n - vegetarisch - pakket? 600 Gram muesli, eveneens 600 gram roerei, 700 gram pasta met tomatensaus, 750 gram groentenrisotto, 600 gram aardappelpuree met tofu, 1 kilo kale aardappelpuree, 650 gram melkpoeder, 700 gram roomsoep, 750 gram volkorenbrood, 750 gram roggebrood en 2500 gram noodrantsoen 'BP-5', in totaal 37.700 kcal, goed voor 30 dagen. Over de houdbaarheid hoef je niet in te zitten; gegarandeerd 15 tot 20 jaar.

Vulkaanrijst

Voor het volgende recept geldt in ieder geval een (beproefde) houdbaarheid van twee weken. We kookten 'Vulkaanrijst' uit het 'Buitensport kookboek' van Milja de Zwart. Dit handige boekje is uitgegeven door de ANWB, maar niet meer te koop. Volgens een woordvoerder bestaan er 'helaas' geen plannen voor een herdruk. Voor 2 personen meng je in zakje 1: 200 g snelkook zilvervliesrijst; 1 eetlepel gedroogde uitjes; 2 eetlepels kerriepoeder en 1 theelepel zout. In zakje 2: 100 g fijngehakte gedroogde vruchten (bijv. appeltjes en abrikozen); 100 g gehakte noten; 10 g kokos; 10 g zonnebloempitten en 5 gram sesamzaad. Doe in zakje 3: 150 gram pindasaus in poedervorm (verkrijgbaar bij de Chinese toko).

Bereiding: breng 5 dl water aan de kook. Voeg de inhoud van zakje 1 toe en laat dit 10 minuten koken. Voeg dan de inhoud van zakje 2 toe en kook even door. Na 5 minuten (in slaapzak of hooikist; brandstof is schaars in tijden van nood) is de rijst gaar. Leng de inhoud van zakje 3 aan met 2 dl water en breng dit al roerend aan de kook. In de omstandigheden waaronder wij de Vulkaanrijst testten - 10 graden en miezerig weer op IJsland - smaakte het heerlijk.

Elsje de Ruijter
  • Deegwaren
  • Eetbare verpakking
  • Elsevier Thema
  • Kaas
  • Kerstpakketten
  • Lekker eten
  • Podane
  • Roald Dahl
  • Robinson Crusoe
  • Scheurbuik
  • Simmer 2000
  • Stillevens
  • Streekproducten
  • Tao
  • Tip Culinair
  • Verpakking (1)
  • Verpakking (2)
  • Voor de bakker
  • Walden
  • Weet wat je eet
  • Wereldrecords
  • Wokken
  • Wounded Knee
  • Zivilschutz
  •   Top