De Keuken Kliekjes

Oost, west, paasbest

 
Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 19 april 2000
Niet alleen het eten zelf, ook de bron waaruit we onze recepten putten moet er - als het even kan - aantrekkelijk uitzien. Dat geldt voor tijdschriften en boeken, maar ook voor cd-roms en websites. Goede fotografie is daarbij een hulpmiddel, hoewel er genoeg voorbeelden te vinden zijn van inspirerende kookboeken met enkel pentekeningen of in het geheel geen illustraties. Eerder dan dat een tekst dat doet, kan echter het doorbladeren van rijk geïllustreerde receptenverzamelingen je het water in de mond doen lopen.

Het effect kan helaas ook tegengesteld zijn. Teveel afleidende fotografie of te uitbundige kleuren kunnen je de eetlust volledig ontnemen. Het overkwam ons tijdens het doorbladeren van het aprilnummer van TipCulinair (VNU Tijdschriften; f 7,95). Aan de vormgeving en styling van dit kooktijdschrift is duidelijk veel aandacht besteed. Maar mag het de volgende keer iets minder?

De fotografie is prima; helder en aantrekkelijk. De vormgeving met om de foto's heen, voorlangs en erachter geplaatste tekstblokken en kleurkaders in zuurstokkleuren is dat niet. We kunnen de kleurkeuze van hardroze, paars en felgroen ook niet helemaal rijmen met de openingskop 'Pasen op z'n allerbest'. Pasen associëren we met geel, niet met roze. Of lopen we nu hopeloos achter en moet het allemaal anders omdat dat moet?

Pas toen we onze zwart-wit-bril opzetten, bleken er heel aardige recepten tussen de overdaad aan kleuren te staan. Bijvoorbeeld

Gestoomde slapakketjes met roomkaas en vis

Voor 4 personen. In een iets aangepaste versie is daarvoor nodig: 4 stukken kabeljauwfilet van 100 gram elk; 8 grote, gewassen slabladeren, bijvoorbeeld romaanse sla of eikebladsla; 200 gram verse roomkaas; 2 eetlepels melk; 3 eetlepels geraspte mierikswortel; 1 theelepel geraspte sinaasappelschil; 3 eetlepels gedroogde dragon; zout en peper. Extra: een (vis)stoompan en houten prikkers.

Roer de roomkaas met melk, mierikswortel, sinaasappelschil, dragon en peper en zout naar smaak tot een papje. Bestrooi de kabeljauwfilet met peper en zout. Verwarm de stoompan en leg hierin korte tijd de slabladeren. Ze moeten net helemaal slap geworden zijn, dan breken ze niet bij het opvouwen. Leg ze vervolgens twee aan twee dakpansgewijs op elkaar en strijk er een streep roomkaasmengsel op. Leg er een stuk vis op en vouw de sla om de vis heen. Zet de sla met twee houten prikkers vast. Plaats de vispakketjes in de stoompan en stoom ze in 10 minuten gaar. Lekker met een pasta met pesto. Bij de dondergroene slapakketjes kleurt een rode pasta, of een witte met een rode pesto heel goed.

Elsje de Ruijter
  • Deegwaren
  • Eetbare verpakking
  • Elsevier Thema
  • Kaas
  • Kerstpakketten
  • Lekker eten
  • Podane
  • Roald Dahl
  • Robinson Crusoe
  • Scheurbuik
  • Simmer 2000
  • Stillevens
  • Streekproducten
  • Tao
  • Tip Culinair
  • Verpakking (1)
  • Verpakking (2)
  • Voor de bakker
  • Walden
  • Weet wat je eet
  • Wereldrecords
  • Wokken
  • Wounded Knee
  • Zivilschutz
  •   Top