De Keuken Biologische zaken

Voorbeeldfunctie

 
Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 11 april 2001

Regelmatig wordt ons gevraagd meer aandacht aan biologische en seizoensproducten te besteden. Wij zouden een voorbeeldfunctie vervullen en het zou goed zijn als we in deze kolommen u als lezer kunnen overhalen bewuster met uw eten om te gaan. Dat is beter voor het milieu, want het scheelt bestrijdingsmiddelen en brandstof.

Als onze voorbeeldfunctie net zo groot is als die van de Deense koningin Margarethe, zouden we de winkels van te voren moeten inlichten over ons kookonderwerp, zodat ze zich bijtijds kunnen laten bevoorraden. Margarethe wordt door een Belgische professor gezien als de veroorzaker van een toename in sterfgevallen onder middelbare Deense dames. Margarethe maakt er geen geheim van kettingrookster te zijn en ze is vreselijk populair. Dat verklaart volgens de professor dat sinds haar aantreden in 1972 de sterftedaling omgezet is in een lichte stijging. Deense vrouwen zijn meer gaan roken.

Nu maken wij er geen geheim van vooral lekker en meestal zo gezond mogelijk te willen eten, dus wie weet toont over een aantal jaar een onderzoeker aan dat sinds het begin van de Volkskeuken de Nederlander ten opzichte van andere Europeanen lekkerder en gezonder is gaan eten. Daarom maken we u nog maar weer eens attent op het groentenabonnement van Odin, waarbij u elke week een groenten- of fruitpakket naar keuze ontvangt. Iedere 50 abonnees zorgen er samen voor dat een hectare landbouwgrond biologisch kan worden bewerkt. Inmiddels is dat al 500 hectare. Naast het groentenpakket voor groot- en kleinverbruikers, zijn er ook een fruitpakket en een combipakket, met groenten én fruit. U kunt eerst voor vier weken op proef een abonnement nemen, voordat u zich voor een jaar vastlegt.

Deze week bevatten de diverse pakketten onder meer wortel, bloemkool, prei, koolrabi, appel en sinaasappel. Wat maken we daarmee? We zochten op de website van Odin in het Odin-receptenboek en vonden een simpel gerecht.

Koolrabi met kerriesaus

Schil voor twee personen een koolrabi en snij die in stukjes. Kook de groenten in 10 tot 15 minuten beetgaar. Giet de koolrabi vervolgens af en bewaar het kookvocht. Snipper een ui en fruit die met een paar theelepels kerrie in wat olie. Voeg 2 dl kookvocht toe en 2 dl melk,1 bouillonblokje of een halve eetlepel bouillonpoeder. Bind de saus met een halve eetlepel maïzena, opgelost in water. Breng op smaak met peper en zout. Lekker met bulgur, linzen of rijst. Nog lekkerder met een handvol gezouten cashewnoten erover.

Gierst met room en vruchten

Maak dit als toetje. Was 100 gram gierst en kook dit met een beetje zout volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Snij 100 gram dadels of ander fruit in kleine stukjes. Meng 3/4 dl room, het fruit en een paar eetlepels honing door de gierst en laat het geheel goed opwarmen. Serveer in kleine schaaltjes, met een klontje boter er bovenop en bestrooi met kaneel.

Elsje de Ruijter
  • Aperges
  • Biologica
  • Biologische wijngids
  • Chevagne
  • Eieren
  • EKOokboek
  • Glastuinbouw
  • Groene maand
  • Hirondelle
  • Inventarisatie aanbod
  • Oké of eco
  • Open dagen (1)
  • Open dagen (2)
  • Organic Monitor
  • Pijnboompitten
  • Voorbeeldfunctie
  • Warmonderhof
  • Worteltjes
  •   Top