De Brander Vakantievoedsel

Koken onderweg

 

De uitdaging is elke keer weer om met een minimum aan gewicht, brandstof en kookgerei zo gevarieerd mogelijk te koken.

NIEUW in Avondeten: Tortilla (Spaanse omelet)

Inleiding

Vakantietijd betekent voor veel mensen, die een zittend werkzaam leven hebben, tijd om de benen te strekken. Sommigen doen het rustig aan en anderen doen het extreem, de benodigde maaltijden in gedroogde vorm op de rug en dagsgewijs waterdicht verpakt in plastic zakken.

Wie zo de hele dag in touw is, verbruikt veel energie. Afhankelijk van mate van inspanning, eigen gewicht en leeftijd, kan dat makkelijk oplopen tot boven de 10.000 kJ per dag. Aan drooggewicht heb je dan bijna een kilo voedsel bij je. Onderweg moet je alleen aan water zien te komen, of ook dat moet je meenemen.

Een beetje (amateur)kok trekt waarschijnlijk zijn of haar neus op voor de kant en klaar maaltijden uit de buitensportzaak. Die zakjes zijn wel uitgekiend samengesteld, met de optimale opbrengst aan energie uit zo'n laag mogelijk gewicht. Ze zijn ook meestal heel makkelijk in het gebruik; kokend water in het opengeknipte zakje gieten, roeren, even wachten en 'smakelijk eten!'.

Over het algemeen zit daar nu net het probleem, want die maaltijden zijn niet echt smakelijk. Bovendien is het heel leuk om zelf wat voorbereiding te doen. Het uitrekenen van de benodigde energie en het samenstellen van de maaltijden kost wel wat tijd, maar daar heb je dan onderweg plezier van.

Een middelzware dag zou er als volgt kunnen uitzien. Als ontbijt een halve liter rijstepap, goed voor 4200 kJ, als lunch een oplossoepje (290 kJ) en een pakje hartkeks (dikke, droge biscuits) met pindakaas en honing, samen goed voor 2000 kJ en als avondeten Indiase linzenschotel, nog eens 2575 kJ. Tussendoor een pakje koekjes (230 kJ) en 's avonds een kop chocolademelk (940 kJ). In totaal verorber je dan een 10.235 kJ. Het lijkt veel, maar eigenlijk is in dit dagmenu alleen de ochtendpap een beetje (erg) zwaar op de maag.

De brander

Goede maaltijden onderweg verhogen de sfeer en doen je nog meer genieten. Jarenlange ervaring met het bereiden van simpele maaltijden op eenvoudige spiritus-, benzine- of gasbranders, resulteerde in een verzameling voedzame en smakelijke gerechten.

Alle recepten zijn thuis tot in detail voor te bereiden. Indien nodig snijd je de ingrediënten van tevoren in stukjes, je stopt ze in genummerde zakjes en potjes, die je weer (met de bereidingswijze!) samenvoegt in een grotere zak met daarop de naam van het gerecht. Onderweg bereid je dan snel en gemakkelijk een heerlijk maal. Inkopen ter plaatse is bijna nooit nodig. Zorg wel voor een voorraadkast. Lees voordat je op pad gaat mijn tips voor het buiten koken.

Voor een verblijf van 21 dagen op IJsland maakte ik een menu dat zeer rijk is aan kilojoules. Vanwege het ruige terrein en de meestal lage temperaturen is wandelen op IJsland zwaar.

Er zijn een aantal zeer bruikbare boeken om zelf te experimenteren. Ik bespreek ze kort.

  • Ontbijt
  • Avondeten
  • Diversen
  • Voorbeeldmenu
  •   Top