Cantharellen

Het is weer paddenstoelentijd. Dit jaar werden we daarop tot drie keer toe opmerkzaam gemaakt. Door de parasolzwammen langs de weg, maar allereerst door een champignon in eigen huis. Door nog onbekende oorzaak groeien er champignons in de aarde van onze gatenplant. De eerste hebben we al gegeten en zeer binnenkort gaat de tweede oogst van maar liefst twéé exemplaren eraan. Dat gaat goed zo.

Beter dan ons kweekexperiment met een pakket voor het zelf thuis opkweken van champignons, waarvan we destijds op deze plaats hilarisch verslag deden. Nu lijkt het zonder enig menselijk ingrijpen spontaan te gebeuren: champignons van eigen kweek. Het is nog niet een overweldigende hoeveelheid, maar de trend is gezet. De derde oogst zal drie champignons tellen en de vierde vier! Wellicht kunnen we de oogst verdubbelen door tegen de paddenstoelen te praten. Planten schijnen ook beter te groeien als ze regelmatig vriendelijk worden toegesproken.

Ten derde male werden we geattendeerd op het aanbreken van de paddenstoelentijd: bij de groenteboer. Hoewel cantharellen het hele jaar door geleverd worden, had hij ze nu in de aanbieding. Dat aanbod konden we niet afslaan en op zoek naar receptuur kwamen we weer uit bij het boekje Zwam in de pan van Loohuizen en Mollison, dat hier ook wordt besproken. Daaruit bereidden we voor twee personen een licht aangepaste Huevos rancheros con hongos.

 

Huevos rancheros con hongos
Ga dus op zoek in het bos of bij je groenteboer. Paddestoelen worden ook vaak verkocht op biologische of boerenmarkten, die in veel grote steden wekelijks gehouden worden.
Gang: bijgerecht
Porties: 4
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 150 gram cantharellen
  • 1 kleine ui
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 groene paprika
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 2 tomaten
  • 1 teen knoflook
  • peper
  • zout
  • 1/2 tl gedroogde oregano
  • 1 eetlepel melk of room
  • 3 eieren
  • tacosaus
  • gehakte korianderblaadjes
Bereiding
  1. Verzamel 150 gram cantharellen, borstel ze schoon en snij ze in plakjes. Hak een kleine ui in stukjes en snij een halve rode paprika en een halve groene paprika in dunne reepjes. Verhit een eetlepel zonnebloemolie in een ruime pan en bak op middelhoog vuur al roerend de ui, de paprika en de paddenstoelen tot de ui zacht begint te worden.
  2. Ontvel twee tomaten en snij ze in partjes. Hak een knoflookteen fijn. Voeg dit toe aan het paddenstoelenmengsel en breng het geheel op smaak met peper en zout. Voeg een halve theelepel gedroogde oregano toe. Klop een eetlepel melk of room door drie eieren en giet dit mengsel in de pan. Draai het vuur laag en roerbak de massa tot de eieren zo stevig zijn als je lekker vindt. Dit duurt 5 tot 7 minuten.
  3. Serveer op warme borden, met een tortilla (suggestie van de schrijvers) of met gare, hele boekweit (suggestie van ons). Voeg tacosaus naar smaak toe en strooi er eventueel gehakte korianderblaadjes over.

 

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 26 september 2001