Bloedgroepdieet

Het boek Het bloedgroep dieet (De Kern; € 16,98) was ons in 1999 ter recensie toegezonden en we hadden er nooit over geschreven. Het was op de stapel ‘niets mee doen’ beland en daar ligt het nog steeds. Tot onze grote verbazing zagen we het echter recentelijk bij een grote boekhandel in Amsterdam op de plank staan. En er is zelfs een kookboek bijgekomen. Het bloedgroep dieet was dus – tegen onze verwachting in – niet meteen in de ramsj terecht gekomen. Misschien hadden we de lezer van deze rubriek wel een fantastische ontdekking onthouden!

Het voorgeschreven dieet is afhankelijk van iemands bloedgroep en daarnaast van het feit of diens voorouders uit Afrika of Azië komen, dan wel ‘blank’ zijn. Daardoor heeft het raakvlakken met de Ayurvedische leer, waarin verschillende menstypen onderscheiden worden, die ook allemaal hun eigen dieet dienen te volgen. Met elkaar gemeen hebben ze verder dat – voor zover ons bekend – tot dusver niet door objectief wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat ze ook werkelijk iets uithalen.

In een persbericht schreef het Voedingscentrum destijds dan ook: ‘De adviezen van dr. D’Adamo missen elke wetenschappelijke onderbouwing en leiden tot een onevenwichtige voeding.’ En verder: ‘Het boek van D’Adamo gaat volledig voorbij aan alles wat bekend is over de werking van het menselijk lichaam. Dat voedingsmiddelen eerst worden verteerd en vervolgens opgenomen komt niet eens ter sprake.’

Op onze vraag aan diëtiste Ineke Volkers van het Voedingscentrum of in het bloedgroepdieet een kern van waarheid zit, antwoordt ook zij met een volmondig: ‘Nee.’ Het voorgeschreven dieet zou onder andere te weinig groente en fruit, vezels en vitamine A bevatten. ‘Het enige positieve van het dieet is dat het een koppeling legt tussen voeding en lichaamsbeweging’, aldus Volkers, ‘Zeker mensen die een zittend leven leiden, zouden daarmee vaker rekening moeten houden. Zij eten al gauw teveel.’

Een aantal recepten in het boek blijkt voor alle bloedgroepen geschikt te zijn, zoals bijvoorbeeld Spinaziesalade en Arabische gebakken vis. Volgens het dieet alleen geschikt voor bloedgroep AB is

 

Tab(b)ouleh
Een maaltijdsalade met komkommer en lekker op een warme dag.
Gang: maaltijdsalade, voorgerecht
Keuken: Syrië
Porties: 4
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 200 g gierst of couscous of bulgur
  • 1 bosje bosuien
  • 1 komkommer
  • peterselie
  • munt
  • zout en peper
  • 3 citroenen
  • 1 forse scheut olijfolie
Bereiding
  1. Hak uien, peterselie, munt en komkommer fijn. Kook de gierst, laat hem uitlekken in een zeef en roer alle ingrediënten vervolgens door elkaar. Serveer op verse bladen sla.

In een originelere uitvoering van tabbouleh, een gerecht uit Syrië en omringende landen, hoort zeer zeker ook peper, maar dat dient iemand met bloedgroep AB te vermijden, volgens D’Adamo. Wij weten inmiddels beter; wat voor bloedgroep je ook hebt, maal rustig wat peper over de salade.

 

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 29 juli 2002

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *