Koude Salade

Fijn is het, om af en toe te lezen dat je niet de enige bent die er zo over denkt. Ik bedoel nu de afkeer van pastasalades, zoals recent verwoord in deze rubriek. Favoriet op picknicks en partijen, maar niet bij mij en ik ben blijkbaar niet de enige. De eerste kennismaking met een pastasalade was ontluisterend en sindsdien is het eigenlijk niet meer goed gekomen. Die ogenschijnlijk lekkere pasta bleek koud te zijn!

Waarom vinden sommige mensen pastasalades niet lekker? Zou het komen door de associatie met armzalige studentenfeestjes of met zielige alleenstaanden? Ligt het misschien aan de pasta zelf? Leent de ene pasta zich beter dan de andere of bepaalt de mate van gaarheid het resultaat? Zou het aan de ingrediënten liggen, die eerder de gedachte aan afgekoelde pasta oproepen dan aan een frisse salade? Pasta met spekjes of pesto bijvoorbeeld, die moet gewoon warm. Pasta met zalm en asperges daarentegen kan misschien wel koud. We gaan dat van de week uitproberen en komen er zeker op terug. Suggesties zijn welkom.

We vergeten de pasta even en maken een koude couscoussalade. Vorig jaar uitgeprobeerd tijdens de warme dagen in augustus en bijzonder goed bevallen. Dat het weer momenteel niet zo uitnodigend is voor picknicks, geeft niet. Deze salade kan ook binnenshuis gegeten worden, daar wordt hij niet minder lekker van. Houd er rekening mee dat de salade minimaal een uur moet staan om op smaak te komen.

 

Koude couscoussalade
Gang: maaltijdsalade, voorgerecht
Keuken: vegetarisch
Porties: 2
Auteur: Elsje de Ruijter
Ingrediënten
  • 150 gram couscous
  • 250 ml water
  • 0,5 komkommer
  • 1 tot 2 tomaat
  • 1 citroen
  • 2 bosuitjes
  • 5 takjes peterselie
  • 2 takjes munt
  • 100 gram feta
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout
  • zwarte peper
  • 4 bladeren lollo biondo of andere stevige sla
Bereiding
  1. Doe de couscous in een wijde schaal en voeg er het koude water aan toe. Laat de couscous 10 minuten wellen. Schil de komkommer en verwijder de pitjes. Snij het vruchtvlees in kleine blokjes.

  2. Ontvel de tomaten, verwijder de pitjes en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Pers de citroen uit en snij de bosuitjes in dunne ringetjes. Hak de kruiden fijn.
  3. Schep citroensap, olie, komkommer, tomaat, uienringetjes en kruiden door de couscous. Verkruimel de feta erboven. Voeg zout en peper naar smaak toe. Zet de salade zeker een uur weg om op smaak te laten komen.

  4. Was de sla, sla hem droog en scheur hem in stukken. Schep de couscoussalade door en leg de sla langs de rand.

Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 18 mei 2000

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *